Παρασκευή 6 Ιουλίου 2012

Απαγόρευση καύσης στην ύπαιθρο



ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ

ΑΡΙΔΑΙΑΣ         
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Αριδαίας υπενθυμίζει στους κατοίκους της περιοχής την απαγόρευση έναρξης και διατήρησης φωτιάς στην ύπαιθρο και στα Δάση. Επίσης υπενθυμίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις Καύσης σιτοκαλαμιών και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων κατά την αντιπυρική περίοδο (από 1 Μαΐου έως 31 Οκτωβρίου), σύμφωνα με το άρθρο 5 της 9/2000 Πυροσβεστικής Διάταξης (ΦΕΚ Β’ 1459/30-11-2000) όπως τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε με την 9Α Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ Β’ 1554/10-11-2005) «Κανονισμός ρύθμισης μέτρων για την πρόληψη και αντιμετώπιση πυρκαγιών σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις».
•   Για τους μήνες Μάιο μέχρι και Οκτώβριο κάθε έτους, επιτρέπεται, ύστερα από άδεια ατομική ή ομαδική, που εκδίδεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία, η καύση αγροτικών εκτάσεων κατά τις πρωινές ώρες και μέχρι την 12 μεσημβρινή, όταν ο δείκτης επικινδυνότητας, που εκδίδεται σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 3 της ΚΥΑ 12030 Φ 109.1/1999 από το Πυροσβεστικό Σώμα είναι για την περιοχή καύσης 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση) και εφόσον λαμβάνονται σωρευτικά τα ακόλουθα μέτρα και υποχρεώσεις:
α. Δημιουργηθεί ψιλή ζώνη με άροση ή προωθητήρα πλάτους τουλάχιστον 10 μέτρων γύρω από την υπό καύση περιοχή, όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις και στις λοιπές περιπτώσεις ζώνη τουλάχιστον 3 μέτρων.
β. Τεμαχιστεί με άροση ή άλλο τρόπο η υπό καύση έκταση έτσι ώστε να εξασφαλίζεται ο έλεγχος της όταν η περιοχή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από δάση ή δασικές εκτάσεις.
γ  Διαβρέχεται η ζώνη προς την πλευρά του δάσους ή της δασικής έκτασης όταν αυτή απέχει λιγότερο από 300 μέτρα από την υπό καύση περιοχή και 50 μέτρα από δεντροστοιχία.
δ Εξασφαλίζεται η παρουσία φορητών μέσων για την αντιμετώπιση τυχόν επέκτασης της φωτιάς από απρόβλεπτα αίτια (υδροφόρων – γεωργικών ελκυστήρων – πτυοσκάπανων κτλ) καθώς και οχήματος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όπου αυτό είναι δυνατό και μόνο σε περιπτώσεις ομαδικών καύσεων.
ε. Ειδικά για τις περιοχές πρώτης επικινδυνότητας όπως αυτές προσδιορίζονται στο Π.Δ. 575/80 ο Διοικητής της οικείας Πυροσβεστικής Υπηρεσίας όταν κρίνει απαραίτητο ζητά επιπλέον των ανωτέρω και βεβαίωση γεωπόνου της οικείας Περιφερειακής Ενότητας στην οποία αναφέρεται η αναγκαιότητα της καύσης.
στ.Ο ενδιαφερόμενος υποχρεούται να ενημερώνεται από την αρμόδια Πυροσβεστική Υπηρεσία την προηγούμενη ημέρα της καύσης για τις αναμενόμενες καιρικές συνθήκες που θα επικρατούν.
ζ. Με την επιφύλαξη διατάξεων που προβλέπουν αυστηρότερες ποινές, οι παραβάτες του παρόντος κανονισμού διώκονται και τιμωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 458 του Ποινικού Κώδικα

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΜΠΡΗΣΤΕΣ ΔΑΣΩΝ

Η Π.Υ. Αριδαίας  κρίνει επίσης σκόπιμο να ενημερώσει τους κατοίκους της περιοχής ότι ο εμπρησμός σε δάση ή δασικές εκτάσεις αποτελεί κακούργημα . Ειδικότερα οι κτηνοτρόφοι της περιοχής πρέπει να γνωρίζουν ότι το κάψιμο δασικών εκτάσεων για βελτίωση των βοσκότοπων αποτελεί σοβαρότατο αδίκημα (κακούργημα) και τιμωρούνται  με το άρθρο 265 του Ποινικού Κώδικα  το οποίο αναφέρει:
1. Όποιος με πρόθεση προξενεί πυρκαγιά σε δάσος ή δασική έκταση ή σε έκταση η οποία έχει κηρυχθεί αναδασωτέα τιμωρείται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη και με χρηματική ποινή. Δεν επιτρέπεται μετατροπή ή αναστολή της ποινής που επιβλήθηκε και η έφεση δεν αναστέλλει την εκτέλεση της.
2. Αν η πράξη τελέστηκε από ιδιοτέλεια ή κακοβουλία ή η έκταση που κάηκε είναι ιδιαίτερα μεγάλη, επιβάλλεται κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών.
   
    Ο Διοικητής
   
   
    Κώνστας Ν. Απόστολος
    Πυραγός

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)