Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με το Σύνδεσμο Ελλήνων Κτηνοτρόφων και την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων.
Στις συσκέψεις οι εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων έθεσαν στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Καθηγητή, κ. Αθανάσιο Τσαυτάρη και στον Αναπληρωτή Υπουργό, κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο τα προβλήματα του κλάδου.
Αμέσως μετά τις συσκέψεις ο Υπουργός κ. Τσαυτάρης επανέλαβε την προτεραιότητα που δίνει το Υπουργείο στην ενίσχυση της κτηνοτροφίας και δήλωσε ότι:
«Η ελληνική κτηνοτροφία είναι ίσως το πιο σπουδαίο κομμάτι της ελληνικής γεωργίας και αποτελεί για εμάς πρώτη προτεραιότητα. Θέλουμε να τη στηρίξουμε και δίνουμε μεγάλη σημασία ως χώρα στη συμβολή της αξιοποίησης του πρωτογενούς τομέα για την έξοδο από την κρίση.
Στο σύντομο χρονικό διάστημα που αναλάβαμε το Υπουργείο εξασφαλίσαμε τη διευθέτηση μιας σειράς προβλημάτων της ελληνικής κτηνοτροφίας απαντώντας στις αγωνίες των Ελλήνων κτηνοτρόφων. Έτσι αντιμετωπίζουμε το ζήτημα της εξισωτικής αποζημίωσης και προωθούμε τάχιστα την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης καυσίμων, ώστε να εξασφαλίσουμε κεφάλαια κίνησης για τους δοκιμαζόμενους αυτήν την περίοδο κτηνοτρόφους.
Δίνουμε μεγάλη σημασία στη στήριξη των κτηνοτροφικών προϊόντων και θέλουμε να ενισχύσουμε τον έλεγχο στην παραγωγή και εμπορία έτσι ώστε να διασφαλίζονται υψηλές τιμές για τον παραγωγό».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Δηλώνω αισιόδοξος για το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, παρά τα όποια προβλήματα ταλανίζουν διαχρονικά τον κλάδο ή έχουν προκύψει από την οικονομική κρίση. Και τούτο διότι μετά το 2014, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα έχουμε τις δυνατότητες, κατά την νέα προγραμματική περίοδο, περαιτέρω αποφασιστικής στήριξης της κτηνοτροφίας. Βασικό μας όχημα θα είναι το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης της περιόδου 2014-2020, το οποίο θα δομηθεί σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους, με βάση τις πραγματικές τους ανάγκες.
Η κυβέρνηση εθνικής ευθύνης, παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία που διέρχεται η χώρα, συνεπής στις δεσμεύσεις της, κατέβαλε το σύνολο της εξισωτικής αποζημίωσης στους κτηνοτρόφους των ορεινών και μειονεκτικών περιοχών. Τα περιορισμένα, σε σχέση με άλλες χρονιές, προβλήματα αντιμετωπίζονται και εντός του μηνός θα εξοφληθούν όλοι οι δικαιούχοι που προσκομίζουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Στην ίδια κατεύθυνση της ενίσχυσης της ρευστότητας κινείται και η προσπάθειά μας για την επίσπευση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης Πετρελαίου σε αγρότες και κτηνοτρόφους.
Βεβαίως, τα περισσότερα προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας είναι χρόνια. Πολλά από αυτά άπτονται αρμοδιοτήτων και άλλων υπουργείων με τα οποία συνεργαζόμαστε προς επίλυσή τους.
Όπως έχω υπογραμμίσει πολλές φορές, ο πρωτογενής τομέας και ιδιαίτερα η κτηνοτροφία μπορούν να αναδειχθούν σε μοχλό ανάπτυξης της χώρας και εξόδου από την κρίση μια ώρα αρχύτερα. Το σχέδιο δράσης (action plan) που εκπονεί το ΥπΑΑΤ για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής κτηνοτροφίας μπορεί να αποτελέσει οδοδείκτη ανάπτυξης.
Είμαστε σε στενή συνεργασία με τους εκπροσώπους των κτηνοτρόφων και προσβλέπουμε στην ενότητα και ισχυροποίηση των οργανώσεών τους, έτσι ώστε, είτε με την υπογραφή συμβολαίων με αγρότες, είτε με μαζικές παραγγελίες να μπορούν να συμπιέζουν το κόστος αγοράς των ζωοτροφών, που επιβαρύνει σήμερα δραματικά το κόστος παραγωγής».
Επισημαίνεται ότι στη σύσκεψη συμμετείχαν ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Μόσχος Κορασίδης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων, Δημήτρης Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Αθανάσιος Θεοχαρόπουλος και υπηρεσιακοί παράγοντες.
Κανε και κανενα ρεπορταζ για την Γιακοσα, 2 χρονια εχουμε να παρουμε χρηματα. Απο αλλον "κοσμο" ειστε εσεις?? Ντροπη και παλι ντροπη, το παιζεται και αντικειμενικοι...
ΑπάντησηΔιαγραφή