Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

Σύσκεψη κατά της υποβάθμισης της Αλμωπίας



Ο Δήμος Αλμωπίας διοργανώνει την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 17.00μ.μ. στο Δημοτικό Κατάστημα της Αριδαίας, στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου
, σύσκεψη με τη συμμετοχή όλων των τοπικών φορέων, των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, των βουλευτών του Νομού Πέλλας και του Αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, με θέμα την επικείμενη υποβάθμιση και κατάργηση των δημόσιων υπηρεσιών της Αλμωπίας, ώστε να επιτευχθεί μια συνολική και δυναμική αντιμετώπιση του ζητήματος.
 ΨΗΦΙΣΜΑ Δ.Σ. ΑΛΜΩΠΙΑΣ  ΓΙΑ ΤΟ ΙΚΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας, στην τακτική του συνεδρίαση της 31ης Ιανουαρίου 2012, μετά τη δημοσιοποίηση της επιστολής του Διοικητή του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για το Νέο Οργανωτικό Μοντέλο του Ιδρύματος στην οποία, μεταξύ άλλων, προτείνεται η κατάργηση του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας, και έχοντας υπ’ όψη τις παρακάτω ιδιαιτερότητες:
- Ότι το εν λόγω Υποκατάστημα είναι το μοναδικό σε όλη την έκταση του Δήμου Αλμωπίας. Ο Δήμος μας απλώνεται σε έκταση 981 τετραγωνικών χιλιομέτρων και είναι ένας από τους λίγους παραμεθόριους καλλικρατικούς Δήμους, με με μεγάλο πληθυσμό, που ανέρχεται στους 29.354 κατοίκους. Αποτελείται από μια Δημοτική Κοινότητα και είκοσι εννέα Τοπικές Κοινότητες, στις οποίες κατοικούν και απασχολούνται πολλοί υλοτόμοι. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι το Δασαρχείο Αριδαίας είναι το τρίτο σε αριθμό απασχολουμένων πανελλαδικά. Ο αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ δεν εξαντλείται σε αυτούς, αφού πολυάριθμοι είναι οι συνταξιούχοι, οι οικοδόμοι κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο συνολικός αριθμός των ασφαλισμένων στο ΙΚΑ στο Δήμο Αλμωπίας ανέρχεται σε 6.500-7.000 πρόσωπα.

- Η κατάργηση του Υποκαταστήματος Αριδαίας θα προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στους δημότες μας που έχουν συναλλαγές μαζί του, κυρίως λόγω της μεγάλης απόστασης από την Έδεσσα και της ελλιπούς συγκοινωνίας. Για παράδειγμα, η απόσταση της Τοπικής Κοινότητας Αρχαγγέλου από την Έδεσσα, όπου προγραμματίζεται να χωροθετηθεί το ένα από τα δυο υποκαταστήματα του Νομού και το πλησιέστερο στο Δήμο μας, είναι 67 km.  Η κατάργηση του Υποκαταστήματος Αριδαίας θα πλήξει σε μεγάλο βαθμό την κοινωνική δομή της επαρχίας Αλμωπίας, και κυρίως τους κατοίκους των απομακρυσμένων κοινοτήτων μας, δημιουργώντας κοινωνικές ανισότητες και αντιδράσεις.

- Σε συνέχεια των παραπάνω, θα αναγκάζονται οι ασφαλισμένοι να διανύουν μεγάλες αποστάσεις με άμεσο επακόλουθο την μεγάλη οικονομική επιβάρυνσή τους, και μάλιστα σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης.

- Πλήττεται το κεκτημένο της ύπαρξης υπηρεσιών που χρησιμοποιούνται καθημερινά από τους δημότες που κατοικούν μακριά από τα αστικά κέντρα, και δημιουργούνται ταυτόχρονα ερωτήματα για τα επόμενα βήματα μιας τέτοιας πολιτικής

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας καλεί τη Διοίκηση του Ιδρύματος, αφού συνυπολογίσει την ευρύτερη οικονομική και κοινωνική σύσταση της περιοχής, να μην προχωρήσει στην κατάργηση του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας. Κατανοούμε την ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές, όμως είμαστε αντίθετοι σε αυτές που αναιρούν την ουσία της προωθούμενης αποκέντρωσης και της περιφερειακής ανάπτυξης.

Επίσης, κάνουμε γνωστή την πρόθεση του Δήμου Αλμωπίας να καλύψει τις στεγαστικές ανάγκες των υπηρεσιών του Υποκαταστήματος Ι.Κ.Α. Αριδαίας.
           

           

3 σχόλια:

  1. ΚΟΥΒΑΡΝΤΑΔΕΣ ΑΣ ΚΡΑΤΟΥΣΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΟΤΕ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΧΡΗΣΙΜΟ ΚΑΙ ΕΦΥΓΑΝ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. «H άλλη άποψη»

    Αγαπητέ διαχειριστή του blog

    Όπως γνωρίζεις ζούμε στην κοινωνία της πληροφορίας ,της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και γενικά της αμφίδρομης ηλεκτρονικής επικοινωνίας.
    Δεν μπορώ να καταλάβω τι ρόλο μπορούν να παίξουν δυο τρεις κοστοβόρες υπηρεσίες παλαιάς κοπής στην Αριδαία που το μόνο προϊόν που παράγουν είναι ο παραγοντισμός και η ανέλιξη των υπαλλήλων τους στην τοπική αυτοδιοίκηση. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η κρατική δομή πρέπει να αλλάξει ,ώστε να λειτουργήσει επιτέλους αυτό το κράτος. Ο κατακερματισμός δεν ωφελεί πουθενά ,το μόνο που κάνει είναι να φορτώνει με βάρη τις τσέπες του Έλληνα φορολογούμενου. Υπηρεσίες τις οποίες ήμασταν μαθημένοι χρόνια τώρα να τις παίρνουμε από συγκεκριμένους κρατικοδίαιτους οργανισμούς πρέπει να μάθουμε να τις λαμβάνουμε από αλλού και με άλλα μέσα .(πχ από τα ΚΕΠ και οι νέοι από το διαδίκτυο). Μήπως έπαθαν ανήκεστο βλάβη οι πολίτες επειδή έκλεισε το ταμείο της ΔΕΗ;ή επειδή έφυγε το διοικητικό του ΟΤΕ; Τι μπορεί να σου δώσει η ΔΟΥ ή το ΙΚΑ τις υπηρεσίες των οποίων θα πάρουν σε λίγο ο Δήμος και οι λογιστές; Πρέπει λοιπόν αυτές οι υπηρεσίες συγκεντρωτικά να εκτελούν επιτελικό έργο και όχι πολιτικάντικο εκτελώντας διαταγές βουλευτών η γεμίζοντας τις τσέπες ιδιοκτητών ακινήτων με ταυτόχρονο άδειασμα της τσέπης του φορολογούμενου. Μήπως έχει έρθει η ώρα αντί να φωνασκούν με λεονταρισμούς και λαϊκίστικες στομφώδεις εκφράσεις οι άρχοντες αυτής της κατεξοχήν γεωργικής και αναπτυσσόμενης τουριστικά περιοχής να βγάλουν από τα γραφεία τους ανάλογους επιστήμονες ,ώστε να περάσουν στον απλό κοσμάκη αυτό που διδάχτηκαν .Μήπως έχει έρθει η ώρα να κουνήσουν όλοι οι διοικούντες το κεφάλι τους, ώστε με τους κατάλληλους σχεδιασμούς να δημιουργήσουν τις ανάλογες υποδομές για να μπορέσουν να απορροφήσουν κονδύλια από τα ΕΣΠΑ, ούτως ώστε να αρχίσει να δουλεύει η μηχανή της ανάπτυξης στην πολύπαθη, αλλά και ευλογημένη Αλμωπία ,πολύπαθη από τους ανεπαρκείς συνεταιριστές, ευλογημένη από αυτά μπορεί να παράξει. Ας γίνουν δυο τρία πραγματάκια σ αυτόν το τόπο, ώστε να φύγει η μιζέρια και ύστερα όχι μόνο ένα ΙΚΑ και μια ΔOY, αλλά και δυο και τρία(σχήμα λόγου) θα δημιουργηθούν.
    Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, καθώς και το ψήφισμα του ΔΣ Αλμωπίας δεν πρέπει να παραβλέψουμε την διεξαγωγή μιας καίριας ερώτησης στου υπευθύνους του διοικητικού σχεδιασμού του ΙΚΑ .Τις υπηρεσίες που λάμβανε ο πολίτης της Αλμωπίας , από την στιγμή που θα φύγει το συγκεκριμένο υποκατάστημα ,με ποια μορφή θα τις λαμβάνει ; Αν η απάντηση είναι κυνική και λέει όπως τις λάμβανε ,αλλά τώρα στην Έδεσσα, τότε αναιρώ την «άλλη άποψη» και γίνομαι αρωγός μαζί με κάθε πολίτη της Αλμωπίας στους αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν με μπροστάρηδες τους νόμιμα εκλεγμένους αντιπροσώπους μας, οι οποίοι και θα μας αποδείξουν ότι δεν βρίσκονται. καιροσκοπικά εκεί που είναι.

    Α.Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΕΣΕΙΣ ΔΙΩΞΑΤΕ ΤΑ ΔΗΜΟΤΟΛΟΓΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΕΤΑΙ ΓΡΑΦΕΙΑ ΜΟΝΑΧΙΚΑ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΔΙΕΥΘΗΝΤΗ ΚΑΘΙΣΕ Η ΣΥΖΗΓΟΣ ΤΟΥ .ΔΙΩΞΑΤΑΙ ΤΟΝ ΚΟΡΜΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΕΙΟΥ.ΚΑΙ ΨΑΧΝΕΣΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)