συνέντευξη του προέδρου του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδος Ανέστη Αναστασιάδη στο ΑΠΕ
«Άνυδρη» χρονιά για τις ελληνικές λουτροπόλεις εκτιμάται ότι θα είναι το 2012: η απόφαση των ασφαλιστικών ταμείων να βάλουν «μαχαίρι» στα λουτρικά επιδόματα των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με την οικονομική κρίση, αναμένεται να κρατήσουν φέτος χιλιάδες συνταξιούχους εκτός των πισίνων με τα ιαματικά νερά.Στο σκηνικό αυτό, η πτώση κίνησης στις ελληνικές λουτροπόλεις υπολογίζεται ότι θα προσεγγίσει το 80%, σε σχέση με το 2011, όταν τις είχαν επισκεφτεί περίπου 2-2,5 εκατ. λουόμενοι, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας Ανέστης Αναστασιάδης.
Ο ίδιος επισήμανε ότι σε άλλες χώρες οι αφίξεις τουριστών για θεραπευτικό τουρισμό είναι πολλαπλάσιες σε σχέση με τις αντίστοιχες στην Ελλάδα, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της γειτονικής Ιταλίας, όπου ξεπερνούν τα 20 εκατ. ετησίως, γεγονός που καταδεικνύει τη δυναμική του κλάδου.
Μέχρι και 10 εκατ. τουρίστες στις ελληνικές λουτροπόλεις; Σύμφωνα με τον κ.Αναστασιάδη, οι υψηλής ποιότητας ιαματικές πηγές της χώρας μας μπορούν σε λίγα χρόνια από σήμερα- με τις ανάλογες νομοθετικές ρυθμίσεις και προγράμματα ανάπτυξης- να προσελκύουν πάνω από 10 εκατ. Έλληνες και ξένους τουρίστες ετησίως.
Σήμερα, από τις 82 οργανωμένες ελληνικές λουτροπόλεις (σ.σ. δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον αριθμό οι εκατοντάδες, ακόμη, ιαματικές πηγές που έχουν εντοπιστεί), μόνο οι 62 λειτουργούν κανονικά.Οι υπόλοιπες είτε απλά επιβιώνουν, ανοίγοντας για περιορισμένο χρονικό διάστημα στην περίοδο αιχμής είτε παραμένουν κλειστές, όπως το υπερσύχρονο συγκρότημα στη Νέα Απολλωνία Θεσσαλονίκης, που αν και απορρόφησε επένδυση 8 δισ. δραχμών από τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα (ΜΟΠ), δεν λειτουργεί επί σχεδόν 15ετία, όπως ανέφερε ο κ.Αναστασιάδης.
Πάντως, ακόμη και στις δύσκολες εποχές, κάποιες λουτροπόλεις αντέχουν, «ανακαλύπτοντας» νέες αγορές για το προϊόν τους, προκειμένου ν’ αντισταθμίσουν τη μεγάλη πτώση των λούσεων από Έλληνες ασφαλισμένους.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των Λουτρών Αγίας Παρασκευής Χαλκιδικής, η διεύθυνση των οποίων στράφηκε στους ξένους τουρίστες, κατορθώνοντας ν’ αυξήσει κατά 100% τον αριθμό των αλλοδαπών λουόμενων, σε σχέση με πέρυσι, όπως δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο επικεφαλής της επιχείρησης Ρήγας Οικονόμου.
«Τα τηλέφωνα δεν χτυπούν» Σχολιάζοντας την κρίση που χτυπάει τις ελληνικές λουτροπόλεις, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά την περίπτωση των λουτρών της Σαμοθράκης, όπου από 150 λούσεις ημερησίως τέτοια εποχή πέρυσι, φέτος δεν καταγράφονται πάνω από 25-30 «κι αυτές από περαστικούς τουρίστες».
Στο Σιδηρόκαστρο Σερρών, η κατάσταση είναι χειρότερη, αφού «από 500 λούσεις έχουμε φτάσει στις 60».Στην Αιδηψό, εξάλλου, τη «Μέκκα» των λουτροπόλεων, που «μέχρι πέρυσι πήγαινε καλά», «δεν αναμένεται φέτος να βγουν τα έξοδα», σύμφωνα πάντα με τον κ.Αναστασιάδη. Όπως είπε, «τα τηλέφωνα των περισσότερων λουτροπόλεων δεν χτυπούν για κρατήσεις», αν και επιφυλάχθηκε να επανέλθει με πιο «ασφαλείς» εκτιμήσεις μετά το τέλος της υψηλής σεζόν για τα λουτρά (Αύγουστος-Σεπτέμβριος-Οκτώβριος).
Η κάθετη πτώση ζήτησης στα ελληνικά λουτρά είναι απόρροια μιας σειράς παραγόντων: «Κατά 70% εκτιμώ ότι οφείλεται στη μεγάλη μείωση, σχεδόν κατάργηση, των λουτρικών επιδομάτων και κατά 30% στην οικονομική κρίση, καθώς αυτοί που θα έρθουν στα λουτρά πρέπει να πληρώσουν τα έξοδα διαμονής κ.τλ.» πρόσθεσε.
«Αγκάθια» στο ... νερό, λόγω νόμου «Αγκάθι» για τις ελληνικές λουτροπόλεις αποτελεί και η νομοθεσία, καθώς αυτές δεν έχουν ακόμη αναγνωριστεί επισήμως ως προς την ποιότητα των ιαματικών νερών τους.«Το κακό ξεκίνησε με το νόμο Πετραλιά (Ν.3498), που προέβλεπε ότι στη διάρκεια τριών ετών από τη δημοσίευσή του (σ.σ. ψηφίστηκε το 2006), θα έπρεπε όλες οι λουτροπόλεις να αναγνωριστούν ως ιαματικές πηγές ή όχι, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί οποιαδήποτε επένδυση σε αυτές. Ακολούθως δόθηκε πρόσθετη παράταση (σ.σ. νομιμοποίηση λειτουργίας των επιχειρήσεων μέχρι και φέτος, με δυνατότητα παράτασης ως το 2013), αλλά το θέμα δεν έχει λυθεί, ώστε να γίνουν οι απαιτούμενες επεκτάσεις σε λουτροπόλεις» ισχυρίστηκε ο κ.Αναστασιάδης.
Με απλά λόγια, ενώ πολλοί δήμοι εκπόνησαν μελέτες αναβάθμισης ή επέκτασης υποδομών, δεν μπόρεσαν να τις χρηματοδοτήσουν μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, καθότι οι λουτροπόλεις ...δεν είχαν άδεια.
Έλληνες τουρίστες προτιμούν βουλγαρικές λουτροπόλεις Άλλο πρόβλημα είναι το γεγονός ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμη και ελληνικά τουριστικά πρακτορεία διανέμουν διαφημιστικά φυλλάδια που δελεάζουν Έλληνες τουρίστες να επισκέπτονται ιαματικές πηγές και λουτροπόλεις, π.χ. της Βουλγαρίας, αντί των ελληνικών, με το επιχείρημα ότι οι ίδιοι οι πελάτες τους προτιμούν -και ζητούν- τέτοια πακέτα.
Μεγάλο πρόβλημα για τις ελληνικές λουτροπόλεις συνιστά, τέλος, η ελλιπής διαφημιστική σήμανση στους δρόμους της Ελλάδας, ζήτημα που ο Πανελλήνιος Σύλλογος έθιξε σε πρόσφατη επιστολή του προς το υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.
Ενημέρωση για τις λουτροπόλεις στα … βενζινάδικα
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, «όταν ταξιδεύεις από τη Ρώμη, για να επισκεφτείς μια λουτρόπολη που απέχει π.χ., 400 χλμ από την ιταλική πρωτεύουσα, βλέπεις ανά μικρά διαστήματα τεράστιες διαφημιστικές πινακίδες, που ενημερώνουν τον οδηγό πού βρίσκεται η λουτρόπολη και σε ποια απόσταση [...] Στην Αθήνα, με τη σημερινή κατάσταση, όταν κάποιος θέλει να επισκεφτεί μια λουτρόπολη, αναγκάζεται να σταματά στα βενζινάδικα και να ρωτά πού βρίσκονται τα λουτρά Καμένων Βούρλων, Υπάτης, Θερμοπυλών, τα Λουτρά Πλατύστομου, όπου έχει γίνει μια μεγάλη επένδυση, Αιδηψού κ.τλ.».
Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στη Βόρεια Ελλάδα. Σύμφωνα με την επιστολή, στα λασπόλουτρα Κρηνίδων και στη Λουτρόπολη Ελευθέρων του δήμου Καβάλας η πρώτη ενημερωτική πινακίδα απαντάται 300 μέτρα πριν από τα λουτρά.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύλλογος ζητά από την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης να προχωρήσει σε μελέτη, ώστε να αναβαθμιστεί συντονισμένα η προβολή των ελληνικών λουτροπόλεων στο οδικό δίκτυο και να τοποθετηθούν οι αντίστοιχες πινακίδες, που δεν πρέπει να είναι απλά ενημερωτικές, αλλά και διαφημιστικές για την κάθε λουτρόπολη.«Απλά παραδείγματα: από Θεσσαλονίκη θα μπορούσαν να μπουν, ανά 10 χλμ και με το χαρακτηριστικό σήμα (λογότυπο) κάθε λουτρόπολης, πινακίδες για τα λουτρά Λαγκαδά, Σιδηροκάστρου, Αγκίστρου Σερρών, "Πόζαρ" του δήμου Αλμωπίας και Νέας Απολλωνίας Θεσσαλονίκης» υπογραμμίζεται στην επιστολή.
Λουτρόπολη Ν. Απολλωνίας: κλειστή σχεδόν επί 15ετία Η καινούργια λουτρόπολη της Νέας Απολλωνίας, που χρηματοδοτήθηκε, όπως είπε ο κ.Αναστασιάδης, με 8 δισ. δραχμές από τα ΜΟΠ, παραμένει κλειστή επί σχεδόν 15 χρόνια (ολοκληρώθηκε το 1996), εξαιτίας- μεταξύ άλλων- ζητημάτων ιδιοκτησιακού καθεστώτος.
Όπως σημείωσε, η λουτρόπολη ανήκει σήμερα κατά το 49% στην Τράπεζα Πειραιώς, που αγόρασε την ΕΤΒΑ (κατασκευάστρια του συγκροτήματος) και το θέμα των Λουτρών βρίσκεται εδώ και χρόνια στη δικαιοσύνη.Ως αποτέλεσμα, σήμερα λειτουργούν μόνο τα παλαιότερα ιαματικά λουτρά (Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 23930 41510 - 23930 42142 - 23930 42150/http://www.apollonia-spa.gr).
Οι καινούργιες εγκαταστάσεις, που περιλαμβάνουν και ξενοδοχείο 220 κλινών, απέχουν μόλις 50 χλμ από το κέντρο της Θεσσαλονίκης, ενώ η ευρύτερη περιοχή παρουσιάζει αρχαιολογικό, περιβαλλοντικό και τουριστικό ενδιαφέρον, αφού βρίσκεται κοντά στη λίμνη Βόλβη και στα αρχαία λουτρά, που αξιοποιήθηκαν από το Φίλιππο τον Α΄ και αναπτύχθηκαν περαιτέρω από τον Μ.Αλέξανδρο.
Λουτρά Αγίας Παρασκευής: Ευτυχώς ήρθαν οι Ρώσοι… Όταν οι διευθύνοντες τα λουτρά Αγίας Παρασκευής, στη Χαλκιδική, είδαν πέρυσι τους παραδοσιακούς λουόμενους (κυρίως Έλληνες συνταξιούχους) να … εξαφανίζονται, σήκωσαν τα μανίκια και έπιασαν δουλειά, προκειμένου να προσελκύσουν νέο κοινό: τους ξένους τουρίστες στην περιοχή. Ξεκίνησαν διαφήμιση σε τοπικό επίπεδο, μείωσαν τις τιμές, οργάνωσαν νέα πακέτα και η προσπάθειά τους άρχισε ήδη από φέτος να αποδίδει καρπούς.
«Μέχρι και πέρυσι, το 80%-90% των λουόμενων έρχονταν στη λουτρόπολη μέσω των ταμείων. Αυτοί …εξαφανίστηκαν [λόγω του περιορισμού των λουτρικών επιδομάτων και της οικονομικής κρίσης].
Από 700 λούσεις ασφαλισμένων τη μέρα φτάσαμε στις 50… Όταν διαισθανθήκαμε τι πρόκειται να συμβεί, προχωρήσαμε μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση του δικτύου ξενοδοχείων και καταλυμάτων της περιοχής για να διαφημίσουμε τα λουτρά στους τουρίστες. Σήμερα, οι ξένοι λουόμενοι, κυρίως Ρώσοι, αλλά και Βούλγαροι και Ρουμάνοι, έχουν αυξηθεί κατά 100% σε σχέση με πέρυσι, με αποτέλεσμα η πτώση της γενικότερης κίνησης (Ελληνες και ξένοι λουόμενοι) να περιοριστεί στο 50%» εξήγησε στο ΑΜΠΕ ο κ.Οικονόμου.
Κατά τον ίδιο, η τάση αύξησης των ξένων τουριστών αναμένεται να συνεχιστεί και το 2013, καθώς η καλύτερη διαφήμιση –όπως λέει- είναι αυτή που γίνεται στόμα με στόμα και οι επισκέπτες των λουτρών «φεύγουν ευχαριστημένοι».
Για να προσελκύσουν τους ξένους τουρίστες, οι άνθρωποι των λουτρών προχώρησαν σε διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων χέρι-χέρι σε όλα τα ξενοδοχεία και καταλύματα της περιοχής. Επίσης, οργάνωσαν πακέτα για τουριστικά πρακτορεία.
Για να διευκολύνουν τους ημεδαπούς λουόμενους, μείωσαν τις τιμές (από 6 ευρώ πέρυσι, σε 5 ευρώ φέτος και σε 4 ευρώ για ομάδες όπως ΚΑΠΗ) και πρόσφεραν συνδυασμό παροχών.Εξάλλου, εδώ και λίγες εβδομάδες εφαρμόστηκε πιλοτικά η 24ωρη λειτουργία των Λουτρών, ώστε να δελεαστεί και πιο νεανικό κοινό (που επιλέγει κυρίως βραδινές ώρες).
Η 24ωρη λειτουργία αναμένεται να θεσμοθετηθεί από το 2013.Οι εγκαταστάσεις των λουτρών περιλαμβάνουν δύο πισίνες (μία εσωτερική και μία εξωτερική), οκτώ ατομικές μπανιέρες και δύο διπλές (για δύο άτομα έκαστη), υδρομασάζ, σάουνα και χαμάμ. Παράλληλα παρέχονται υπηρεσίες ιατρικής στήριξης, μασάζ και χαλάρωσης. Υπάρχει υποδομή πρόσβασης για ΑμεΑ. Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 23740 71358, 71810.Άλλες σημαντικές λουτροπόλεις της Β.Ελλάδας -Λουτρά Λαγκαδά Θεσσαλονίκης.
Οι πρώτες εγκαταστάσεις λουτροθεραπείας στην περιοχή χρονολογούνται από το 900 μ.Χ. και κατασκευάσθηκαν από τον στρατιωτικό γιατρό του Βυζαντίου, Ιουστινιανό. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από 5 ευρώ/άτομο και φτάνουν μέχρι τα 20 ευρώ/δύο άτομα (για τις πριβέ δεξαμενές).Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 23940 22221 (υδροθεραπευτήριο)/ http://www.loutralagada.gr -Λουτρά Αγκίστρου Σερρών.
Πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, οι εγκαταστάσεις του Αγκίστρου περιλαμβάνουν βυζαντινό λουτρό που χρονολογείται από το 1100 μ.X. και τα καινούργια λουτρά που χτίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Tο Άγκιστρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ορμητήριο κοντινών εκδρομών προς το οχυρό του Pούπελ, τη λίμνη Kερκίνη, το όρος Mπέλες, το σπήλαιο της Aλιστράτης κτλ.
Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις (απαραιτήτως): 23230 41.420).
-Λουτρά Σιδηροκάστρου Σερρών. Οι συγκεκριμένες πηγές είναι γνωστές από τα βυζαντινά χρόνια. Οι παλιές εγκαταστάσεις καταστράφηκαν στη διάρκεια των βαλκανικών πολέμων, αλλά το παλιό χαμάμ, στρωμένο με μικρά πλακάκια που το κάνουν να μοιάζει με ψηφιδωτό, σώζεται. Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 23230, 22.422/ www.spa.gr –
Λουτρά Πόζαρ Αριδαίας.
Στα δυνατά σημεία της λουτρόπολης περιλαμβάνονται η φυσική πισίνα με καταρράκτες και μια εξωτερική με ιαματικό νερό. Το χειμώνα, η εμπειρία των λουτρών μπορεί να συνδυαστεί με σκι ή ορειβασία στο χιονοδρομικό κέντρο του Καϊμακτσαλάν (απέχει 30 χλμ). Κάθε εποχή του χρόνου η λουτρόπολη μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια περιήγηση στο μαγευτικό φαράγγι του Λουτρακίου ή για μια επίσκεψη στο μικρό σπήλαιο της περιοχής.
Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 23840/ 91300/ www.loutrapozar.eu -Λασπόλουτρα Πικρολίμνης Κιλκίς. Είναι το πρώτο οργανωμένο κέντρο πηλοθεραπείας και υδροθεραπείας στην Ελλάδα αλλά και τα Βαλκάνια, ενώ απέχει μόλις 30 χλμ.από τη Θεσσαλονίκη. Για περισσότερες πληροφορίες/κρατήσεις: 23410 29971-72-73/ http://www.pikrolimnispa.gr -Λουτρά Τραϊανούπολης Εβρου. Βρίσκονται 14 χιλιόμετρα ανατολικά της Αλεξανδρούπολης.
Ο επισκέπτης μπορεί να συνδυάσει τη θεραπεία με την ξεκούραση και την απόλαυση της φύσης, καθώς οι εγκαταστάσεις τους εδρεύουν στις πλαγιές του λόφου του Αγίου Γεωργίου, με πανοραμική θέα προς τον υγροβιότοπο του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου. Για περισσότερες πληροφορίες: 25510 61215/ Γραφείο υποδοχής και κρατήσεις δωματίων: 25510 61225 και 61128._ Αλεξάνδρα Γούτα **Πηγή των συνημμένων φωτογραφιών: Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας. Νίκος Ματθαίου. πληροφόρηση από το ΑΠΕ - ΑΜΠ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου