Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Οι Δήμοι Έδεσσας και Αλμωπίας έτοιμοι για στάση πληρωμών



Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, μετά τη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό είχε μιλήσει για 40 δήμους που είναι έτοιμοι να κηρύξουν στάση πληρωμών μέσα στο Σεπτέμβριο.
Μεταξύ τους περιλαμβάνονται και οι Δήμοι ΄Εδεσσας και Αλμωπίας Λίγες ημέρες αργότερα ο πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ Δημήτρης Τσιαντής, που έχει επεξεργαστεί τα σχετικά στοιχεία, με δηλώσεις του στην aftodioikisi.gr υποστήριζε ότι μέσα στον Οκτώβριο περίπου οι μισοί δήμοι της χώρας θα έχουν άμεσο πρόβλημα ρευστότητας, ήτοι θα υπάρξει εκ μέρους τους στάση πληρωμών.

Αυτό το πρόβλημα ρευστότητας, προτού... υπάρξει «ο θάνατος του δημαρχάκου» και των δήμων, θα προσπαθήσουν οι δήμαρχοι να το προλάβουν, με τη συνάντηση που θα έχουν με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα το πρωί της προσεχούς Τετάρτης.

Ποιοι είναι όμως οι πρώτοι δήμοι που το πολύ μέχρι τα μέσα του επόμενου μήνα δεν θα μπορούν να πληρώσουν τα στοιχειώδη; Μισθούς, άμεσα λειτουργικά έξοδα κ.λπ.; Να παρέχουν, με ολοκληρωμένο τρόπο, τα βασικά ανταποδοτικά, όπως η καθαριότητα και ο φωτισμός; Η aftodioikisi.gr μίλησε με δημάρχους σε όλη τη χώρα και κατέγραψε 95 δήμους, (ανάμεσα τους μάλιστα και τους τέσσερις από τους πέντε μεγάλους: Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Λάρισας) οι οποίοι είναι έτοιμοι να κηρύξουν «default», παρότι αρκετοί από αυτούς στη λογική του «να μη δημιουργήσουμε πανικό στους εργαζόμενους, στους δημότες αλλά και στους προμηθευτές» μας εξέφρασαν την άποψη ότι «τα βγάζουμε οριακά πέρα έως τα τέλη Οκτωβρίου, και μετά... βλέπουμε», «έχει ο θεός».


Στην ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, 13 ΟΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητα: ο πρώτος δήμος ουσιαστικά που κήρυξε στάση πληρωμών ήταν η Έδεσσα. Έπονται οι δήμοι Θέρμης, Παύλου Μελά, Ηρακλειάς, Αλμωπίας, Κατερίνης, Κασσάνδρας, Κορδελιού, Δράμας, Δίου-Ολύμπου (220.000 ευρώ η μισθοδοσία, στο ταμείο «μπήκαν» 96.000 ευρώ· όπως είπε στην aftodioikisi.gr ο δήμαρχος, που απέστειλε επιστολή παραίτησης στην ΚΕΔΕ, «είναι τραγική η κατάσταση, μετά τον Οκτώβριο θα κλείσουμε»), Σιντικής, Βέροιας και Θεσσαλονίκης, ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος της χώρας. Αναφορικά τώρα με το κεντρικό δήμο της Θεσσαλονίκης, αν και επισήμως λέει ότι όλα είναι καλά, ωστόσο, δήμαρχος στα υψηλόβαθμα κλιμάκια της ΠΕΔΚΜ αναρρωτήθηκε «εάν όλα είναι καλά και ανθηρά, τότε γιατί όταν κάνει διαγωνισμούς ο δήμος δεν πηγαίνουν οι προμηθευτές;». Για να δώσει την απάντηση από μόνος του: «Ακριβώς, επειδή δεν πληρώνουν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)