Στα... σκουπίδια χάθηκαν περίπου 3 εκατ. ευρώ, που ήταν η ευρωπαϊκή κοινοτική συμμετοχή για το έργο του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών, καθώς το έργο απεντάχθηκε, και μάλιστα με αίτημα της ελληνικής πολιτείας, που πλήρωσε τα σπασμένα από τον δημόσιο κορβανά.
Οι επαναλαμβανόμενες παρατυπίες που εντοπίστηκαν από την έναρξη του διαγωνισμού για την ανάθεση του έργου μέχρι και την περαίωσή του, που σημειωτέον έγινε με απευθείας ανάθεση 1,1 εκατ. ευρώ, ανάγκασαν το κράτος να χαρακτηρίσει ως μη επιλέξιμο το έργο, για να μη γίνει διερεύνηση από την αρμόδια ευρωπαϊκή επιτροπή και αναζητηθούν οι ευθύνες. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτός από τα χρήματα που θα ζητούσε πίσω το Ταμείο Συνοχής για τον ΧΥΤΑ Γιαννιτσών, υπήρχε κίνδυνος να επιστραφεί και η χρηματοδότηση ύψους περίπου 13 εκατ. για τα έργα του ΧΥΤΑ Σερρών και του ΧΥΤΑ Κατερίνης, που περιλαμβάνονταν στην ίδια πρόταση έργου.
Σε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με ημερομηνία 13 Δεκεμβρίου 2011 αναφέρεται ότι τροποποιήθηκε η απόφαση που αφορούσε τη χορήγηση συνδρομής από το Ταμείο Συνοχής για το έργο «Έργα διαχείρισης στερεών αποβλήτων περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας - Γιαννιτσών - Σερρών - Κατερίνης». «Οποιαδήποτε δαπάνη αναφορικά με τις συμβάσεις κατασκευής του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών θεωρείται ως μη επιλέξιμη για το Ταμείο Συνοχής», υπογραμμίζεται στο έγγραφο. Η απόσυρση της αίτησης χρηματοδότησης έγινε από το ελληνικό κράτος, το οποίο κατέβαλε τελικά το συνολικό ποσό των 4 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ που κόστισε το έργο, χάνοντας την ευρωπαϊκή συμμετοχή.
Η ευθύνη αυτής της εξέλιξης φαίνεται να βαρύνει την προηγούμενη διοίκηση του δήμου Γιαννιτσών, που επέμενε να συνεχίζει το έργο κατασκευής του ΧΥΤΑ με συγκεκριμένο εργολάβο, παρά το γεγονός ότι κρίθηκαν παράτυπες οι διαδικασίες για την ανάθεσή του. Η εφημερίδα «Μακεδονία» με τελευταίο δημοσίευμά της τον Οκτώβριο του 2010 είχε επισημάνει τον κίνδυνο να χαθούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια, και σήμερα επιβεβαιώνεται. Ενάμιση χρόνο νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2009, η «ΜτΚ» είχε προβλέψει την εξέλιξη. Ο πρώην δήμαρχος και οι συνεργάτες του στη διοίκηση, ωστόσο, υποστήριζαν ότι λειτούργησαν εντός των πλαισίων της νομιμότητας. Η πορεία όμως του έργου από τη δημοπράτησή του δείχνει ότι πέρα από το άδειασμα των κρατικών ταμείων ενδεχομένως να διερευνηθούν και ποινικές ευθύνες από τους αρμόδιους.
Ο διαγωνισμός και η απευθείας ανάθεση
Η έγκριση του έργου για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής έγινε στα τέλη του 2004, με προϋπολογισμό 4,7 εκατ. ευρώ. Ήταν ενταγμένο σε πρόταση ύψους 18,3 εκατ. ευρώ. Ο δημόσιος μειοδοτικός διαγωνισμός για την ανάδειξη αναδόχου του έργου ΧΥΤΑ Γιαννιτσών (μελέτη - κατασκευή) έγινε από τον τοπικό δήμο στις 8 Μαΐου του 2007, με τη συμμετοχή πέντε εργοληπτικών επιχειρήσεων. Η μία επιχείρηση αποκλείστηκε στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού και στις 10 Οκτωβρίου 2008 ανοίχτηκαν οι οικονομικές προσφορές των υπόλοιπων διαγωνιζομένων, που ήταν οι κοινοπραξίες «Κ/Ξ Βασιλειάδης Α.Ε. - Γεώργιος Κάρτας - Μπαχαράκης Βασίλειος - Περιβαλλοντική Ηπείρου Ε.Ε. - Χατζηρούμπης και Σία», «Έργασις Ενεργειακή - Ανώνυμη Κατασκευαστική Εταιρεία», «Ιθάκη ΑΤΕ» και «Bilfingerberger - Baugellschaft m.bH». Την ίδια ημέρα η Επιτροπή Εισήγησης για Ανάθεση συνέταξε πρακτικό με το οποίο ανέδειξε ανάδοχο του έργου την κοινοπραξία «Έργασις Ενεργειακή - Ανώνυμη Κατασκευαστική Εταιρεία».
Η κοινοπραξία «Κ/Ξ Βασιλειάδης Α.Ε. - Γεώργιος Κάρτας - Μπαχαράκης Βασίλειος - Περιβαλλοντική Ηπείρου Ε.Ε. - Χατζηρούμπης και Σία» υπέβαλε ένσταση κατά του πρακτικού, με το αιτιολογικό ότι οι εγγυητικές συμμετοχές των τριών υπόλοιπων κοινοπραξιών είχαν λήξει προ τριμήνου και δεν είχαν δικαίωμα να πάρουν μέρος. Ωστόσο, η δημαρχιακή επιτροπή Γιαννιτσών, που συγκλήθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2008, με την 308 απόφασή της δεν έκανε δεκτή την ένσταση, ενώ με την 309 απόφασή της ενέκρινε το πρακτικό της Επιτροπής Εισήγησης για Ανάθεση και ανακήρυξε ανάδοχο την «Έργασις Ενεργειακή - Ανώνυμη Κατασκευαστική Εταιρεία». Ο δήμος μάλιστα υπέγραψε τη σχετική σύμβαση με τον ανάδοχο και ξεκίνησαν οι εργασίες.
Η καταγγέλλουσα κοινοπραξία προσέφυγε στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152, η οποία στις 28 Ιανουαρίου 2009 ακύρωσε την απόφαση ανάθεσης από τη δημαρχιακή επιτροπή Γιαννιτσών. Μετά από αυτή την απόφαση, στις 13 Απριλίου του 2009, η δημαρχιακή επιτροπή ακύρωσε την επίμαχη σύμβαση. Εν τω μεταξύ τα έργα συνεχίζονταν από τον εργολάβο, με άκυρη σύμβαση. Στις 15 Μαΐου 2009 ο δήμος Γιαννιτσών πήρε απόφαση και έδωσε εντολή να συνεχιστεί η εκτέλεση των έργων από τον αρχικό ανάδοχο, με απευθείας ανάθεση 1,1 εκατ. ευρώ. Η απόφαση αυτή ακυρώθηκε από τον γ.γ. της περιφέρειας στις 5 Ιουνίου 2009, ο δήμος Γιαννιτσών προσέφυγε στην ειδική επιτροπή του άρθρου 152 κατά της απόφασης του γ.γ. και η επιτροπή απέρριψε την προσφυγή τον Αύγουστο του 2009. Ακολούθως, ο δήμος Γιαννιτσών προσέφυγε στο ΣτΕ, το οποίο στις 20 Απριλίου 2010 ακύρωσε την απόφαση της ειδικής επιτροπής για τυπικούς λόγους. Ωστόσο το ΣτΕ έκρινε ότι ορθώς η ίδια επιτροπή είχε ακυρώσει την κατακύρωση του διαγωνισμού στον αρχικό ανάδοχο.
Το έργο ολοκληρώθηκε με την τελευταία απευθείας ανάθεση του 1,1 εκατ. ευρώ, η οποία κρίθηκε από το ΣτΕ ότι μπορούσε να γίνει. Ο δήμος έδωσε στον ίδιο εργολάβο τη συνέχεια του έργου, υποστηρίζοντας ότι το έργο ήταν μελέτη - κατασκευή και εφόσον η ανάδοχος κοινοπραξία είχε κάνει τη μελέτη, έχει τα πνευματικά δικαιώματα και πρέπει να συνεχίσει. Η μελέτη όμως είχε πληρωθεί και τα δικαιώματα είχαν περάσει στη δικαιοδοσία του δήμου. Αντιδράσεις και προσφυγές για την απευθείας ανάθεση υπήρξαν και από το σύνδεσμο εργοληπτών Πέλλας και από τους εργαζόμενους ΟΤΑ. Παρά ταύτα, το έργο ολοκληρώθηκε και στις 27 Δεκεμβρίου 2010 εγκαινιάστηκε η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών από την τότε υφυπουργό Εσωτερικών και βουλευτή ΠΑΣΟΚ Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη. Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί σήμερα κανονικά, και όπως ανέφερε στη «ΜτΚ» ο σημερινός δήμαρχος Γιαννιτσών Γρηγόρης Στάμκος, δεν οφείλονται χρήματα για το έργο. Ο ίδιος δεν ήταν γνώστης της εξέλιξης του έργου.
Αποφεύχθηκε ο κοινοτικός έλεγχος
Η πολιτεία κατέβαλε τα χρήματα για την κατασκευή του ΧΥΤΑ Γιαννιτσών και ζήτησε την απένταξή του προφανώς για να μη διερευνηθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι ευθύνες της πρώην διοίκησης του δήμου Γιαννιτσών και οι καταγγελλόμενες παρατυπίες. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διευκρίνισε με έγγραφό της ότι «εφόσον ο κοινοτικός προϋπολογισμός δεν επιβαρύνεται με μη επιλέξιμες δαπάνες, δεν τίθεται θέμα για τις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έναρξης διαδικασίας δημοσιονομικής διόρθωσης, δηλαδή ανάκτησης της μη επιλέξιμης δαπάνης». Οι ευθύνες ωστόσο για την εκτέλεση ενός μέρους του έργου με σύμβαση που ακυρώθηκε εξαιτίας ελεγχόμενης απευθείας ανάθεσης, και για το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν χρήματα του έλληνα φορολογούμενου, τα οποία είχαν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Συνοχής, φαίνεται ότι θα αναζητηθούν από την ελληνική δικαιοσύνη.
ΠΗΓΗ;Εφημερίδα ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 5-3-2012
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου