Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Την κατάργηση του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας ,προτείνει ο ιδρυτής του Ανέστης Αναστασιάδης





Με πρότασή του προς το Δ.Σ , ο πρόεδρος  του Πανελλήνιου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας Ανέστης Αναστασιάδης ,προτείνει την κατάργηση του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας, του οποίου υπήρξε ιδρυτής στα δύσκολα χρόνια όταν οι λουτροπόλεις ήταν πλακωμένες ετσιθελικά από ιδιώτες, οι  οποίοι και τις εκμεταλλεύονταν .
Στη πρότασή του περιέχονται πολλές αλήθειες και περιγράφεται ίσως και πολύ επιεικώς μία κατάσταση που τα τελευταία χρόνια δεν προσφέρει τίποτα . Συγκεκριμένα :  



ΠΡΟΣ  ΤΟ  Δ.Σ  ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΥΤΡΟΠΟΛΕΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΟΥ ΓΙΑ  ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΙΑΜΑΤΙΚΩΝ ΠΗΓΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ.

Την ευθύνη να προτείνω την κατάργηση του Συνδέσμου δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών πηγών προς το αρμόδιο Υπουργείο Μεταρρύθμισης  την αναλαμβάνω εγώ 100%. Για ένα φορέα που εγώ και με ελάχιστους άλλους δημάρχους έχω δημιουργήσει, μου ήταν δύσκολο να κάνω τέτοια πρόταση, για αυτό αν και την έκανα νομίζω ότι  χρειάζεται και απόφαση του σημερινού Δ.Σ. θετική ή όχι .

Ο Σύνδεσμος στα πρώτα του χρόνια, και μάλιστα μέχρι το 2000, έδωσε πολλές μάχες για προγράμματα και ανάπτυξη των Ελληνικών λουτροπόλεων και κυρίως το πέρασμα από ιδιώτες και ΕΟΤ στην τοπική αυτοδιοίκηση .

Το τι πέτυχε το ξέρουμε όλοι.
Εδώ και 12 χρόνια και έως σήμερα, αυτό που γίνεται σε αυτόν τον φορέα  και μάλιστα με το ελάχιστο προσωπικό και με κάποιους που εδώ και χρόνια παριστάνουν το πατέρα των λουτροπόλεων, είναι ότι η μόνη τους δραστηριότητα είναι ποιον πρόεδρο θα εκλέξουν και μάλιστα με στόχο τα δικά τους προσωπικά τους συμφέροντα, π.χ. Γιάννης Μπουτάρης όταν  τα λουτρά της Θέρμης είναι κλειστά εδώ και 5 χρόνια.
.
Ο σύλλογος μας παρά την αντίρρηση μερικών από τα μέλη του δ.σ. του συλλόγου μας να μην ασχοληθούμε με τον παραπάνω φορέα, και με δική μου συνεχή προτροπή,   ασχοληθήκαμε και πάντα στα δελτία τύπου τον προβάλαμε γιατί απλά νομίζουμε ότι   είναι  ο φορέας στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης που έπρεπε να στηρίξουμε για την ανάπτυξη αυτού του πλούτου στην χώρα μας.

Θέλω επίσης να τονίσω σχετικά με τα εκατοντάδες προβλήματα που σήμερα έχουν όλες οι λουτροπόλεις, ότι ο Σύνδεσμος εκτός που δεν έχει λύσει ή αντιμετωπίσει  έστω ένα πρόβλημα και να έχει βάλει την σφραγίδα του στα  τελευταία 12 χρονιά, αλλά το μονό που καταφέρανε είναι να τον  κάνουν χειρότερα. Σήμερα αρκετοί  δήμαρχοι δεν μετέχουν στα διοικητικά  τους συμβούλια γιατί απλά δεν βλέπουν ότι κάτι προσφέρει αυτός ο φορέας.

Να αναφέρω μερικά  προβλήματα, όπως  το θέμα Απολλωνία που ποτέ δεν θέλησαν  να ακουμπήσουν και να δώσουν κάποια λύση και το αφήσανε στην τύχη του με αποτέλεσμα την καταστροφή μιας τεραστίας περιουσία, όπως και το Παρανέστη, Θερμοπύλες, Κύθνος, Νιγρίτα, Ελεύθερες Καβάλας, Καβάσιλα  κ.λ.π 

2ον Να πω για την αναγνώριση των Ιαματικών Πηγών όπου κατά καιρούς με κάποιους πανεπιστημιακούς που έγιναν «ατζέντηδες» στο παραπάνω θέμα, ξοδεύτηκαν χιλιάδες ευρώ και στην ουσία δεν έκαναν τίποτε.

3ον Επίσης δεν θέλησαν να κάνουν αυτόν τον φορέα, φορέα αποφάσεων, αλλά αρκέστηκαν να είναι ουρά του ΕΟΤ αρμοδιότητες που ποτέ δεν εφάρμοσε ο παραπάνω αυτός οργανισμός στον τομές ανάπτυξης Ελληνικών λουτροπόλεων. 

4ον Δεν μπόρεσαν επίσης να συνεργαστούν  με όλα τα Πανεπιστήμια της χώρας με τις αρμόδιες σχολές, που τόσο ανάγκη είχαν όλες οι λουτροπόλεις, που παλιότερα είχαν συνεργάτη στα πρώτα χρονιά του συνδέσμου 1983 -2000.

Αυτή η στασιμότητα οφείλεται σε κάποιους  που παριστάνουν τους «πατέρες» του θερμαλισμού και δεν ήθελαν, εκτός από τον εαυτό τους, να έχουν και άλλοι τον λόγο στην ανάπτυξη αυτού του εθνικού μας πλούτου.

Δεν θέλω να συνεχίσω και σε αλλά θέματα που μπορούσαν να γίνουν ακόμη και με προγράμματα της Ε.Ε. που εδώ και χρόνια  δεν έγιναν.

Τόνισα ότι με την δουλειά που κάνει ο Πανελλήνιος Σύλλογος μας σε όλους τους τομείς, δεν χρειάζεται να υπάρχει πλέον ο σημερινός Σύνδεσμος, αφού στην ουσία σταμάτησε να λειτουργεί και το μόνο που κάνει είναι να ξοδεύει, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του το ποσό των  800.000 χιλιάδων ευρώ δίχως καμιά προσφορά του.

Επίσης πολλές φορές και στον πρώην Πρόεδρο και σημερινό Γραμματέα, και στον σημερινό πρόεδρο Δήμαρχο Θεσσαλονίκης προτείναμε την συνεργασία μας και κυρίως να δημιουργήσουμε παραρτήματα συλλόγου σε όλη την επικράτεια και  δεν είχαμε την απάντηση, που νομίζω ότι  σαν φορέας που είμαστε θα έπρεπε να έχουμε, την απάντηση που χρειάζεται και το μόνο που κατά καιρούς μας κάνανε ήταν να μας απειλήσουν ότι θα μας στείλουν στα δικαστήρια για τον τίτλο του συλλόγου μας.

Σχετικά με την απάντηση που πήραμε από το Υπουργείο είναι ότι η διάλυση του Συνδέσμου αφορά τους δήμους που τον σύστησαν και όχι το Υπουργείο Εσωτερικών. Οι δήμοι έχουν την ευθύνη της διάλυσης ή της καλής λειτουργίας αν μπορεί να γίνει από εδώ και στο εξής.

Εμείς την πρόταση μας την κάναμε και στον πρόεδρο του Συνδέσμου και σε όλα τα όργανα τους.
Σήμερα το όλα θέμα το βάζω στην συνεδρίαση του Δ.Σ. για να πάρουμε μια απόφαση, πρώτα αν αυτός ο φορέας θα πρέπει να υπάρχει και δεύτερον αν πρέπει να λειτουργεί σωστά και όχι να είναι μια απλή σφραγίδα με ένα τεράστιο προϋπολογισμό.
Θέλω επίσης να σας ενημερώσω ότι πάνω από τρεις φορές ζητήσαμε οικονομική ενίσχυση και δεν είχαν την ευαισθησία τουλάχιστον να απαντήσουν ή ακόμη, όπως ήταν υποχρεωμένοι, να το βάλουν το όλο θέμα στο δ.σ. και έστω να πάρουμε την απάντηση ότι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να μας προσφέρουν έστω ένα ευρώ...
Για όλους αυτούς τους λόγους προτείνω να βγάλουμε ένα νέο δελτίο τύπου και να αναφέρουμε όλους αυτούς του προβληματισμούς μας για την λειτουργία του παραπάνω φορέα και να ζητούμε από το αρμόδιο   Υπουργείο στο εξής, αν πρέπει να υπάρχει αυτός ο φορέας,   θα πρέπει να έχει όλες εκείνες τις αρμοδιότητες σχετικά με την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων και όχι ο σημερινός ΕΟΤ που συνεχώς με την πολιτική του απαξίωσε τις λουτροπόλεις.

Άρα πρόταση μας να είναι οι  αρμοδιότητες του σημερινού ΕΟΤ και με τον νόμο Πετραλιά του 2006 θα πρέπει να περάσουν  στον σύνδεσμο ή στην κάθε Περιφέρεια ή και στον ίδιο τον δήμο αν θέλουμε να έχουμε σωστούς δήμους.

Αν όχι, καλά θα κάνει να σταματήσει να λειτουργεί αυτός ο πανελλαδικός αναπτυξιακός φορέας  μιας και ο Καλλικράτης έχει κάνει τεραστίους δήμους, όπου ο κάθε ένας από αυτούς ας δώσει την δική του μάχη για την αξιοποίηση της δικιάς του λουτρόπολη  πάντα με την συνεργασία της Περιφέρειας που ανήκει και με την δική μας συμπαράσταση και γιατί όχι να μην υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα τέτοιοι σύλλογοι.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας με τις ελάχιστες οικονομικές δυνατότητες που έχει θα συνεχίσει τον δύσκολο αλλά ωραίο αγώνα που κάνει εδώ και 9 χρόνια με στόχο την ανάπτυξη και την προβολή των ελληνικών λουτροπόλεων.
Επίσης θέλουμε να τονίσουμε ότι αυτός ο πλούτος δεν είναι  περιουσία κανενός αλλά όλων μας, και μάλιστα δίχως σύνορα γιατί απλά αφορά
1ον την Υγειά των Λαών
2ον την Ανάπτυξη και
3ον την καταπολέμηση της ανεργίας .

Αυτές είναι με λίγα λόγια οι προτάσεις μου. Ειδικά για μένα είναι δύσκολη η πρόταση μου για διάλυση αυτού του φορέα, αλλά αν το κάνω το κάνω για λογούς σωστής λειτουργίας ενός φορέα, και όχι να υπάρχει για κάποιους αργόσχολους ή κάποιους που βολεύονται και πάντα θέλουν να πληρώνονται από τον κρατικό κουβαρνά.   
Για το θέμα που αφορά το μέλλον του υπάρχοντος προσωπικού του συνδέσμου σε περίπτωση διάλυσής του, πρόταση μας είναι να συνεχίσουν με την πείρα που έχουν  να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην κατάλληλη θέση στον κρατικό μηχανισμό που ασφαλώς είναι ο Δήμος  ή και η Περιφέρεια ..

Ο πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)