Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Οι αντίπαλοι του Αλμωπού στα μπαράζ για την Γ΄Εθνική




 

 


Π. Ο. Νέων Μουδανιών 1928

Ένας όμιλος αθλημάτων που συστάθηκε λίγα μόλις χρόνια μετά την ίδρυση της προσφυγικής κωμόπολης των Νέων Μουδανιών, για να καθιερωθεί και να πρωταγωνιστήσει σε όλα τα αθλήματα όπως και στο ποδόσφαιρό.

Τα 11 Πρωταθλήματα (69-70, 70-71, 74-75, 76-77, 78-79, 81-82, 84-85, 86-87, 93-94, 07-08) από το 1969 που διεξάγεται το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας στη Χαλκιδική και τα 4 Κύπελλα (1977, 1981, 1986, 1996) από το 1977 που καθιερώθηκε το κύπελλο στο νομό, φαντάζουν νούμερα απλησίαστα.
Η ομάδα αγωνιζόταν στις εθνικές κατηγορίες, με κορυφαία στιγμή, αρχές της δεκαετίας του 70, τη συμμετοχή του ΠΟΜ στη Β’Εθνική.
Από τότε μέχρι τώρα αναρίθμητοι αθλητές αναδείχθηκαν και αγωνίστηκαν με την «βαριά» φανέλα της ομάδας, ενώ δίκαια ο ΠΟΜ χαρακτηρίζεται ως μία από τις ιστορικότερες δυνάμεις στα ποδοσφαιρικά δρώμενα του νομού. Άλλωστε, στο ποδόσφαιρο, οι αντίπαλοι σου δείχνουν τι είσαι και, ως γνωστό, για όλες τις άλλες ομάδες τις Χαλκιδικής, ο αγώνας με τα Μουδανιά, θα συμβολίζει πάντα, ένα ξεχωριστό ντέρμπι…



Νέα Μουδανιά (συχνά αναφέρονται και ως Μουδανιά) είναι κωμόπολη και έδρα του Δήμου Νέας Προποντίδας του νομού Χαλκιδικής. Αριθμούν (2001) 6.475 κατοίκους . Η απόστασή τους από τη Θεσσαλονίκη είναι 54 χιλιόμετρα. Οι κάτοικοι ασχολούνται με τις τουριστικές επιχειρήσεις και με την αλιεία. Μαζί με τη Νέα Μηχανιώνα η κωμόπολη αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα αλιευτικά κέντρα στην Κεντρική Μακεδονία. Θέλοντας να δείξουν τη διαχρονική σημασία που έχει το ψάρεμα για τη ζωή τους, οι κάτοικοι ίδρυσαν το 2002 το Μουσείο Παραδοσιακών Σκαφών και Εργαλείων, το οποίο βρίσκεται στο λιμάνι των Νέων Μουδανιών. Η ιχθυόσκαλα της παραλίας είναι μία από τις μεγαλύτερες της Μεσογείου[1]και διακινεί τόνους γαύρου και σαρδέλας, εντός και εκτός Ελλάδας) .

Τα Νέα Μουδανιά είναι το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Χαλκιδικής και ανάμεσα στα εμπορικά καταστήματα ο επισκέπτης μπορεί να βρει, τράπεζες, ταχυδρομείο, Λαογραφικό μουσείο "Βιθυνία", Μουσείο Αλιευτικών σκαφών και εργαλείων, Πολιτιστικούς συλλόγους, ναυτικό όμιλο, σχολεία (3 νηπιαγωγεία, 4 Δημοτικά, 2 Γυμνάσια , 2 Λύκεια και λειτουργεί παράρτημα των ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης) και δημόσιες υπηρεσίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην κωμόπολη λειτουργεί μία φορά την εβδομάδα (κάθε Τετάρτη) η μεγαλύτερη υπαίθρια λαϊκή αγορά της Χαλκιδικής.




Αχιλλέας Νεοκάστρου

Το Νεόκαστρο είναι κοντά στη Μελίκη στον Νομό Ημαθίας. Απέχει από την πρωτεύουσα του νομού, τη Βέροια, 22 km και είναι χτισμένο στους πρόποδες των Πιερίων ορέων.

Οι κάτοικοι που μένουν μόνιμα στο χωριό είναι περίπου 1.200 και η κυριότερη ασχολία τους είναι η γεωργία (καπνός, ροδάκινα, βαμβάκι, σιτάρι, καλαμπόκι) και ελάχιστοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία.

Οι κάτοικοι είναι ντόπιοι Ρουμλουκιώτες (Ρουμλούκι (λέξη τούρκικη ¨Rumluk¨ στα Ελληνικά, κοιλάδα Ρωμιών), περιοχή που εκτείνεται δεξιά και αριστερά του ποταμού Αλιάκμωνα στον κάμπο της Ημαθίας, και Βλάχοι που εγκαταστάθηκαν στο χωριό την δεκαετία του 1920 περίπου από την περιοχή της Αβδέλλας κυρίως.



ΕΠΣ Κιλκίς

Μέγας Αλέξανδρος Βαφειοχωρίου

Πρωταθλητής της ΕΠΣ Κιλκίς και επίσημα αναδείχθηκε ο Μέγας Αλέξανδρος Βαφειοχωρίου (έτος ίδρυσης 1971). Η ομάδα του ομώνυμου χωριού με πληθυσμό 781 κατοίκους (απογραφή 2011) κατέκτησε το τον τίτλο στην ΕΠΣ Κιλκίς, επικρατώντας στα play-off της ιστορικής ΑΕ Πολυκάστρου με δύο νίκες (3-2,2-0) και θα διεκδικήσει την άνοδο της στη Γ’ Εθνική Ερασιτεχνική για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Στην κανονική περίοδο κατέλαβε την πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα της Α1 Ερασιτεχνικής, έχοντας σε 29 αγώνες 66 βαθμούς έναντι 61 της δεύτερης ΑΕ Πολυκάστρου. Πρώτος σκόρερ της ομάδας αλλά και της κατηγορίας ο Πρόδρομος Γρηγοράκης με 26 τέρματα.





Το Βαφειοχώρι είναι χωριό του δήμου Πολυκάστρου, της επαρχίας Κιλκίς, του νομού Κιλκίς, κείμενο επί της επαρχιακής οδού Κιλκίς - Πολυκάστρου

Οι κάτοικοι του Βαφειοχωρίου είναι Βλάχοι, Σαρακατσάνοι και Θράκες πρόσφυγες. Η παλαιότερη ονομασία του χωριού ήταν Δραγομίρι. Η σημερινή ονομασία δόθηκε από τους Θρακιώτες πρόσφυγες, οι οποίοι κατάγονται από το Μπογιαλίκιοϊ της Ανατολικής Ρωμυλίας. Βαφιοχώρι είναι η απόδοση του χωριού Μπογιαλίκιοϊ στα ελληνικά. Στο χωριό κατέφυγαν και πολλοί Βλάχοι του Παΐκου.

Στο χωριό λειτουργεί δημοτικό σχολείο. Στον αθλητικό τομέα δραστηριοποιείται ο Μέγας Αλέξανδρος Βαφειοχωρίου. Στην περιοχή υπάρχει φυσική πηγή νερού που παλαιότερα υδροδοτούσε τον οικισμό. Βορειοδυτικά του Βαφειοχωρίου βρίσκεται το έλος Αρτζάνης που δημιουργήθηκε από την αποξηραμένη λίμνη Αρτζάνη. Σήμερα γίνονται προσπάθειες να αποκατασταθεί τμήμα της αποξηραμένης λίμνης.





Οι αγώνες κατάταξης θα αρχίσουν στις 12 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 2 Ιουνίου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του τρίτου ομίλου:

1η αγωνιστική
Αχιλλέας Νεοκάστρου (Ημαθία) – Μ.Α. Βαφειοχωρίου (Κιλκίς)
Π.Ο. Ν. Μουδανιών (Χαλκιδική) – Αλμωπός

2η αγωνιστική
Μ.Α. Βαφειοχωρίου (Κιλκίς) – Π.Ο. Ν. Μουδανιών (Χαλκιδική)
Αλμωπός– Αχιλλέας Νεοκάστρου (Ημαθία)

3η αγωνιστική
Π.Ο. Ν. Μουδανιών (Χαλκιδική) – Αχιλλέας Νεοκάστρου (Ημαθία)
Μ.Α. Βαφειοχωρίου (Κιλκίς) – Αλμωπός

4η αγωνιστική
Μ.Α. Βαφειοχωρίου (Κιλκίς) – Αχιλλέας Νεοκάστρου (Ημαθία)
Αλμωπός – Π.Ο. Ν. Μουδανιών (Χαλκιδική)

5η αγωνιστική
Π.Ο. Ν. Μουδανιών (Χαλκιδική) – Μ.Α. Βαφειοχωρίου (Κιλκίς)
Αχιλλέας Νεοκάστρου (Ημαθία) – Αλμωπός

6η αγωνιστική
Αχιλλέας Νεοκάστρου (Ημαθία) – Π.Ο. Ν. Μουδανιών (Χαλκιδική)
Αλμωπός – Μ.Α. Βαφειοχωρίου (



 







2 σχόλια:

  1. κ.ΠΈΤΡΟ,συγχαρητήρια,πολύ καλή δουλειά!
    ...από την παρέα του χθεσινοβραδινού καφέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλμωπός να είσαι και μη φοβάσε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)