Περίπου στο κόστος παραγωγής και... μακριά από την τιμή που διεκδικούσαν αρχικά, πωλούν φέτος στις βιομηχανίες το συμπύρηνο ροδάκινο οι αγρότες Ημαθίας και Πέλλας.
Όπως δηλώνουν εκπρόσωποί τους, η τιμή οριστικοποιήθηκε τελικά σε επίπεδα 2011 (25 λεπτά/κιλό, έναντι διεκδικούμενης 30 λεπτών), σε μια περίοδο που το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί, ενώ οι αγρότες επιβαρύνονται και με τα έξοδα μεταφοράς. Στο σκηνικό αυτό, οι εναπομείνασες Ομάδες Παραγωγών στις δύο περιοχές μετριούνται πλέον στα δάχτυλα των δύο χεριών, τα λεγόμενα «στέκια» (όπου ο έμπορος-μεσίτης αγοράζει απευθείας απ΄ τον παραγωγό) πληθαίνουν, ενώ ολοένα περισσότεροι είναι οι αγρότες που εγκαταλείπουν την καλλιέργεια του συμπύρηνου, ξεριζώνοντας τα δέντρα τους είτε μπολιάζοντάς τα.
Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των βιομηχανιών κονσερβοποίησης/χυμοποίησης υποστηρίζουν ότι ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης ιδιαίτερες δυσκολίες, λόγω -μεταξύ άλλων- αδυναμίας άντλησης ρευστότητας από το τραπεζικό σύστημα. Για φέτος αναμένεται, πάντως, διατήρηση των εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων) ή και μικρή αύξηση, ιδίως αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία του ευρώ.
«Φέτος θα ξηλωθεί το 30-35% των δέντρων που παράγουν συμπύρηνο στην Ημαθία».
Αναλυτικότερα, μιλώντας στο ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Ροδακινοπαραγωγών Ημαθίας Τάσος Χαλκίδης, υποστήριξε: «Φέτος εκτιμώ ότι θα ξηλωθεί ή θα μπολιαστεί, ώστε να παράγει επιτραπέζια ροδάκινα, το 30%-35% των δέντρων συμπύρηνου στην Ημαθία, ακόμη και νεαρές ροδακινιές δύο ετών». Με τις φετινές τιμές των 25 λεπτών/κιλό, συμπλήρωσε, «ίσα που καλύπτεται το κόστος
παραγωγής, που ανέρχεται για τον παραγωγό σε 20-22 λεπτά. Οι παραγωγοί είναι καταχρεωμένοι. Αν γονάτισα εγώ, που δουλεύω 150 στρέμματα, μια μεγάλη έκταση για τα δεδομένα της περιοχής, τι να κάνει αυτός που έχει 20;».
Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΚΑΣΟ) Ημαθίας «Αγιος Παύλος» Α.Νεστορόπουλος, υπενθύμισε ότι από τα 25 λεπτά/κιλό, που λαμβάνουν φέτος οι παραγωγοί, πρέπει να αφαιρεθεί επιπροσθέτως και το μεταφορικό κόστος, με το οποίο επιβαρύνονται (περίπου 1-1,5 λεπτό/κιλό).
Στα περσινά επίπεδα (περίπου 40 λεπτά) κυμαίνεται αυτή τη στιγμή η τιμή που λαμβάνει ο παραγωγός για το επιτραπέζιο ροδάκινο, επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του ΚΑΣΟ Πέλλας «Μέγας Αλέξανδρος», Στράτος Αυγουστής. Το ελληνικό ροδάκινο, πρόσθεσε, πλήττεται και εξαιτίας ανταγωνισμού από χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία. Οι τελευταίες «στέλνουν τα προϊόντα τους στις αγορές αργότερα από ό,τι η Ελλάδα και προσφέρουν πολύ χαμηλές τιμές, καθώς εκεί επιδοτούνται τα πάντα, ακόμη και η εργασία. Εδώ, όταν έχεις ΦΠΑ 23% στα φυτοφάρμακα και τα λιπάσματα και το κόστος πετρελαίου φτάνει το 1,5 ευρώ, το καλύτερο σενάριο είναι το "ίσα βάρκα ίσα πανιά"» παρατήρησε.
Αποδεκατίστηκαν οι ομάδες παραγωγών
Σύμφωνα με τους προέδρους των ΚΑΣΟ Ημαθίας και Πέλλας, οι ομάδες παραγωγών έχουν αποδεκατισθεί. «Στην Ημαθία απέμειναν 5-6, από 14-15 πριν δύο-τρία χρόνια. Κάποιες συγχωνεύτηκαν, αλλά οι περισσότερες διαλύθηκαν», σημείωσε ο κ. Νεστορόπουλος. Οι λόγοι είναι πολλοί: έχουν δημιουργηθεί πολλοί ιδιωτικοί συνεταιρισμοί, αλλά και οι ίδιες οι βιομηχανίες δημιούργησαν τόπους παραλαβής, παρακάμπτοντας τις ομάδες. «Επίσης, κάποιες ομάδες δεν έπιαναν το "πλαφόν" των 5 εκατ. ευρώ, ως ελάχιστη αξία εμπορεύσιμης παραγωγής ροδάκινου, που
προβλέπεται για την αναγνώρισή τους» σημείωσε ο κ.Νεστορόπουλος.
Ο κ.Αυγουστής επιβεβαίωσε ότι οι ομάδες παραγωγών "εξαφανίζονται" και στην Πέλλα, μεταξύ άλλων εξαιτίας των προαναφερθέντων «στεκιών», που στήνονται παντού και πληρώνουν τους αγρότες «στο χέρι», κάτι που οι ομάδες παραγωγών δυσκολεύονται να κάνουν λόγω οικονομικής αδυναμίας. Πρόσθεσε ότι πριν από κάποια χρόνια λειτουργούσαν στην Πέλλα περίπου 10 κραταιές ομάδες. Σήμερα, οι περισσότερες έχουν κλείσει ή αντιμετωπίζουν προβλήματα βιωσιμότητας.
Θα απορροφηθεί όλη η παραγωγή, λένε οι κονσερβοποιοί
Στο σύνολό της θα απορροφηθεί και φέτος η παραγωγή συμπύρηνου ροδάκινου από τη βιομηχανία κονσερβοποιίας, χυμοποίησης και κατάψυξης, σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδας, Κώστας Αποστόλου, σύμφωνα με τον οποίο πέρυσι παρήχθησαν περίπου 365.000 τόνοι συμπύρηνου, ποσότητα που ενδέχεται να αυξηθεί κατά 2%-3% φέτος. Ο ίδιος επισήμανε στο ΑΜΠΕ ότι τα πρώτα συμβόλαια πώλησης κομπόστας υπεγράφησαν σε χώρες ΕΕ, σε τιμές περσινές ή λίγο χαμηλότερες. Πιο ξεκάθαρη εικόνα θα υπάρχει όταν υπογραφούν και τα πρώτα συμβόλαια με Τρίτες χώρες.
Διατήρηση στα περσινά επίπεδα ή και ελαφρά αύξηση των εξαγωγών φέτος
Ο κ.Αποστόλου αναμένει για φέτος διατήρηση των ελληνικών εξαγωγών στα περσινά επίπεδα (270.000 τόνοι κονσερβοποιημένων φρούτων, με προορισμό κυρίως τις αγορές Γερμανίας, Γαλλίας, Βρετανίας) ή ελαφρά αύξηση. Αν υποχωρήσει περαιτέρω η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, πρόσθεσε, αυτό θα ευνοήσει σημαντικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών εξαγωγών σε Τρίτες χώρες.
Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες των παραγωγών ότι οι τιμές που προσφέρει η βιομηχανία είναι απογοητευτικές, ο κ.Αποστόλου σημείωσε ότι οι δυσκολίες για τον κλάδο είναι μεγάλες. «Υπάρχει πρόβλημα με τις επιστροφές ΦΠΑ, αδυναμία άντλησης ρευστότητας και υψηλές τιμές καυσίμων [...]Φέτος έχουμε επίσης μεγαλύτερα αποθέματα έναρξης. Το δε όφελος από τη μείωση του εργατικού κόστους εξανεμίστηκε λόγω του προβλήματος μικροκαρπίας (λόγω του μικρού μεγέθους του καρπού, η επεξεργασία είναι πιο δύσκολη και οι εργαζόμενοι χρειάζεται να δουλεύουν περισσότερο)».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου