Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους. Χθες ο πρωθυπουργός δέχθηκε τον γερμανό υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Πρόνοιας και εντεταλμένο για την Ελληνογερμανική Συνέλευση Χανς-Γιοάχιμ Φούχτελ.
(Στη φωτογραφία από την επίσκεψή του παλαιότερα στα Λουτρά Πόζαρ)
Στη συνάντηση συμμετείχε και ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, ο οποίος νωρίτερα είχε κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον κ. Φούχτελ. Όπως έγινε γνωστό, συμφωνήθηκε να εξεταστεί το ενδεχόμενο να γίνει υποχρεωτική η δημοτική ενημερότητα στις συναλλαγές των πολιτών με το δημόσιο, με στόχο την αύξηση των εσόδων των δήμων. «Είναι ένα θέμα που μελετάμε, αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί σχετική απόφαση», δήλωσε συγκεκριμένα ο αρμόδιος υπουργός.
Ο κ. Φούχτελ, ο οποίος είχε πραγματοποιήσει περιοδεία σε όλη την Ελλάδα και έδειξε ότι έχει σκοπό να ασχοληθεί σοβαρά με τη διμερή συνεργασία, υποσχέθηκε βοήθεια στην προσπάθεια για εξορθολογισμό των δαπανών των δήμων, για αναπτυξιακές δράσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης «με την εξεύρεση ευρηματικών χρηματοδοτικών εργαλείων» και για τη μεταρρύθμιση των κοινωνικών υπηρεσιών, ώστε να δημιουργηθούν υποδομές για την προστασία των πιο αδύναμων.
Η ελληνογερμανική συνεργασία που αναπτύσσεται σ’ αυτό το επίπεδο θεωρείται από κυβερνητικές πηγές εξαιρετικά σημαντική και μέχρι έναν βαθμό αντιμετωπίζεται ως προσπάθεια της γερμανίδας καγκελαρίου να συγκροτηθεί εδώ ένα άλλο γερμανικό κέντρο επαφής με την κυβέρνηση, αφού η task force υπό τον επίσης Γερμανό κ. Ράιχενμπαχ είναι κυρίως σοσιαλδημοκρατικής κατεύθυνσης.
Ο υπουργός Εσωτερικών εμφανίστηκε ικανοποιημένος από τη συνάντηση και τις συνομιλίες, σημειώνοντας ότι «σε αυτή τη δύσκολη στροφή για την οικονομία τέτοιες συμπράξεις το επιβεβαιώνουν και το ισχυροποιούν και δίνουν τη δυνατότητα στη χώρα μας να γίνει πρότυπο για όλη την Ευρώπη».
Ο κ. Φούχτελ, ο οποίος συνοδευόταν από αρκετούς εκπροσώπους γερμανικών ΜΜΕ, ανακοίνωσε ότι ήδη οι μισοί δήμοι θέλουν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. «Από γερμανικής πλευράς υπάρχει προθυμία και ενδιαφέρον για τις συμπράξεις» σημείωσε, για να καταλήξει: «Η κρίση έγινε αφορμή να σκεφτούμε ένα νέο πλαίσιο συνεργασίας για ταχεία ανάκαμψη και για να μπορέσει η Ελλάδα να βρεθεί γρήγορα στην κορυφή».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου