Τετάρτη 18 Ιουλίου 2012

Επισκέψεις της Θ. Τζάκρη σε αγροτικούς συνεταιρισμούς και στην συνεταιριστική βιομηχανία VENUS





    Τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Προφήτη Ηλία και Π. Μυλοτόπου καθώς και την συνεταιριστική βιομηχανία VENUS επισκέφτηκε η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ κ. Θ. Τζάκρη
προκειμένου να ενημερωθεί για την φετινή περίοδο συγκομιδής και διάθεσης του συμπύρηνου ροδάκινου, η συγκομιδή του οποίου ξεκίνησε από την προηγούμενη εβδομάδα στις πρώιμες ποικιλίες.
    Πιο συγκεκριμένα η κ. Τζάκρη είχε επαφές με τον πρόεδρο της πρωτοβάθμιας συνεταιριστικής οργάνωσης VENUS κ. Καραΐνδρο, τον γενικό διευθυντή κ. Αν. Μαρκοβίτη και τον οικονομικό διευθυντή κ. Στ. Θεοδουλίδη σχετικά με την φετινή παραγωγή, η οποία αναμένεται εφέτος για την Πέλλα και την Ημαθία να ανέλθει στους 350.000 τόνους, εκ των οποίων 220.000 τόνοι θα απορροφηθούν στην κομπόστα, 30.000 τόνοι στην κατάψυξη και 100.000 τόνοι στο χυμό. Η τιμή του συμπύρηνου ροδάκινου δεν έχει καθορισθεί ακόμη επίσημα, σύμφωνα όμως με την τάση που επικρατεί στην αγορά αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με τα περσινά. Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη ξεναγήθηκε στους χώρους της βιομηχανίας, η οποία αποτελεί μία από τις πλέον σύγχρονες και δυναμικές εξαγωγικές βιομηχανίες τροφίμων στο χώρο της Βορείου Ελλάδος, απασχολεί ετησίως περί τους 700 εργαζόμενους, παρέχοντας ετησίως 165.000 ώρες εργασίας και αποτελεί την πρώτη σε εξαγωγές βιομηχανία τροφίμων επί της ιδίας παραγωγής, διαθέτοντας 342 διαφορετικούς κωδικούς προϊόντων, εκ των οποίων το 99,9% εξάγεται σε χώρες όπως η Ιαπωνία και η Αγγλία. 
    Στη συνέχεια η κ. Τζάκρη επισκέφτηκε τους αγροτικούς συνεταιρισμούς Π. Μυλοτόπου και Προφήτη Ηλία όπου είχε επαφές με τα μέλη της διοίκησης των συνεταιρισμών και αγρότες παραγωγούς σχετικά με την φετινή διαχείριση.
    Όλοι τους επεσήμαναν στην κ. Τζάκρη την ανησυχητική κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας της ανεξέλεγκτης διάθεσης των ροδακίνων μέσω «στεκιών», που λειτουργούν χωρίς κατάλληλες υποδομές, χωρίς δυνατότητα ποιοτικής παρακολούθησης των προϊόντων που συλλέγονται μέσω αυτών,  τα οποία τελικά διατίθενται σε βιομηχανίες, πλην των συνεταιριστικών. Στο σύνολό τους δε μέλη διοίκησης των συνεταιρισμών και αγρότες τόνισαν την ανάγκη να διενεργηθούν έλεγχοι από τις αρμόδιες υπηρεσίες σχετικά με την λειτουργία των συγκεκριμένων «κέντρων», καθώς η διακίνηση των ροδακίνων μέσω αυτών οδηγεί σε πτώση και όχι σε άνοδο των τιμών και μακροπρόθεσμα σε αποθάρρυνση της συνέχειας της καλλιέργειας, η οποία ούτως ή άλλως δεν περνά και τις καλύτερες ημέρες της.
    Η κ. Τζάκρη δεσμεύτηκε να μεταφέρει τις επισημάνσεις αυτές στις αρμόδιες υπηρεσίες (Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας) καθώς θεωρεί ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της οικονομίας μας, που τόσο πολύ ανάγκη το έχει η χώρα στην προσπάθεια που καταβάλει για την ανασύσταση του παραγωγικού της μοντέλου και την έξοδο από την κρίση.
Η κ. Τζάκρη θα συνεχίσει τις επαφές της

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)