Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2012

Ερώτηση της Θ. Τζάκρη Zημιές στην καλλιέργεια καλαμποκιού






  Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με τις ζημιές στην καλλιέργεια καλαμποκιού κατέθεσε στη Βουλή η βουλευτής Πέλλας του ΠΑΣΟΚ Θεοδώρα Τζάκρη.

Η βουλευτής αναφέρει στην ερώτησή της πως λόγω των παρατεταμένων βροχοπτώσεων που επικράτησαν κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου καθυστέρησε η σπορά του καλαμποκιού, ενώ  οι αποδόσεις της καλλιέργειας μειώθηκαν σημαντικά και λόγω της επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνας) κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της καλλιέργειας, με αποτέλεσμα μείωση της απόδοσης καλαμποκιού τουλάχιστον κατά 30%.
Επειδή οι ζημιογόνες αιτίες (βροχοπτώσεις, καύσωνας) καλύπτονται από τον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛΓΑ η βουλευτής ζητά στην ερώτησή της την καταγραφή των ζημιών και τη δίκαιη αποζημίωση των παραγωγών.

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Πολλοί παραγωγοί του νομού Πέλλας οι οποίοι την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο καλλιέργησαν καλαμπόκι διαμαρτύρονται έντονα ότι η παραγωγή που έλαβαν είναι κατά πολύ κατώτερη της αναμενόμενης λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην περιοχή.
Συγκεκριμένα καθυστέρησε η σπορά του καλαμποκιού  λόγω της παρατεταμένης βροχόπτωσης που επικράτησε κατά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και οι αποδόσεις της καλλιέργειας μειώθηκαν σημαντικά λόγω της επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνας) κατά τη διάρκεια ανάπτυξης της καλλιέργειας. 
Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η μείωση της απόδοσης καλαμποκιού μετά την ενσίρωση τουλάχιστον κατά 30% γεγονός που δεν θα επιτρέψει στους παραγωγούς να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους.
Οι παραγωγοί ζητούν από τον ΕΛΓΑ άμεση καταγραφή των ζημιών και δίκαιες αποζημιώσεις ώστε να καλύψουν μέρος της απώλειας εισοδήματος διατηρώντας έτσι ενεργή την καλλιέργειά τους.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεστε να δρομολογήσετε μέσω του ΕΛΓΑ όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές και ν’ αποζημιωθούν οι καλλιεργητές καλαμποκιού στο νομό Πέλλας για τις καταστροφές που υπέστησαν οι καλλιέργειές τους από τις βροχοπτώσεις και τον καύσωνα;»-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)