• Απάντηση του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Τζαβάρα σε Επίκαιρη Ερώτηση της Θ. Τζάκρη στη Βουλή
Ανακινείται ξανά και το θέμα του Μουσείου της Έδεσσας
Συζητήθηκε σήμερα (30 Ιουλίου) στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ προς τον Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού με αφορμή την επικείμενη αλλαγή έδρας της ΙΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων, παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Κων/νου Τζαβάρα.
Η κ. Τζάκρη στην πρωτολογία της αναπτύσσοντας την ερώτηση ανέφερε ότι το ζήτημα της μεταφοράς της έδρας της ΙΖ’ ΕΠΚΑ έχει λάβει μεγάλες διαστάσεις και έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία, που αισθάνεται για άλλη μια φορά και μάλιστα δικαίως, πως περιθωριοποιείται μέρα με τη μέρα, μεσούσης μάλιστα της χειρότερης οικονομικής κρίσης της μεταπολεμικής Ελλάδας.
Ανέφερε επίσης ότι η ΙΖ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων λειτουργεί από το 1973 με διοικητική έδρα την Έδεσσα και είχε αρχικώς στη διοικητική της αρμοδιότητα 5 Νομούς, τους νομούς Πέλλας, Φλώρινας, Ημαθίας, Κοζάνης και Καστοριάς. Υπ’ αυτήν τη διοικητική μορφή συνέχισε τη λειτουργία της μέχρι και το 2006 οπότε και δημιουργήθηκε μια νέα διοικητική δομή στην οποία υπήχθη η Δυτική Μακεδονία, ήτοι, η Κοζάνη η Φλώρινα και η Καστοριά και έμειναν η Πέλλα και η Ημαθία με έδρα την Έδεσσα. Η επιλογή της διατήρησης της ΙΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων είχε τότε γίνει γιατί η Πέλλα και δη η Έδεσσα είναι αφενός παραμεθόριος περιοχή και έχει την ανάγκη διοικητικής στήριξης και υποστήριξης εν γένει και αφετέρου γιατί είναι ένας νομός με σημαντικότατους αρχαιολογικούς χώρους. Στο νομό βρίσκεται το μεγαλύτερο μουσείο της Βορείου Ελλάδος, το αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας και ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας. Επιπλέον, στην Έδεσσα και στην Αλμωπία υπάρχουν σημαντικές αρχαιότητες από τη νεολιθική μέχρι και τη βυζαντινή εποχή.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κ. Τζάκρη «έχουμε πληροφορηθεί ότι στα σχέδια του Υπουργείου είναι η μεταφορά της έδρας από την Έδεσσα στη Βέροια και αναρωτιόμαστε ποιόν και τι εξυπηρετεί αυτό. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ανορθολογική και άσκοπη διοικητική αναστάτωση. Στην Έδεσσα υπάρχει μια οργανωμένη διοικητική δομή με έμπειρους υπαλλήλους που λειτουργεί απρόσκοπτα και χωρίς προβλήματα σχεδόν τέσσερις δεκαετίες. Αν επιδιώκετε να προβείτε σε κάποιου είδους αλλαγή, με ουσιαστικό περιεχόμενο, αυτή θα έπρεπε να είναι η ενίσχυση της υπάρχουσας Εφορείας Αρχαιοτήτων. Εύλογη διοικητική αναδιάταξη θα αποτελούσε η οργάνωση του συνόλου των εφορειών κατά νομό, δηλαδή των κλασικών, των βυζαντινών και των νεοτέρων χρόνων, που θα είχε ως αποτέλεσμα την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, αλλά και την καλύτερη προστασία των μνημείων.
Ελπίζω κ. Υπουργέ τα επιχειρήματα που σας παρέθεσα να έκαναν σαφές το γεγονός ότι σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε μια τέτοια πρωτοβουλία θα αποτελούσε άσκοπη και ανορθολογική ενέργεια που θα είχε ως αποτέλεσμα τη διοικητική αναστάτωση και την υποβάθμιση των παρεχόμενων προς τους πολίτες υπηρεσιών. Γι αυτό σας καλώ να μην προχωρήσετε σε μια τέτοια άσκοπη ενέργεια».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός κ. Τζαβάρας στην απάντησή του διαβεβαίωσε ρητά την κ. Θεοδώρα Τζάκρη ότι δεν επίκειται καμία αλλαγή έδρας της ΙΖ’ Εφορείας Αρχαιοτήτων και δεν υφίσταται θέμα ανησυχίας για τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία του Νομού Πέλλας και ειδικά της πόλης της Έδεσσας. Συμφώνησε επίσης με την κ. Τζάκρη και ανέφερε ότι είναι στις προθέσεις του Υπουργείου μια διοικητική αναδιάταξη των υπηρεσιών προς την κατεύθυνση της οργάνωσης του συνόλου των εφορειών, δηλαδή των κλασικών, των βυζαντινών και των νεοτέρων χρόνων, κατά νομό.
Δράττοντας την ευκαιρία η κ. Τζάκρη στην δευτερολογία της επανέφερε και το θέμα του διαχρονικού Μουσείου της Έδεσσας, το οποίο όπως ανέφερε θα μπορούσε να στεγάσει τα ευρήματα όλων των περιόδων της περιοχής και ήταν στους στόχους της παλαιότερης ηγεσίας του Υπουργείου.
Ο κ. Τζαβάρας στην δευτερολογία του ανέφερε πως η δημιουργία ενός τέτοιου μουσείου κινείται στους άξονες της πολιτικής και της νέας ηγεσίας του Υπουργείου.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου