Τρίτη 21 Αυγούστου 2012

Εκδηλώσεις «Ι΄ Χρυσάνθεια» στο Κάτω Γραμματικό



Για δέκατη συνεχή χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού «Πατριάρχης Χρύσανθος» διοργανώνει το πολιτιστικό διήμερο «Χρυσάνθεια». Π
ρόκειται για εκδηλώσεις αφιερωμένες στην μνήμη του Μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Χρύσανθου Α’ (1768-1834) που καταγόταν από το Κάτω Γραμματικό.

Η πρώτη βραδιά, Σάββατο 25 Αυγούστου, περιλαμβάνει μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις και λαϊκό γλέντι. Την Κυριακή 26 Αυγούστου το πρωί θα τελεστεί Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στο Κάτω Γραμματικό και αμέσως μετά επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Πατριάρχη Χρύσανθου στην Πλατεία Χατζηλαζαραίων. Όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού θα προσφέρει καφέ και κεράσματα στον ίδιο χώρο.

Είναι μεγάλη τιμή για την περιοχή μας να κατάγεται από το μικρό σήμερα αλλά ιστορικά μεγάλο Κάτω Γραμματικό ένας Οικουμενικός Πατριάρχης. Το 1997, με την συνεργασία της Λαογραφικής Εταιρείας Νομού Πέλλας και του Αναγκαστικού Συνεταιρισμού Δάσους Γραμματικού δημιουργήθηκε το μνημείο του Πατριάρχη Χρύσανθου. Από το 2003 ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κάτω Γραμματικού ξεκίνησε και καθιέρωσε τις εκδηλώσεις «Χρυσάνθεια» για να τιμά την μεγάλη αυτή προσωπικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)