Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020) η κατασκευή της παράκαμψης των Γιαννιτσών



Θ.ΤΖΑΚΡΗ :ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ











Ούτε «χαραμάδα φωτός» για την υλοποίηση του έργου στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο δεν άφησε στη σημερινή σύσκεψη στο Υπουργείο ο αναπληρωτής υπουργός κ. Καλογιάννης



Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα (13-5-2013) στο Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με αντικείμενο την κατασκευή της παράκαμψης των Γιαννιτσών, παρουσία των φορέων του νομού (βουλευτές, Περιφερειάρχης, Αντιπεριφερειάρχης, Δήμαρχοι κτλ) και του αναπληρωτή Υπουργού κ. Καλογιάννη, ο οποίος και συγκάλεσε τη σύσκεψη για να ενημερώσει, όπως είπε, τους φορείς του νομού για τις προοπτικές εκτέλεσης του έργου, συμμετείχε η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη.
Η κ. Τζάκρη στην τοποθέτησή της ανέφερε ότι μετά την προβλεπόμενη ολοκλήρωση από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας τον Ιούνιο και των τελευταίων υπολειπόμενων μελετών (ενδιάμεσα τεχνικά έργα κτλ) που αφορούν στην παράκαμψη των Γιαννιτσών, έστω και μετά την παρέλευση δύο ετών, δεν υφίσταται πλέον κανένα εμπόδιο και κανένας λόγος που να εμποδίζει την χρηματοδότηση και την εκτέλεση του έργου. Θα πρέπει, όπως ανέφερε, το Υπουργείο Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας να προχωρήσουν πλέον το ταχύτερο δυνατόν στις απαραίτητες ενέργειες για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας για το σκοπό αυτό κάθε διαθέσιμη δράση και δη τον Άξονα «Προσπελασιμότητα» του Υπουργείου ή το ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, μεταφέροντας μάλιστα αν χρειαστεί αναξιοποίητους πόρους από άλλες λιμνάζουσες δράσεις του ΕΣΠΑ. Ζήτησε δε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου αναλυτική ενημέρωση για τα διαθέσιμα κονδύλια των δράσεων στις οποίες θα μπορούσε να ενταχθεί το έργο, καθώς και το ύψος των αναξιοποίητων υπολοίπων από άλλες δράσεις που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για το σκοπό αυτό.
Απαντώντας ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Καλογιάννης, απάντησε ότι συγκάλεσε τη σύσκεψη απλά για να ενημερώσει τους φορείς και όχι για να συζητήσουν τρόπους για την υλοποίηση του έργου, δεν άφησε δε κανένα παράθυρο ανοιχτό για την κατασκευή της παράκαμψης των Γιαννιτσών στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο, ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των μελετών τον Ιούνιο, και παρέπεμψε ρητά το έργο στην επόμενη προγραμματική περίοδο (2014-2020), παρά το γεγονός ότι η αναθεώρηση του Άξονα «Προσπελασιμότητα» του ΕΣΠΑ δεν έχει ακόμη προχωρήσει και το αποτέλεσμα της αναθεώρησης είναι ακόμη άγνωστο, ενώ ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστας, που ήταν παρών στη σύσκεψη, ανέφερε ότι η Περιφέρεια δεν έχει διαθέσιμα κονδύλια στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας για την υλοποίηση του έργου.
Οι υπηρεσιακοί παράγοντες της Διαχειριστικής Αρχής του Άξονα «Προσπελασιμότητα» του Υπουργείου και της Διαχειριστικής Αρχής του ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, επανέλαβαν αμφότεροι την παλαιότερη θέση τους ότι το έργο δεν ήταν ώριμο να ενταχθεί πριν την ολοκλήρωση των υπολειπόμενων μελετών και ότι η λύση που πρότειναν η μεν πρώτη ήταν οι υπολειπόμενες μελέτες να ενταχθούν στον Άξονα «Προσπελασιμότητα», ενώ η δεύτερη οι μελέτες να πραγματοποιηθούν ξεχωριστά με πίστωση στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας, λύση που τελικά υιοθετήθηκε. Και οι δύο όμως έθεταν ως βασική προϋπόθεση την ολοκλήρωση των μελετών για την ένταξη του έργου, γιατί αλλιώς η υλοποίησή του κρίνονταν επισφαλής.
«Το αποτέλεσμα της σύσκεψης ήταν ότι χειρότερο για μας. Η στάση αυτή φανερώνει ξεκάθαρα την έλλειψη βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου να προχωρήσει στην υλοποίηση ενός τόσο σημαντικού έργου για το νομό μας. Δεν θα σταματήσουμε όμως εδώ. Θα διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο την υλοποίηση του έργου», ανέφερε μετά τη σύσκεψη η βουλευτής κ. Θεοδώρα Τζάκρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)