Η ΠΙΘΑΝΌΤΗΤΑ ΝΑ ΚΕΡΔΊΣΕΙ Η Νέα Δημοκρατία και τις 4 έδρες στη Πέλλα είναι μεγάλη σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο . Αυτό αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου. Συγκεκριμένα για τις τετραεδρικές γράφει:
ΤΕΤΡΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στο «γκρουπ» των τετραεδρικών εκλογικών περιφερειών, στις οποίες λόγω του εκλογικού νόμου το πρώτο κόμμα στη χώρα έχει ιδιαίτερο προβάδισμα, η Ν.Δ. δεν αποκλείεται να κερδίσει σχεδόν παντού και τις τέσσερις έδρες! Το πιθανότερο λοιπόν σενάριο το βράδυ των εκλογών δεν είναι μόνο να γίνουν «γαλάζιες» οι οκτώ τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες, αλλά να «σαρώσουν» και τις τέσσερις έδρες οι βουλευτές της Ν.Δ. στην Πέλλα, στον Εβρο, στην Ημαθία, στην Καβάλα, στην Κορινθία, στην Πιερία και τη Βοιωτία! Aπό το γενικό αυτό κανόνα θα πρέπει να εξαιρέσει κανείς τα Χανιά που αποτελούν την πιο ευμετάβλητη ίσως εκλογική περιφέρεια της χώρας. Η Ν.Δ. δύσκολα θα μπορούσε στα Χανιά να κερδίσει όλες τις έδρες, ενώ αντίθετα θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις -και αντίθετα με τις άλλες τετραεδρικές- να εκλέξει μόνο ένα βουλευτή.
ΠΟΣΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΕΣ ΕΔΡΕΣ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ Η ΝΔ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ
Το παζλ των εδρών, στις επικείμενες κρίσιμες εθνικές εκλογές, συμπληρώνεται πάνω σε τελείως διαφορετικό «καμβά»: Ο νέος εκλογικός νόμος κρύβει εκπλήξεις και ανατροπές για βουλευτές οι οποίοι μπορεί να θεωρήσουν «κλειδωμένη» την...
εκλογή τους με βάση ένα πολύ υψηλό ποσοστό που θα συγκεντρώνει το κόμμα στο συγκεκριμένο νομό και τελικά να μείνουν εκτός Βουλής. Οπως επίσης μπορεί να συμβεί και το «σαρωτικό» σενάριο, να κερδίσει δηλαδή η Ν.Δ. όλες τις έδρες στις τετραεδρικές εκλογικές περιφέρειες και να αφήσει μόλις... μία ή δύο για τους αντιπάλους στις πενταεδρικές.
Τα τερτίπια του νέου εκλογικού νόμου αρχίζουν να ξεδιπλώνονται από τις τετραεδρικές περιφέρειες και πάνω, καθώς οι έδρες κατανέμονται σύμφωνα με το μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό ψήφων. Αυτό σημαίνει ότι όσο πιο μεγάλη είναι μια περιφέρεια τόσο πιο πιθανό είναι να «δώσει» έδρες σε μικρότερους σχηματισμούς, ακόμη κι αν τα ποσοστά τους είναι χαμηλότερα από άλλα κόμματα.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχουν αφήσει στο συρτάρι των αναλυτών οι τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες έχουν δημοσιοποιηθεί, ο «ΤτΚ» επιχειρεί ένα «ταξίδι» στο χάρτη της Ελλάδας βάζοντας στο επίκεντρο τα πιθανά σενάρια των γαλάζιων εδρών.
ΜΟΝΟΕΔΡΙΚΕΣ
Οι εκτιμήσεις λοιπόν δείχνουν ότι η Ν.Δ. φέρεται να έχει σημαντική διαφορά από το ΠΑΣΟΚ στις μονοεδρικές περιφέρειες, επομένως το πιο πιθανό σενάριο είναι να τις πάρει όλες. Δηλαδή, να εκλέξει βουλευτή στη Θεσπρωτία, στη Φωκίδα, στα Γρεβενά, στη Σάμο, στην Κεφαλλονιά, στη Ζάκυνθο, στην Ευρυτανία και τη Λευκάδα.
ΔΙΕΔΡΙΚΕΣ - ΤΡΙΕΔΡΙΚΕΣ
Φαίνεται επίσης «στάνταρ» ότι θα πάρει μία έδρα από τις περιφέρειες όπου εκλέγονται συνολικά δύο βουλευτές. Δηλαδή, από έναν γαλάζιο βουλευτή θα έχουν η Χίος, η Φλώρινα, η Καστοριά, η Πρέβεζα, το Λασίθι και το Ρέθυμνο. Το ίδιο σενάριο ισχύει για τις τριεδρικές εκλογικές περιφέρειες, εκλογή δηλαδή ενός βουλευτή, δεδομένου ότι το εκλογικό μέτρο είναι 33%. Επομένως, όπως δείχνουν τα στοιχεία, ένα βουλευτή θα εκλέξει η Ν.Δ. στη Λακωνία, στις Κυκλάδες, στη Χαλκιδική, στην Αρκαδία, στη Δράμα, στο Κιλκίς, στη Ροδόπη και την Ξάνθη, στη Λέσβο, στην Αργολίδα, στην Κέρκυρα και την Αρτα.
ΠΕΝΤΑΕΔΡΙΚΕΣ
Διαφορετικά είναι τα δεδομένα όμως για... όμορους νομούς: Σύμφωνα με τους εκλογικούς αναλυτές, οι πενταεδρικές περιφέρειες χωρίζονται σε δύο «κατηγορίες»: σε εκείνες όπου κάτι αντίστοιχο μπορεί να συμβεί με τις τετραεδρικές, δηλαδή να εκλεγούν έως και τέσσερις βουλευτές της Ν.Δ., και στις άλλες που ο εκλογικός νόμος δεν είναι... γενναιόδωρος μαζί τους. Στην πρώτη κατηγορία ανήκουν η Μεσσηνία, η Καρδίτσα και τα Τρίκαλα και στη δεύτερη η Φθιώτιδα, τα Γιάννενα, η Κοζάνη, η Μαγνησία και τα Δωδεκάνησα. Σ’ αυτές τις περιφέρειες το πράσινο φως θα ανάψει για έναν ή δύο γαλάζιους βουλευτές.
ΕΞΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στις εξαεδρικές περιφέρειες Εύβοια και Α’ Πειραιά η δύναμη της Ν.Δ. στο Κοινοβούλιο θα μετρά από έναν έως δύο βουλευτές ενώ στην Ηλεία οι έδρες «παίζουν» από δύο έως τρεις.
ΕΠΤΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στη Β’ Θεσσαλονίκης και τις Σέρρες, όπου «μπαίνει» δυναμικά η παρουσία του νέου εκλογικού νόμου, η Ν.Δ. θα υπολογίζει από μία έως τρεις έδρες. Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό το σενάριο, καθώς οι Σέρρες είναι από τους ισχυρότερους νομούς της Νέας Δημοκρατίας, όμως εξαιτίας του εκλογικού νόμου ακόμη και η εκλογή τρίτου βουλευτή φαντάζει δύσκολη...
ΟΚΤΑΕΔΡΙΚΕΣ
Στον ίδιο «καμβά» οι ειδικοί μετρούν τις έδρες που κερδίζει το πρώτο κόμμα και στις οκταεδρικές περιφέρειες: Στην Αιτωλοακαρνανία η Ν.Δ. φαίνεται ότι κλειδώνει την εκλογή δύο έως τριών βουλευτών, στη Β’ Πειραιά η δύναμή της θα κινηθεί από μία έως τρεις έδρες, στη Λάρισα εκλέγει δύο και στο Ηράκλειο έναν με δύο βουλευτές.
Η μάχη των μεγάλων εκλογικών περιφερειών
Στην Αχαΐα οι υπολογισμοί τής δίνουν από μία έως δύο έδρες ενώ τα «μαγικά» του εκλογικού νόμου θα «θεριέψουν» στις τέσσερις πολύ μεγάλες περιφέρειες: Την κυρίαρχη Β’ Αθηνών που εκλέγει συνολικά 42 βουλευτές, την Α’ Αθηνών, την Α’ Θεσσαλονίκης και την Αττική: Σ’ αυτές τις περιφέρειες, επειδή είναι μεγάλος ο αριθμός των εδρών μπορεί να υπάρξει η δυνατότητα το πρώτο κόμμα να πάρει το «μπόνους» κατά περίπτωση, γι’ αυτό και η γκάμα των εδρών είναι μεγάλη. Οι υπολογισμοί φέρνουν τη Ν.Δ. στη Β’ Αθήνας να εκλέγει στη χειρότερη περίπτωση δέκα βουλευτές και στην καλύτερη δεκαέξι, στην Α’ Αθήνας, αν ληφθεί υπόψη και πάλι το χειρότερο σενάριο, η πόρτα της Βουλής θα ανοίξει για τέσσερις γαλάζιους ενώ θα διπλασιαστεί στην καλύτερη εκδοχή, φτάνοντας τους οκτώ. Στην Α’ Θεσσαλονίκης τα κλειδιά θα κρατήσουν σίγουρα τρεις γαλάζιοι βουλευτές καθώς το καλύτερο σενάριο στέλνει στη Βουλή άλλους τέσσερις, ενώ στην Αττική τα περιθώρια είναι από ιδιαίτερα στενά έως μεγάλα καθώς οι έδρες που θα κερδίσει η Ν.Δ. εκτιμάται ότι θα είναι από δύο έως πέντε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου