Η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ κ. Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της τη Τρίτη (28 Αυγ. 2012) στη Βουλή επί του σχεδίου νόμου για την «μετάθεση του χρόνου έναρξης ισχύος συγκεκριμένων
διατάξεων του Ν. 4055/2012», που αφορά στη μεταφορά δικαστηριακής ύλης από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία, υποστήριξε πως είναι ανάγκη να μετατεθεί χρονικά η έναρξη ισχύος του σχετικού νόμου προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος στις δικαστικές αρχές να προετοιμαστούν για την ορθή εφαρμογή του. Πρόκειται συγκεκριμένα για το σύνολο σχεδόν των υποθέσεων της εκουσίας δικαιοδοσίας όπως και τη συναινετική προσημείωση υποθήκης που πλέον προβλέπεται ως αυτοτελές ασφαλιστικό μέτρο (αφού παλαιότερα δεν υπήρχε διάκριση σε συναινετική προσημείωση και μη).Συγκεκριμένα, η βουλευτής υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη μεταφορά αρμοδιοτήτων από τα Μονομελή Πρωτοδικεία στα Ειρηνοδικεία ήταν μια επιτυχής νομοθετική επιλογή, δεδομένου ότι η φύση των συγκεκριμένων υποθέσεων ταιριάζει με τον παραδοσιακά συμφιλιωτικό χαρακτήρα του Ειρηνοδικείου (οι συγκεκριμένες υποθέσεις σπανίως εμφανίζουν αντιδικία) ενώ συγχρόνως συμβάλλει στη μείωση του κόστους της δικαστικής διαδικασίας για τον πολίτη, καθώς τα παράβολα εκδίκασης δικών στο Ειρηνοδικείο είναι σημαντικά φθηνότερα αυτών του Μονομελούς Πρωτοδικείου και συνάμα εξυπηρετεί τον πολίτη αφού δεν θα χρειάζεται πια να μεταβαίνει στο Πρωτοδικείο της έδρας του νομού του για απλές υποθέσεις του, αλλά θα εξυπηρετείται από το Ειρηνοδικείο πλησίον της κατοικίας του, ήρθε όμως σε μια χρονική στιγμή που τα Ειρηνοδικεία έχουν ήδη επιβαρυνθεί με την αύξηση της υλικής τους αρμοδιότητας από 12.000 ευρώ σε 20.000 ευρώ και κυρίως με την ανάθεση σε αυτά της αποκλειστικής αρμοδιότητας εκδίκασης των υποθέσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, νομοθετικές επιλογές που προκάλεσαν μια πραγματική συμφόρηση στα πινάκια των υποθέσεων των Ειρηνοδικείων. Συνεπώς, η άμεση εφαρμογή του νόμου θα σήμαινε ότι, σε αυτό τουλάχιστον το στάδιο, όχι απλώς δεν θα αποσυμφόριζε τα πινάκια και δεν θα επιτάχυνε την απονομή της δικαιοσύνης, αλλά ακριβώς αντίθετα θα επέτεινε την ήδη σημαντική καθυστέρηση στον προσδιορισμό των υποθέσεων και την εκδίκασή τους.
Γι αυτό, η βουλευτής υποστήριξε την αναβολή ισχύος του νόμου για ένα εξάμηνο προκειμένου να προλάβουν τα Ειρηνοδικεία να προετοιμαστούν από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και επιμόρφωσης του ανθρώπινου δυναμικού (δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων) ενόψει της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζουν οι νεοεισαγόμενες υποθέσεις της εκουσίας δικαιοδοσίας. Άλλωστε, όπως ανέφερε η βουλευτής, ως την 1-3-2013 θα έχουν ενταχθεί πλήρως στα Ειρηνοδικεία 160 Ειρηνοδίκες που πέτυχαν στις εξετάσεις του τελευταίου διαγωνισμού και ήδη έχει αρχίσει η τετράμηνη άσκησή τους.
«Σκοπός μας», τόνισε η κ. Τζάκρη, «είναι να βοηθούμε το θεσμό της Δικαιοσύνης και το Δικαστικό Σώμα να απονέμει με πιο αποδοτικό και επαρκή τρόπο τη δικαιοσύνη και η προτεινόμενη αναβολή εξυπηρετεί ακριβώς αυτόν το σκοπό. Αν βιαστούμε να εφαρμόσουμε κάτι για το οποίο δεν είμαστε έτοιμοι, είναι βέβαιο ότι θα επιβαρύνουμε το θεσμό και τους πολίτες που προστρέχουν σ’ αυτόν και συνεπώς θα βλάψουμε αντί να ωφελήσουμε το κοινωνικό σύνολο».
Τέλος, όσον αφορά στην προτεινόμενη τροπολογία από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού, η κ. Τζάκρη σημείωσε πως παρότι είχε συμφωνηθεί να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη τακτική του παρελθόντος με τις άσχετες τροπολογίες εντός των νομοσχεδίων, γίνεται αποδεκτή, για τελευταία φορά, καθώς κινδυνεύει το επαγγελματικό πρωτάθλημα που συνδέεται και με την είσπραξη δημοσίων εσόδων τα οποία ο προϋπολογισμός έχει ιδιαίτερη ανάγκη στην παρούσα φάση.-
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου