Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Ξεχωριστό Τομέα Ζωικής Παραγωγής στο Περιφερειακό Ερευνητικό Ινστιτούτο Κεντρικής Μακεδονίας






                Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη, στην ομιλία της σήμερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τον «Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό - ΔΗΜΗΤΡΑ»,
στον οποίο συγχωνεύονται τέσσερις οργανισμοί, ήτοι οι ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε,  Ο.Γ.Ε.Ε.Κ.Α - ΔΗΜΗΤΡΑ, Ο.Π.Ε.ΓΕ.Π - AGROCERT, ΕΛ.Ο.ΓΑ.Κ., ζήτησε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη να δεσμευτεί ώστε το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Παραλίμνης, με μια παράδοση 60 και πλέον ετών και με ουσιαστική και αποτελεσματική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, να αποτελέσει έναν Τομέα Ζωικής Παραγωγής με έδρα τα Γιαννιτσά, από τους δύο τομείς που προβλέπει το νομοσχέδιο στα πλαίσια της λειτουργίας του Περιφερειακού Ερευνητικού Ινστιτούτου Κεντρικής Μακεδονίας. Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δεσμεύτηκε θετικά για την δημιουργία του Τομέα Ζωικής Παραγωγής, τον οποίο θα απαρτίζει το Ινστιτούτο αυτό που είναι μοναδικό σε επίπεδο όχι μόνο Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και της χώρας.
                Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που συζητείται αυτή την ώρα στην Βουλή, προτείνεται η δημιουργία έντεκα (11) Περιφερειακών Ερευνητικών Ινστιτούτων σ’ ολόκληρη την χώρα, ένα εκ των οποίων στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στα πλαίσια των οποίων θα υπάγονται τομείς και εργαστήρια.
Η κ. Τζάκρη ανέφερε στην εισήγησή της ότι η κτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί έναν από τους δύο πυλώνες της αγροτικής μας οικονομίας και του αγροτοδιατροφικού τομέα. Πιο συγκεκριμένα, η κτηνοτροφική παραγωγή συμβάλλει σημαντικά στην διατροφική επάρκεια της χώρας μας και αποτελεί συνδετικό κρίκο για την οικονομική και κοινωνική συνοχή των περιοχών της, ιδιαίτερα των ορεινών, ημιορεινών και νησιωτικών περιοχών.
                Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), με την κτηνοτροφία ασχολούνται περισσότερο από 140.000 οικογένειες και περισσότεροι από 300.000 εργαζόμενοι στην μεταποίηση (γάλακτος και κρέατος). Ταυτόχρονα δραστηριοποιούνται στην μεταποίηση περισσότερο από 15.000 επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες και μικρές.
                Δυστυχώς, όμως, τα τελευταία χρόνια  η κτηνοτροφική παραγωγή συνεχώς συρρικνώνεται, ανέφερε η κ. Τζάκρη στην εισήγησή της. «Στα μέσα της προηγούμενης δεκαετίας οι αγελαδοτρόφοι στην χώρα μας ήταν περίπου 13.000, σήμερα δυστυχώς είναι κάτω από 4.000, με ότι αυτό συνεπάγεται στη μείωση της παραγωγής του αγελαδινού γάλακτος και την αντίστοιχη αύξηση των εισαγωγών. Μάλιστα τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πάνω από 7.000 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις έβαλαν λουκέτο. Από την άλλη η χώρα μας δαπανά σε ετήσια βάση περισσότερα από 6 δισεκατομμύρια ευρώ για την εισαγωγή αγροτικών προϊόντων, μάλιστα δε ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά δαπανάται για την εισαγωγή κτηνοτροφικών προϊόντων, γάλακτος και κρέατος …», ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η ανάταξη της κτηνοτροφικής παραγωγής στη χώρα μας προέχει και πρέπει να αποτελεί στρατηγικό μας στόχο. Για τους λόγους αυτούς κ. Υπουργέ θεωρώ ότι η ύπαρξη ενός Ινστιτούτου Ζωικής Παραγωγής, με κρίσιμη μάζα ερευνητών, θα συμβάλει με τον πιο ουσιαστικό και αποτελεσματικό τρόπο στην ανάταξη της ελληνικής κτηνοτροφίας».
                Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η βουλευτής, το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Παραλίμνης, που λειτουργεί 60 χρόνια, με διαχρονική συμβολή στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, είναι ένα Ινστιτούτο μοναδικό στη χώρα σε μέγεθος, υποδομές και έκταση. Το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Παραλίμνης σήμερα διαθέτει και αξιοποιεί για ερευνητικούς σκοπούς τις εκτροφές του και καλύπτει πλήρως με δικά του έσοδα τις λειτουργικές του δαπάνες, εφόσον είναι από τα λίγα Ινστιτούτα πανελληνίως που έχει έσοδα και πλεονάζοντα προϋπολογισμό.
«Κύριε Υπουργέ με το παρόν σχέδιο νόμου προτείνεται η δημιουργία 11 περιφερειακών πολυθεματικών ινστιτούτων, στα οποία θα υπάγονται τομείς και εργαστήρια. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νομοσχεδίου, στο Περιφερειακό Ινστιτούτο Κεντρικής Μακεδονίας προβλέπεται από το παρόν νομοσχέδιο ότι θα λειτουργήσουν δύο τομείς, που θα προσδιοριστούν με ΠΔ. Στην περίπτωση λοιπόν αυτή, το Ινστιτούτο Κτηνοτροφίας Παραλίμνης, με μια παράδοση 60 ετών και με ουσιαστική και αποτελεσματική συμμετοχή στην ανάπτυξη της ελληνικής κτηνοτροφίας, θα πρέπει να αποτελέσει βασικό Τομέα Ζωικής Παραγωγής με έδρα τα Γιαννιτσά», ανέφερε η κ. Τζάκρη.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή μετά την εισήγηση της κ. Τζάκρη, είπε ότι αντιμετωπίζει θετικά το ενδεχόμενο αυτό.-

1 σχόλιο:

(3)