Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Αντίδραση στην πρόταση για μετακίνηση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έδεσσας



Με ικανοποίηση ο Δήμος Έδεσσας βλέπει τους τοπικούς φορείς να λαμβάνουν θέση στο θέμα της μετακίνησης της ΙΖ’ ΕΠΚΑ και να υπάρχει κινητοποίηση για την αποτροπή μίας τέτοιας εξέλιξης.

Ο Δήμαρχος Έδεσσας, που αντέδρασε άμεσα αποστέλλοντας επιστολή με έντονο ύφος στον Υπουργό Πολιτισμού, δήλωσε την ικανοποίησή του για την ανταπόκριση και τη στάση των Εδεσσαίων και των υπόλοιπων κατοίκων του Νομού Πέλλας.


Προς: Υπουργό Πολιτισμού & Τουρισμού,
κ. Παύλο Γερουλάνο

Θέμα: Πρόταση για μετακίνηση της ΙΖ’ ΕΠΚΑ

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
έκπληκτος πληροφορήθηκα την πρόταση του Υπουργείου στο οποίο προΐσταστε, για τις επικείμενες αλλαγές που προτείνετε στις Εφορείες Αρχαιοτήτων της χώρας μας.
Όπως μάλιστα διαπίστωσα, μέσα στο σχόλιο υπάρχει πρόταση για την ΙΖ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων, που εδρεύει στη πόλη μας, η οποία θέλετε να προσαρτηθεί σε μια, κοινή Εφορεία που να εδρεύει στη Βέροια.
Αν προχωρήσετε σε αυτήν την πράξη, θέλω να γνωρίζετε ότι διαπράττετε ένα τεράστιο πολιτικό λάθος και ένα μεγάλο ιστορικό έγκλημα.
Προφανώς αγνοείται ότι η ΙΖ’ ΕΠΚΑ, με έδρα την Έδεσσα, στη διάρκεια της λειτουργίας της έχει προσφέρει ένα σημαντικότατο έργο (ανασκαφικό και οργανωτικό) σε περιοχές τόσο του Νομού όσο και της γειτονικής Ημαθίας.
Και τώρα θέλετε να αντιστρέψετε τα δεδομένα, εξοργίζοντας ακόμη περισσότερο τον κόσμο της περιοχής μας, που βλέπει πλέον να χάνει όχι μόνο σημαντικό μέρος από το εισόδημα του, αλλά και υπηρεσίες, που επί χρόνια προσδιορίζουν την ιστορική και πολιτική ταυτότητα της περιοχής, όπως για παράδειγμα το θέμα που τώρα έχει προκύψει.
Σε αυτούς τους δύσκολους ακόμα και Εθνικά καιρούς, έρχεστε εσείς και με αυτού του είδους ανεπίτρεπτες αποφάσεις θέλετε να συρρικνώσετε την ιστορική της ταυτότητα.
Η πόλη της Έδεσσας, φανερά αδικημένη από τις υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, εδώ και 40 χρόνια περίπου, έρχεται να αντιμετωπίσει μια πολιτική που είναι επικίνδυνη για τον τόπο, στο όνομα του μνημονίου, που ποτέ δεν διαλέξαμε ως πολίτες και τις διαταγές της Τρόικας, την οποία από ότι φαίνεται υπακούτε τυφλά.
Αντιμετωπίζει όμως, και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο, κάποιους ανεγκέφαλους γραφειοκράτες του αρμόδιου Υπουργείου, οι οποίοι από ότι φαίνεται δεν γνωρίζουν ούτε κατά που πέφτει ο Νομός, εξυπηρετώντας με αυτό τον τρόπο ίσως ακόμη και κάποια πολιτικά συμφέροντα συναδέλφων σας.
Θέλετε να καταργήσετε την Αρχαιολογική Υπηρεσία από την Έδεσσα και από ολόκληρο το Νομό, αγνοώντας -δεν θέλω να πιστεύω εσκεμμένα, ότι στο δικό μας τόπο, υπάρχει η Αρχαία Έδεσσα- την οποία έχετε εγκαταλείψει στον τομέα των ανασκαφών, η οποία για πολλούς ταυτίζεται με την Πόλη των Αιγών, ότι υπάρχει η αρχαία Πέλλα, πρωτεύουσα του Μακεδονικού Βασιλείου, γενέτειρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ότι υπάρχουν ένα σωρό αρχαιολογικοί χώροι που μαρτυρούν την αρχή και τη συνέχεια της Ελληνικής ιστορίας.
Γι’ αυτούς τους λόγους θα έπρεπε να μην έχετε προχωρήσει καν στην συγκεκριμένη πρόταση.
Με τη γειτονική Ημαθία δεν έχουμε να χωρίσουμε τίποτα.
Μας πληγώνει βαθιά όμως να βλέπουμε  το ίδιο το κράτος να προσπαθεί με διαφόρους τρόπους να μας υποβιβάσει σε πολίτες β’ κατηγορίας.
Αυτό σας πληροφορώ ότι δεν πρόκειται να το ανεχτούμε.
Λαμβάνοντας ως δεδομένη την αγανάκτηση του κόσμου τα παραπάνω επιχειρήματα που σας ανέφερα, αλλά και την προσωπική μου αγανάκτηση, όπως και όλων των συναδέλφων μου στο Δημοτικό Συμβούλιο, σας ζητώ να ανακαλέσετε την πρόταση, για να μην προκαλέσετε ακόμη περισσότερο την τοπική κοινωνία με τις τέτοιου είδους παράξενες προθέσεις.
Θέλω να γνωρίζετε τέλος, ότι η παρούσα επιστολή αποτελεί μόνο την αρχή στην επικοινωνία μας, ευχόμενος να υπάρχει σύντομα μια λύση που θα δικαιώνει τη δίκαιη αντίδραση μας.
 Η έδρα της ΙΖ’ ΕΠΚΑ πρέπει να παραμείνει στην Έδεσσα, για πολλούς και διαφόρους λόγους.
 



Μετά τιμής
Ο Δήμαρχος Έδεσσας

1 σχόλιο:

  1. H ΕΔΡΑ ΤΗΣ ΙΖ' ΕΠΚΑ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΒΕΡΟΙΑ, ΟΥΤΕ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ, ΑΛΛΑ ΣΤΗΝ ΠΕΛΛΑ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ, ΑΦΟΥ ΕΚΕΙ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΟΛΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΤΟ ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΟΙ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΓΙΑ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΤΟ ΥΠΠΟΤ ΚΑΙ ΚΑΤ' ΕΠΕΚΤΑΣΗ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΦΟΡΟΓΟΥΜΕΝΟΣ ΜΕ ΠΑΡΑ ΠΟΛΛΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΕΞΟΔΑ, ΕΝΟΙΚΙΑ, ΚΑΥΣΙΜΑ, ΡΕΥΜΑ, ΤΗΛΕΦΩΝΑ ΚΤΛ ΚΤΛ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)