Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου 2012

3η Συνάντηση Πρόγραμματος CHELDRENHEALTH, Gevgeliga, FYROM




Την Τρίτη 11.9.2012 πραγματοποιήθηκε στο Γεύγελη της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας (ΠΓΔΜ) (Gevgeliga, FYROM) η 3η Συνάντηση των Στελεχών του Προγράμματος
CHILDRENHEALTH “Using new technologies to promote children Health in the cross-Border Region”. Εκ μέρους του ΓΝ Γιαννιτσών συμμετείχε ο συντονιστής του έργου Διοικητής κ. Παύλος Μάρκου και υπηρεσιακά στελέχη του ΓΝ Γιαννιτσών, μετά από έγκριση μετάβασης τους από τη 3η Υγειονομική Περιφέρεια Μακεδονίας. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν το Γενικό Νοσοκομείο Γιαννιτσών, το Γενικό Νοσοκομείο Φλώρινας, το Clinical Hospital ‘Dr Trifun Panovski’, Bitola και το Health Home Gevgeliga καθώς και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Η συνάντηση αυτή ακολούθησε των σχετικών συναντήσεων, που έγιναν στο ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη, στο ΓΝ Γιαννιτσών και πρόσφατα στα Bitola. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης υπό την εποπτεία του συντονιστή επικ. Καθηγητή κου Παναγιώτη Μπαμίδη του ΑΠΘ, έγινε αξιολόγηση της προόδου των εταίρων στο πρόγραμμα, συζητήθηκαν θέματα επιλεξιμότητας δαπανών και προμήθειας μέσων για τις ανάγκες και από πόρους του προγράμματος και η υλοποίηση του σχεδιασμού του προγράμματος στις επόμενες φάσεις του.
Εν συντομία το πρόγραμμα αυτό εγκρίθηκε από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης των Επιχειρησιακών προγραμμάτων του Στόχου «Ευρωπαϊκή Εδαφική Συνεργασία’  ΙΝΤERREG IV ως διασυνοριακό συγχρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα μέσω του μηχανισμού Προενταξιακής Βοήθειας (IPA Programme) “Ελλάδα-Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας 2007-2013’ ως ένα από τα 18 εγκεκριμένα έργα μεταξύ 135 προτάσεων και το μοναδικό πρόγραμμα που αφορά θέματα υγείας – δράσεις υποστήριξης της κοινωνίας των πολιτών χωρών της διασυνοριακής ζώνης.
Το πρόγραμμα αυτό αφορά την προστασία της ανθρώπινης ζωής και εδικά την προαγωγή της υγείας των παιδιών και στα πλαίσια του θα εξετασθούν παιδιά ηλικίας 8-12 ετών συνολικά τετρακόσια (400) στην Ελλάδα και τετρακόσια (400) στη ΠΓΔΜ. Για την περιοχή ευθύνης του ΓΝ Γιαννιτσών θα εξετασθούν από τα Δημοτικά Σχολεία 100 παιδιά από τη  Π. Πέλλα, Ν. Πέλλα, Παραλίμνη και συμπληρωματικά από τα Γιαννιτσά για τα οποία θα γίνουν εξετάσεις/αιμοληψίες για να προσδιορισθούν καρδιολογικοί δείκτες, διατροφικοί παράγοντες και βιομετρικά-ανθρωπομορφικά χαρακτηριστικά τους. Για την υλοποίηση αυτής της φάσης έχει ζητηθεί σχετική έγκριση από το Υπουργείο Παιδείας και θα γίνει ενημερωτική συνάντηση των εκπαιδευτικών, των γονέων για την έγγραφη συγκατάθεση τους στη συμμετοχή του προγράμματος από την υπεύθυνη Ιατρό του Προγράμματος Καθηγήτριας Κας Αρετής Χίτογλου-Μακέδου, υπεύθυνη Ιατρείου Λιπιδίων και Πρόληψης των Καρδιοαγγειακών Παθήσεων από την Παιδική Ηλικία της 2ης Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή αυτής της φάσης του προγράμματος θα ξεκινήσει με ευθύνη του ΓΝ Γιαννιτσών, το οποίο εντός του διαστήματος Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2012 θα ετοιμάσει σχετικό ενημερωτικό υλικό και ομιλία – σεμινάριο για την «Πρόληψη των Καρδιοαγγειακών Νοσημάτων από την Παιδική Ηλικία» με στόχο την ενημέρωση των εκπαιδευτικών και γονέων των παιδιών αλλά και του ευρύτερου κοινού στα Γιαννιτσά, όπου θα πραγματοποιηθεί και η επόμενη συνάντηση του προγράμματος CHILDRENHEALTH. Αμέσως μετά θα ξεκινήσουν και οι σχετικές εξετάσεις/αιμοληψίες στα παιδιά, που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Ο κύριος στόχος του προγράμματος, που εξαρτάται ιδιαίτερα από την ευρεία συμμετοχή πέρα από τη δημιουργία μιας επιστημονικής διασυνοριακής βάσης δεδομένων θα συμβάλλει σημαντικά στην αποφυγή εμφάνισης των καρδιοαγγειακών νοσημάτων στους αυριανούς ενήλικες-σημερινά παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)