Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

ΑΝΕΣΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ Ο θεραπευτικός τουρισμός διέξοδος στην κρίση



«Ο θεραπευτικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στην κρίση και πηγή ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία» υπογράμμισε στην ομιλία του στην ετήσια συνεστίαση του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, ο πρόεδρος του Ανέστης Αναστασιάδης.

Ανέφερε, επίσης, ότι το χρονικό διάστημα 2005 -2011 επισκεφτήκαν τις Ελληνικές Λουτροπόλεις 14.450.000 λουόμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στην εκδήλωσε παραβρέθηκαν μέλη και φίλοι του Συλλόγου από όλη την Ελλάδα.
Τις ευχές τους για τη συνέχιση της δημιουργικής προσφοράς του Πανελλήνιου Συλλόγου εξέφρασαν ο πρώην Υπουργός Γιάννης Μαγκριώτης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Δημήτρης Βάνης, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών του δήμου Θεσσαλονίκης Γιώργος Αρβανίτης, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λαϊκών Αγορών Θεσσαλονίκης Μιχάλης Πάππου και από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο ο Αλέκος Αναστασιάδης.
Από τον Πανελλήνιο Σύλλογο παρέστησαν ακόμη ο αναπληρωτής πρόεδρος Νώντας Όχουνος, οι δυο αντιπρόεδροι Χρήστος Σιδηρόπουλος και Παναγιώτης  Άκογλαν, ο Γενικός Γραμματέας Αχιλλέας Μεταλούλης, ο ειδικός Γραμματέας Γεράσιμος Κιφοκέρης, ο ταμίας Γεώργιος Πλαγάκος, τα μέλη του Δ.Σ. Νίκος Ματθαίου και Φώτης Γούναρης.
 Με επιστολές τους χαιρέτησαν την εκδήλωση ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και Βουλευτής Β Αθήνας Απόστολος Κακλαμάνης, η Βουλευτής Β Αθήνα Κατερίνα Παπακώστα και ο πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Διονύσιος Ζώης,
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, με την ευκαιρία, ευχαριστεί για μια ακόμη φορά, τις λουτροπόλεις: λουτρά Αγκίστρου Σερρών, λουτρά Λαγκαδά, λουτρά Σιδηροκάστρου του δήμου Σιντικής, το ξενοδοχείο pozar pallas, που βρίσκεται στα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ), τα ατμόλουτρα Αμάραντου Κόνιτσας, τα λασπόλουτρα Πικρολίμνης στο Κιλκίς, την ξενοδοχειακή μονάδα «Καλλίνικος» στο Λουτράκι Αλμωπίας, τα λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ) του δήμου Αλμωπίας, τα λουτρά «Λουτράκι thermal spa» στο Λουτράκι Περαχώρας Κορίνθου, τα λουτρά Πλατυστόμου Φθιώτιδας, την ξενοδοχειακή μονάδα «Το αρχοντικό του Κωστή» στα λουτρά Αγκίστρου, καθώς και τις επιχειρήσεις, το κατάστημα ρούχων της Μαρίας Πετρίδου στο Πλατύ Ημαθίας, το αθλητικό κέντρο LOLA στην Σουρωτή, την εταιρία εξοπλισμού ξενοδοχείων SAVIL «Δημήτρης Τζημητρέας Ιωαννίδης» και «OHONOS SNACK» και τέλος τις επιχειρήσεις εμφιάλωσης νερού «Σουρωτή» Α.Ε. και «Μπέλλες» για τις δεκάδες προσφορές για τη λαχειοφόρο του συλλόγου.

Επισυνάπτεται η ομιλία του προέδρου. Φωτογραφικό υλικό υπάρχει διαθέσιμο στο site του Συλλόγου μας στη διεύθυνση www.loutropoleis.com

Ο Πρόεδρος                                                  Ο Γραμματέας
Ανέστης Αναστασιάδης                                  Αχιλλέας Μεταλούλης
                   2310905164                                                       6944440224    

  ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΕΣΤΗ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗ ΣΤΗΝ  ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ 2013 ΣΤΙΣ
10.3. 2013 ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΤΗΣ ΠΙΤΑΣ 

Αγαπητοί φίλοι και
Από το 2004 που ιδρύσαμε τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας  μέχρι και σήμερα, ο απολογισμός μας Παρουσιάζει  πάντα ενδιαφέρον 1ον στην κοινή γνώμη και 2ον στα Μ.Ε.
Το 2012 ήταν για όλες τις λουτροπόλεις μια από τις πιο δύσκολες εποχές  και αυτό οφείλεται  στο  ότι δεν υπήρχε λουτρικό επίδομα για τις 82 λουτροπόλεις που λειτουργούν στην χώρα μας  με  το ελάχιστο επίδομα των 250 ευρώ  που θέλησε η κυβέρνηση να το δώσει  και  αυτό ήταν κουτσουρεμένο.

 Εδώ θέλω να σας θυμίσω ότι αυτή η προσπάθεια για την ανάπτυξη του θεραπευτικού μας τουρισμού στην Ελλάδα δεν τωρινή, αλλά  άρχισε με τον  πρώτο νόμο 2188 του 1920 
Μετά από πολλά χρόνια  στασιμότητας  ξαφνικά  σε μια ημερίδα που προσεκλήθη  ο δήμος Θεσσαλονίκης το 1982 μιας και είχε τα  Λουτρά της Θέρμης για μια ημερίδα για το παραπάνω θέμα με την παρουσία αρκετών ξένων επιστημόνων πάνω στο αντικείμενο.
O πρόσκληση μας  ήρθε από τα  Καμένα Βούρλα και εγώ σαν αντιδήμαρχος του δήμου Θεσσαλονίκης βρέθηκα σε αυτήν την ημερίδα και ενώ δεν υπήρχε άποψη ούτε θέση από πλευράς δήμου ως πρόταση να έχουμε  για τις ελληνικές λουτροπόλεις , με την τότε όμως νέα κυβέρνηση του Ανδρέα Παπανδρέου έπεσε η ιδέα ότι και σε αυτόν τον τομέα  κάτι πρέπει να κάνουμε .
 Σε αυτήν την   προσπάθεια συμμετείχαν  αρκετοί  δήμαρχοι  από όλη την Ελλάδα και παρά την θέληση μας  δημιουργήσαμε  το 1983 τον Σύνδεσμο δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας όπου και   για δυο περιόδους  υπήρξα  ο πρόεδρος αυτού του φορέα.
Έτσι με  αυτόν  τον  αναπτυξιακό  οργανισμό   άρχισε και η ουσιαστική  συζήτηση για  ανάπτυξη αυτού του φυσικού πλούτου της χωράς μας .
 Το 1996 δημιουργήσαμε τον Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιαματικών πηγών όπου  συμμετείχαν όλα τα κράτη της Ευρώπης με έδρα τις Βρυξέλες και υπήρξα και σε αυτόν τον οργανισμό  ο πρώτος και για  4 χρονιά αντιπρόεδρος αυτού του ευρωπαϊκού φορέα.
 Μια νέα  ιδέα ήταν Το 1983  να μπούμε σε κάποια προγράμματα της  τότε ΕΟΚ  και σήμερα Ε.Ε για να μπορέσουμε να ερευνήσουμε αυτόν τον χώρο και   θέλω να τονίσω ότι ήταν μια εποχή τουριστικής επανάστασης  με τα προγράμματα που τότε προχωρήσαμε μέχρι και το 2000 και μάλιστα και με την συμμετοχή εκατοντάδων επιστημόνων  από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης για όλη την Ελλάδα με μπροστάρη από πλευράς πανεπιστημίου της  Ιατρικής Σχολής τον αείμνηστο Γιατρό και Υπουργό Ντίνο Τριαρίδη , την κυρία  Χοϊπέλ από πλευράς Αρχιτεκτόνων,  Ζήση Αγγελίδη από πλευράς Γεωλόγων  και Χρήστο Σιδηρόπουλο σημερινό
Αντιπρόεδρο του συλλόγου μας  από πλευράς Τοπογράφων μηχανικών, αλλά και άλλες πολλές Σχολές του Α.Π.Θ.
Θέλω έστω και σήμερα για αυτούς  που  παρακολουθούν την δουλειά που κάνουμε  στον σύλλογο μας  από άλλο φορέα όπως είναι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας ένα μεγάλο ευχαριστώ για εκείνη την προσπάθεια  που  κάναμε σε όλους που τότε   συμμετείχανε σε αυτήν την τεραστία προσπάθεια για την χώρα μας  οπού σήμερα κάθε χρόνο απασχολούνται σε όλα τα επαγγέλματα γύρω από κάθε λουτρόπολη χιλιάδες εργαζόμενοι 

Αυτά σας τα λέω στην σημερινή μας εκδήλωση που είναι ένας μικρός  χρονιάτικος απολογισμός δουλειά για το 2012, γιατί αν δεν θυμίσεις   την ιστορία αυτής  της προσπάθειας  ενδέχεται να παρεξηγηθείς από τον  κάθε ένα το πώς σήμερα εμείς εδώ στον σύλλογο ασχολούμαστε με ένα τέτοιο  θέμα που ξαφνικά μας ήρθε  στο κεφάλι 

Και θέλω επίσης να σας θυμίσω ότι τα περισσότερα μέλη του Δ.Σ. είναι αυτά που και σήμερα δίνουν  την  μάχη για την  ανάπτυξη και προβολή των ελληνικών λουτροπόλεων είναι από εκείνη την εποχή όπως ο Μάκης Κυφοκέρης αρχιτέκτονας και μέλος του δ.σ. του συλλόγου μας . 
Και το πιο   δύσκολο σε αυτήν την προσπάθεια  είναι ότι εμείς τρέχουμε με ελάχιστη ταχύτητα ,άλλες όμως  χώρες και μάλιστα  στην γειτονιά μας έχουν  τον θεραπευτικό τουρισμό  πρώτη τους προτεραιότητα αφού  κάθε χρόνο συρρέουν χιλιάδες λουόμενοι από όλα τα μέρη του κόσμου .
Πολλές φορές από όλα τα μέσα ενημέρωσης δηλώσαμε ότι το θέμα ¨ανάπτυξη ‘ πρέπει επιτελούς και σε αυτόν τον τομέα να βρει την λύση  του και που είναι μερικά  απλά πράγματα
Θα πρέπει όμως να ξεκαθαρίζει τι είδους ανάπτυξη θέλουμε.
 Επίσης την  αναγνώριση Ιαματικών Πηγών που πριν μερικές μέρες μετά από δικές μας έντονες προσπάθειες και άλλον φορέων  έγιναν μερικές αναγνωρίσεις που θα μας λένε επιστημονικά και ιατρικά   τι επιτελούς θεραπεύει η κάθε λουτρόπολη .
 Και ένα άλλο είναι  ποιες λουτροπόλεις θα πρέπει να αναπτύξουμε για να μην φθάσουμε σε εκείνο το ωραίο που λέγαμε όταν στο Μπάσκετ πήραμε το παγκόσμιο πρωτάθλημα ότι  κάθε χωριό και γυμναστήριο, η και κάθε χωριό και λουτρόπολη 

Το λέω αυτό γιατί από το επίσημο κράτος  μέχρι το 2012 που  ήταν το ΙΓΜΕ  στην Ελλάδα έχει  καταγράψει   πάνω από 700 πηγές και  σήμερα συνεχίζουμε να ψάχνουμε ακόμη  τα  ζεστά νερά για να μας πει στην συνέχεια  ο κάθε δήμαρχος της περιοχής να μια ευκαιρία να αναπτύξουμε και εμείς τον δικό μας θεραπευτικό τουρισμό  και όχι να εκμεταλλευτούμε αυτό το αγαθό σε άλλους  τομείς , όπως είναι θερμοκήπια  κ.λ.π. 

Θέλω να σας θυμίσω ότι ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ιαματικών ΠΗΓΩΝ και Λουτροπόλεων Ελλάδας ιδρύθηκε στις αρχές του 2004 με έδρα την Θεσσαλονίκη ,και αυτό έγινε γιατί ξανά υπήρχε ένα τεράστιο κενό  γύρω από αυτό το  θέμα μετά την αδράνεια και του κράτους αλλά και του Συνδέσμου που σήμερα έχει την έδρα στην Θεσσαλονίκη και πρόεδρος του είναι ο δήμαρχος μας Γιάννης Μπουτάρης

Εμείς με την ίδρυση του συλλόγου μας  ξαναβάλαμε ίσως τους ίδιους στόχους, που είναι  ανάπτυξη και προβολή του θεραπευτικού τουρισμού  και μάλιστα σε αρκετούς    τομείς και όχι μόνο  στην θεραπευτικό τουρισμό που είναι οι εξής

1ον Στην Λουτροθεραπεία που εδώ και χρόνια  έστω με αυτήν την ανάπτυξη που κάναμε από δήμους και ιδιώτες τις ελληνικές λουτροπόλεις τις  επισκέφτηκαν  από το 2005εως το 2011, 14.545.000  λουόμενοι  και δεν έχουμε ακόμη στοιχειά για το 2012 από Ελλάδα και εξωτερικό.
 Στόχος μας μαζί και με τους άλλους φορείς είναι  αν τα καταφέρουμε στα επόμενα 4 χρόνια και αν η οικονομία μας πάει καλά να έχουμε κάθε  χρόνο γύρω στα 4 εκ τουρίστες σε αυτόν τον τομέα  που σήμερα ξεπερνά τα δυο εκ.
Θέλω να τονίσω ότι  δεν υπερβάλουμε εφόσον από εδώ και στο έξης αν από όλους θα μπορεί  να γίνει σοβαρή δουλειά  και σοβαρές επενδύσεις μιας και στις αρχές του 2013 θα μπορούν   οι ελληνικές λουτροπόλεις  να εισπράττουν ευρώ  από όλους τους    λουόμενους της Ευρώπης που θα  επισκέπτονται τις ελληνικές λουτροπόλεις και  που είναι μια νέα οδηγία από την  Ε.Ε. ο τομέας αυτός συνδέει την υγειά (πρόληψη αποκατάσταση θεραπεία)

Άλλη πληροφορία από πρόσφατη μελέτη είναι ότι τις ευρωπαϊκές λουτροπόλεις στο ίδιο διάστημα τις επισκεφτήκαν γύρω στα 168 .0000 εκ. τουρίστες  περίπου 24 εκ κάθε χρόνο. Σήμερα στην ε.ε.  Ευρώπη έχουμε περίπου  πάνω από 1700 λουτροπόλεις
Το άλλο που μας ενδιαφέρει  είναι το θέμα   Υγειά του κόσμου .
Αυτό  μπορούν  να μας προσφέρουν οι ιαματικές πηγές παρά τις κρυφές και φανερές αντιρρήσεις του Ιατρικού κόσμου, γιατί μέχρι σήμερα παρά τις συνεχείς ενημερώσεις  που κάνουμε εδώ και χρόνια  κανένας Ιατρικός Σύλλογος δεν πήρε ξεκάθαρη θέση πάνω σε αυτό το τεράστιο θέμα και τους καλούμε επιτέλους να το κάνουν, αν σκέπτονται και λίγο «ελληνικά και αναπτυξιακά.»

 Και να θυμίσω στους δικούς μας  γιατρούς ότι  σε όλες τις χώρες του κόσμου σε κάθε λουτρόπολη στήθηκαν  τεράστια  νοσοκομεία με 10δες  γιατρούς σε κάθε τέτοια μονάδα  ενώ εμείς εδώ αγωνιζόμαστε στις λουτροπόλεις μας σε καθημερινή βάση  να υπάρχει έστω ένας  γιατρός, κάτι δυστυχώς  που δεν γίνεται  Και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα από πλευράς  υπουργείου Υγειάς και όχι του κάθε ιδιοκτήτη που έχει λουτρόπολη.
 Καλούμε  για μια ακόμη φορά  το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ.Υ. να το ΕΦΑΡΜΟΣΟΥΝ  επιτέλους

Ένα άλλο θέμα είναι ότι γύρω από κάθε λουτρόπολη δουλεύουν εκατοντάδες επαγγέλματα και στην σημερινή εποχή η καταπολέμηση της ανεργίας μας θα πρέπει να είναι το άλφα και το ωμέγα και αυτό που εμείς προσπαθούμε να κάνουμε, ας το κάνουν και άλλοι  όπως Κυβέρνηση, Δήμοι, και Περιφέρεια και ας κάνουμε επιτελούς ανάπτυξη τον τοπικό μας πλούτο και όχι να ψάχνουμε άλλους από τα μακρινά εμιράτα..

 Άλλο θέμα είναι ότι με το ζεστό νερό  μπορούμε να έχουμε χιλιάδες στρέμματα σε θερμοκήπια όπου  το κόστος τον αγροτικών μας  προϊόντων θα  είναι ελάχιστο.

 Σήμερα υπάρχουν λουτροπόλεις που η θερμοκρασία του νερού ξεπερνά τους 80 βαθμούς και αυτός ο πλούτος σε καθημένη βάση  χάνετε προς την θάλασσα και δεν αξιοποιείται   και αυτό για την εθνική μας οικονομία είναι ένα μεγάλο έγκλημα

 Άλλο θέμα είναι ότι  σε όλες τις χώρες  με το ζεστό νερό θερμαίνονται ολόκληρες πόλεις και εμείς εδώ δίνομε επιδότηση στο πετρέλαιο λες και είμαστε ατσέντιδες των πολυεθνικών  εταιρικών πετρελαίου .
Πρόσφατα τα μέλη του δ.σ. και η επιτροπή γυναικών  του συλλόγου μας   επισκεφτήκαμε την λουτρόπολη του Πλατύστομου που είναι λίγα χιλιόμετρα έξω από την Λαμία όπου και συνεδριάσαμε με σοβαρούς προβληματισμούς για τις λουτροπόλεις που η κυβέρνηση θέλει να τις αξιοποιήσει  με ιδιωτικά κεφάλαια .

Στην συνέχεια επισκεφτήκαμε τις δυο λουτροπόλεις της περιοχής  Υπάτης και των Θερμοπύλων οπού και βγάλαμε τα εξής και  απαραίτητα  συμπεράσματα .

 2ον Ζητήσαμε με έγγραφο μας  τα λουτρά Θερμοπυλών να παραχωρηθούν  στον Σύλλογο μας , μια λουτρόπολη που εδώ και  χρόνια είναι θεόκλειστη και αν αξιοποιηθεί θα είναι  το καμάρι  του θεραπευτικού τουρισμού στην χώρας μας για τους εξής απλούς λογούς  1ον για το ιστορικό της όνομα  2ον το θαυμάσιο τοπίο της και 3ον η τεράστιο ποσότητα νερού που βγάνει με την θερμοκρασία των 40 βαθμών  από τα έγκατα  του βουνού .
 Ένα άλλο  που ζητήσαμε είναι ότι ο σύλλογος μας θα έχει μια δεύτερη έδρα στην Νότια Ελλάδα, μέχρι σήμερα απάντηση που πήραμε σε επερώτησα βουλευτών μας είναι ότι μέσον του ΤΑΙΠΕΔ η ανάπτυξη του.  

Σε μια άλλη επίσκεψη που κάναμε σε αυτήν την χρονιά ήταν  στις λουτροπόλεις Αγκίστρου και Σιδηροκάστρου και εκεί κάναμε τις ανάλογες προτάσεις μας  για την  καλύτερη λειτουργία των δυο αυτών λουτροπόλεων μιας και σε αυτήν την περιοχή υπάρχει ο ανταγωνισμός των Βουλγάρικων λουτροπόλεων. Το ίδιο και για τις  λουτροπόλεις  Τραϊανούπολης του  Δήμου Αλεξανδρούπολης  και τα λουτρά  Γεννησαίας  του δήμου  Αβδήρων.
.
Εδώ θέλω να τονίσω ότι στόχοι του συλλόγου μας δεν είναι να κάνουμε ανταγωνισμό στις άλλες ευρωπαϊκές λουτροπόλεις αλλά τουλάχιστον να προσπαθήσουμε να είμαστε από πλευράς υποδομών σε όλους τους τομείς  στο ίδιο επίπεδο. 

Ένα άλλο τεράστιο πρόβλημα που εδώ και 19 χρονιά παλεύουμε είναι να λειτουργήσει η Λουτρόπολη της Απολλωνίας του σημερινού δήμου Βόλβης, να θυμίσουμε σε όλους ότι το κόστος αυτής της λουτρόπολης ξεπέρασε τα 24 εκατ. ευρώ «8 δις σε ελληνικά» και εδώ και 10 χρονιά παραμένει κλειστή και αυτό  οφείλεται   μάλλον   στα  τοπικά συμφέροντα των κατοίκων της περιοχής,  με αποτέλεσμα  αυτή η τεραστία επένδυσης να  παραμένει και σήμερα  αναξιοποίητη , που θα ήταν ίσως μια ανταγωνιστική λουτρόπολη και για όλες τις ευρωπαϊκές λουτροπόλεις . 

Σε  αυτήν την αδράνεια εμείς σαν  υπεύθυνος  πανελλαδικός φορέας δεν αντέξαμε και προχωρήσαμε στην καταγγελία αυτής της συμπεριφοράς και σήμερα η όλη υπόθεση ερευνάται   από την Δικαιοσύνη .

 Παράλληλα  θέλουμε να καταγγείλουμε τον δήμο Βόλβης και την Τράπεζα Πειραιώς ότι πρέπει επιτελούς  για το  όλο θέμα να  δώσουν λύση  πριν καταστραφεί  εντελώς αυτής  η λουτρόπολης  

Άλλη πρόταση θα πρέπει να είναι αν δεν την θέλουν αυτήν την νέα λουτρόπολη ας την παραχωρήσουν σε άλλο φορέα μπας και λειτουργήσει . Καλούμε την  κυβέρνηση η και της Ε.Ε. που τα περισσότερα χρήματα προέρχονται  από τα  τότε Μ.Ο.Π «Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα» να  συνδράμουν προς αυτήν την κατεύθυνση.  

Ένα άλλο τεράστιο  πρόβλημα που πρόσφατα αντιμετωπίσαμε είναι η ιστορική λουτρόπολη της Δήμου Κύθνου  με  το πιο σύγχρονο ξενοδοχείο που κατασκευάστηκε   επί Καποδιστρία . Αυτή η λουτρόπολη σχεδόν υπολειτουργεί   εδώ και χρονιά από τον ΕΟΤ και στην συνέχεια από τα  ΕΤΑ Α.Ε.

 Σήμερα υπάρχει ένα πρόβλημα από   ένα οικόπεδο μπροστά στην λουτρόπολη που είναι και η ψυχή του Νησιού περίπου 8 στερέματα  κάποιοι οικοπεδούχοι  θέλουν να το κάνουν πολυκατοικίες  με αποτέλεσμα να περάσει  η λουτρόπολη στα αζήτητα .

Εμείς σε συνάντηση που είχαμε εδώ στην Θεσσαλονίκη   με τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο του δήμου Κύθνου  συμφωνήσαμε να συμβάλουμε προς την Κυβέρνηση και να ζητήσουμε από το Πράσινο Ταμείο του Υπουργείου περιβάλλοντος να συμβάλει για την πληρωμή του παραπάνου  οικοπέδου προκειμένου να αρχίσει άμεσα η   ανάπτυξη αυτής της ιστορικής λουτρόπολης που σε συνδυασμό και με την θάλασσα  θα δώσει  ζωή στο δήμο   Κύθνου  κάτι που μάλλον θα βρει την λύση του .

Επισκεφτήκαμε επίσης και  την τελευταία κλαδική έκθεση Φιλοξενία 2012 στην Θεσσαλονίκη και ήρθαμε  σε επαφή  με δήμους και περιφέρειες όπου  στην περιοχή τους έχουν λουτρά  Δώσαμε υπόσχεση ότι ο σύλλογος μας μαζί και με άλλους  φορείς θα συνεχίσουμε τον δύσκολο αλλά ωραίο μας αγώνα για την ανάπτυξη και προβολή των ελληνικών λουτροπόλεων και μάλιστα με  την συνεργασία με  όλες τις λουτροπόλεις του κόσμου  και επίσης εξετάζουμε και μάλιστα με μεγάλη προσοχή των σωστό εξοπλισμό των ξενοδοχείων που είναι γύρω η μέσα από κάθε λουτρόπολη

Ενημερωθήκαμε επίσης  από όλες τις λουτροπόλεις για το πώς τα καταφέρανε   στην φετινή σαιζόν και μάλιστα με την οικονομική κρίση και η απάντηση ήταν και είναι ότι η χρονιά ήταν και είναι το πώς θα τα καταφέρουμε να μην κλείσουμε.

Εμείς σε αυτήν την προσπάθεια της κρίσης   σε όλα τα δελτία τύπου και σε όλα τα μέσα ενημέρωσης ,  σε καθημερινή βάση   μέσα και έξω από την Ελλάδα ένα σύνθημα είχαμε «επισκεφτείτε  τις ελληνικές λουτρόπολης προκειμένου  να μείνουν  όρθιες» και μαζί με αυτές και όλα τα επαγγέλματα που είναι γύρω από κάθε λουτρόπολη και δεν ξέρω ποσό βοηθήσαμε αλλά αυτό μπορέσαμε να κάνουμε κόντρα σε αυτά που δεν κάνουνε η άλλη.

Πληροφορηθήκαμε επίσης από την  Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας  ότι  παραχώθηκε  με τον ανάλογο  διαγωνισμό η  Λουτρόπολη Ελευθέρων Καβάλας σε   Ελληνική εταιρία  «ΚΙΝΗΣΗ ΑΕ.» με επένδυση πολλών εκ. ευρώ.
 Ελπίζουμε ότι αν  γίνει αυτή η επένδυση  που  εμείς θα την παρακολουθούμε από κοντά για να δούμε τι είδους επένδυση  θα γίνει,  νομίζουμε ότι όλη η περιοχή θα έχει την ανάπτυξη που χρόνια  το φωνάζουμε γιατί αυτή η λουτρόπολη συνδυάζει 1ον τοπίο 2ον θεραπευτικό τουρισμό  και 3ον Θαλασσο-θεραπεία, γιατί η λουτρόπολη είναι διπλά στην θάλασσα.

Άλλες παρεμβάσεις ήταν τα λουτρά Αγίας Παρασκευής για να ολοκληρωθεί  του δήμου Κασσάνδρας  η Λουτρόπολη  από πλευράς κτιριακών κατασκευών  και κυρίως η αίθουσα συνεδριάσεων που εδώ και χρόνια  βρίσκετε σε γιαπί.

Το λέμε  αυτό για  την λουτρόπολη της  Χαλκιδικής , που είναι ίσως και η μόνη  που εδώ και λίγα χρόνια  δέχεται εξωτερικό τουρισμό και κυρίως Ρώσους που για αυτόν τον λόγω  θα πρέπει  να είναι τέλεια  από πάσης πλευράς και όχι να παίζει  με μικροσυμφέροντα τοπικών παραγόντων.
.
Θελήσαμε επίσης να δώσουμε προτεραιότητα και στα λασπόλουτρα όπως αυτή στις Κρηνίδες του δήμου Καβάλας  όπου   μας πληροφόρησαν στην καλοκαιρινή σαιζόν του 2012  είχαν  πάνω από 36 .000 λούσεις και χώρια τα έσοδα από  τα ξενοδοχεία.
  Το πρόβλημα όμως  αυτής της λουτρόπολης για να μπορεί και αυτή  να λειτουργήσει όλο τον χρόνο  χρειάζονται νέες  επενδύσεις και ο δήμος Καβάλας αυτήν την προσπάθεια  κάνει .

Το ίδιο συμβαίνει  και στα λασπόλουτρα της Πικρολίμνης Κιλκίς  όπου ο εκεί επενδυτής σε μια φιλική μας ενημέρωση  μας είπε ότι η κρίση μας χτύπα αλύπητα και αν θέλουμε να έχουμε για πολλά χρονιά αυτήν την θαυμάσια λουτρόπολη θα πρέπει   να βρεθούν νέα  κονδύλια και αυτό εξαρτάται , από ιδιωτικά κεφάλαια που σήμερα δεν υπάρχουν 
Άλλες λουτροπόλεις που μας ενημερώνουν και ζητούν την δική μας συμπαράσταση είναι τα ατμόλουτρα Αμαράντου Κόνιτσας  μια θαυμάσια περιοχή με υψόμετρο πάνω από 1200 μέτρα και με τις εγκαταστάσεις που διαθέτει   ένα πράγμα χρειάζεται προβολή και επίσκεψη λουομένων.
Και εμείς εδώ και χρόνια την στηρίζουμε αυτήν την προσπάθεια  όπως και την λουτρόπολη Καβάσιλα του δήμου Κόνιτσας που και εκεί χρειάζονται  έργα, όπως  δρόμοι  ξενοδοχεία κ.λ.π .

Άλλες λουτροπόλεις που σήμερα η κυβέρνηση θέλει αν τα καταφέρει  είναι να τις περάσει στο χεριά ιδιωτών που και εμείς δεν έχουμε αντίρρηση ,  αρκεί να κρατήσουν τον κοινωνικό τους χαρακτήρα ούτω-σώστε να μπορούν να κάνουν τα μπάνια τους όλοι   για να μην  γίνουν λουτρά για ολίγους όπως γίνεται  σήμερα σε λουτρά της Αιδηψού ξενοδοχείο SILLA αν και η κρίση βοηθά να κατεβάσουν και αυτοί  τις τιμές

Τεραστία προβλήματα έχουμε στα νησιά μας για ανάπτυξη όπως  αυτά στην Λέσβο ,στην Λήμνο, στην Χίο στην  Νίσυρο , Ικαρίας, Μήλο και  κ.λ.π. που αν όλες αυτές οι λουτροπόλεις μπορέσουν να αναπτυχθούν μαζί με την θαλάσσοθεραπεία θα γίνουν το κέντρο για τον ευρωπαϊκό  μας τουρισμό .

Τα ιδία προβλήματα έχουμε και στα λουτρά στο Παρανέστι της Δράμας  που είναι μέσα σε ένα καταπράσινο δάσος και αν τα καταφέρναμε να κάνουν την επένδυση που χρειάζεται θα ήταν η λουτρόπολη των Βαλκανίων με τα καλύτερα  νερά και την θαυμάσια    φύση που διαθέτη .

Τέλος άφησα τα λουτρά Μεθάνων δίπλα στον Πειραιά και τα Λουτρά Λουτράκι Αριδαίας του δήμου Αλμωπίας . 

Τι μας λένε για τα Μέθανα
 Εκεί υπάρχουν  άριστες Υπηρεσίες που θα μας  προσφέρει το Προσωπικό τους  στα Ιαματικά Λουτρά για βελτίωση της Υγείας.
Για τα Λουτρά του  Πόζαρ του δήμου Αλμωπίας  με  τα εκατοντάδες ξενοδοχεία , εμείς θέλουμε να τονίσουμε ότι  μιας   και έγινε αυτή η λουτρόπολη με τους καθημερινούς χιλιάδες επισκέπτες στην ωραιότερη φύση που διαθέτη  θα πρέπει να γίνουν μέσα στα λουτρά καλύτερες  εγκαταστάσεις.
 Με  ευρωπαϊκές προδιαγραφείς   για να είναι στο μέλλον  ανταγωνιστική   κόντρα στις γειτονικές μας  χώρες.
Θέλουμε να τονίσουμε ότι  έξω από την λουτρόπολη οι ιδιώτες έκαναν καλή δουλειά από πλευράς ξενοδοχείων ρέσταραν κ.λπ το θέμα είναι να γίνουν σωστές επενδύσεις και μέσα στην λουτρόπολη .

Το ίδιο θέλουμε να πούμε και για την λουτρόπολη Του  δήμου Λαγκάδα που είναι μόλις 20 χιλιόμετρα από  την Θεσσαλονίκη πως  θα πρέπει παρά τις καλές εγκαταστάσεις που σήμερα διαθέτη  να  βρει τον τρόπο να προσέλκυση του κόσμου  όπως κατάστημα μέσα στον χώρο, θέατρο η και κινηματογράφο   κοσμική ζωή κ.λ.π  που δεν υπάρχουν μέσα στην λουτρόπολη και αυτή η έλλειψη θα πρέπει να καλυφθεί.  

Το ίδιο θα λέγαμε και για την λουτρόπολη της Απολλώνιας του σημερινού δήμου Βόλβης   που θέλουμε να τονίσουμε ότι οι λουόμενοι μετά το μπάνιο τους δεν θα πρέπει  να νιώθουν ότι είναι εξόριστοι αλλά να συνεχίζουν όλες τις άλλες ώρες να ζουν, να επισκέπτονται ένα ωραίο ρέσταραν να έχει κοσμική ζωή, χώροι περιπάτου, θέατρο, χώροι  γυμναστικής  κ.λ.π
Τότε θα λέμε και εμείς ότι εδώ στην Ελλάδα έχουμε σωστό και ανταγωνιστικό θεραπευτικό τουρισμό και κυρίως αξιοποίηση  της λίμνης Βόλβης που είναι μπροστά στα λουτρά σε συνδυασμό με την λειτουργία της νέας λουτρόπολης   

«Τα λουτρά της Πελοποννήσου που είναι τα Λουτρά Λουτρακίου  Αγ. Θεοδώρων  στην Κόρινθο με τα πιο ξακουστά ιαματικά νερά και  μαζί με τα λουτρά της Κυλλήνης είναι το δίπολο με τις γνωστές εγκαταστάσεις αυτές που  δεν χρειάζονται νέες επενδύσεις γιατί είναι άρτιες.»
Όσο για τα λουτρά του Καϊάφα εκεί έχουμε το μεγάλο πρόβλημα όπου συνεχώς γίνονται μελέτες και στην ουσία τίποτε δεν γίνεται . Επίσης τα Καμένα Βούρλα και η Αιδηψός  συνεχίζουμε να λεμέ ότι είναι η Μέκα των ελληνικών λουτροπόλεων ,στην Άρτα τα Λουτρά Χανοπούλου και Τρύφου  που δίνουν την μάχη να παραμείνουν στον χώρο .

Όλα τα παραπάνω  είναι ένα μικρό μέρος του απολογισμού την χρονιά που πέρασε.  Και προτεραιότητες του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας είναι  πως  θα συνεχίσουμε και για την νέα μας χρονιά του 20013 με τις ίδιες δραστηριότητες  αρκεί να είμαστε καλά και κυρίως η οικονομία μας να πάει καλά.  

Κλείνοντας  θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί  και φέτος   ήρθατε στην εκδήλωση μας που είναι ένας απολογισμός της χρονιά που έφυγε  και της χρονιάς   που μας ήρθε και τι μπορούμε να κάνουμε από εδώ και στο εξής 
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι από πλευράς  οικονομικών δυνατοτήτων για λειτουργικά έξοδα του συλλόγου μας  μέχρι σήμερα από κανένα φορέα δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ εκτός στα  δυο προηγούμενα χρονιά από διαφημίσεις   στο site του συλλόγου μας πήραμε 1800 ευρώ από την  Σουρωτή α.ε. και που συνιστούμε σε όλους να συνεχίζουν να στηρίζουν τα θαυμάσιο αυτό μεταλλικό  νερό σουρωτής όπως και το Ύδωρ και κάθε νερό που πηγάζει  μέσα από τις ελληνικές λουτροπόλεις όπως το Μπέλες στο άγκιστρο  Λουτράκι, ξινό νερό κ.λ.π

Θέλω επίσης να ευχαριστήσω τον αναπληρωτή πρόεδρο που πάντα συμβάλει στην λειτουργία του συλλόγου μας,  τον Νώντα και την Νίτσα Όχονο   τους  Αντιπρόεδρους  Χρήστο Σιδηρόπουλο και Ακογλαν Παναγιώτη ,τον Γραμματέα Αχιλλέα  Μεταλουλη ,τον ειδικό Γραμματέα Κυφοκέρη Γεράσιμο τον Ταμεία Γεώργιο Πλαγάκο ,τον υπεύθυνο προβολής των λουτροπόλεων μέσο τους site Νίκο Ματθαίο , τον καθηγητή μας μέλος του δ.σ. Φώτη Γούναρη και τους  Πέτρο Σαμάνδη εκδότη της εφημερίδας Γεγονότα του Ν. Πέλλας  που είναι υπεύθυνος  για  τα μέσα ενημέρωσης  των λουτροπόλεων, τον  Ηλία Σαχπατσίδη ένας από τους ποιο έμπυρους σήμερα διευθυντές  της λουτρόπολης Πλατύστομου που μας  βοηθά συνεχώς για την καλή λειτουργία των λουτροπόλεων  μέλος του δ.σ. τον Έμμα Παναγιώτη    και  τον Χρήστο Καραδήμο  αν. μέλη  του δ.σ.  

Ευχαριστώ τα μέλη της Ε.Ε. Γιώργο Ρειζόπουλο, Αναστασιάδη Αλέξανδρο, Χρήστο Γιασκουλίδη και Αθανάσιο Λαμπρίδη .

Την επιτροπή τουρισμού με τον  Ανδρέα Τσαούση ,τον Άρη Μπισιούκη, τον Μπαντή Βασίλη ,τον Χρήστο Γεωρνά ,τον Αργυρή Καραπαναγιώτη  τον Βασίλη  Πανταζή και τον Αλέκο Αναστασιάδη  

Και τέλος την επιτροπή γυναικών του συλλόγου μας , που είναι η Αργυρώ  Μαυροπούλου ,Σιδηροπούλου Κορνιλία, Δέσποινα Παπαδοπούλου, Πλαγάκου Γλυκερία   Αναστασιάδου Χαρείκλια  Σοφία Κυριακίδου και Τριαντάφυλλου Αναστασία

Τέλος την  νομική μας σύμβουλο και που είναι από  τα ιδρυτικά μας μέλη μας και που πάντα είναι κοντά μας την  Κων/να Κυριάκου που ήταν και υποψήφια βουλευτής στις τελευταίες  εκλογές  του  ΠΑΣΟΚ 
Επίσης  δεν τον ξεχνάμε  τον Γιατρό και φίλο που  είναι από τα ιδρυτικά μας μέλη τον Αλέξανδρο Σταυράκη και τον  Μπαρπουνάκη  Μπάπη αντιπρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου  και όλους εσάς έναν, έναν  που κάθε χρόνο μας στηρίζετε.  Σας ευχαριστώ

Ο πρόεδρος

Ανέστης Αναστασιάδης

Υ.Γ.
 Τι άλλες χρήσεις, εκτός από λουτρά, γίνονται στα ζεστά νερά της Ελλάδας;
Βασικά χρησιμοποιούνται, με τη μορφή της γεωθερμικής ενέργειας, σε γεωργικές καλλιέργειες: θέρμανση θερμοκηπίων, ξήρανση προϊόντων, ωρίμανση κηπευτικών ή για να θερμαίνονται τα νερά στα ιχθυοτροφεία. Οι δυνατότητες χρήσης τους είναι τεράστιες. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν από την ψύξη και θέρμανση κατοικιών (ακόμη και νερά με πολύ χαμηλή θερμοκρασία) ως και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)