Τετάρτη 15 Μαΐου 2013

ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΟΛΜΕ»




 


                Τα τελευταία τρία χρόνια το επίπεδο εκπαίδευσης έχει μειωθεί δραματικά όχι με υπαιτιότητα  των εκπαιδευτικών, ούτε των υπόλοιπων μελλών των σχολικών κοινοτήτων, αλλά εξ’ αιτίας των πολιτικών λιτότητας  και τις σε λάθος κατεύθυνση επιλογές της πολιτείας.

Σαν γονείς δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τις προθέσεις των εκπαιδευτικών και όπως δημόσια έχουμε εκφραστεί αναγνωρίζουμε εκτός των άλλων το κοινωνικό έργο τους που εκφράσθηκε με επί πλέον ώρες εθελοντικής εργασίας με την στήριξη μαθητών Γυμνασίου - Λυκείου στα μαθήματά τους μέσω των κοινωνικών φροντιστηρίων των δήμων αλλά και με τις πρωτοβουλίες που εκφράσθηκαν μεμονωμένα στα σχολεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα των καθηγητών του ΓΕΛ Αριδαίας που κατά την διάρκεια της τρέχουσας σχολικής χρονιάς οργάνωσαν με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία μαθήματα για όσους μαθητές ήθελαν,  μετά το ωράριο εργασίας τους,  με στόχο την μέγιστη δυνατή κατανόηση και εμπέδωση της σχολικής ύλης, βοήθεια σε εκπαιδευτικά θέματα και την άνοδο της επίδοσής του.
Παρακολουθούμε σήμερα σαν γονείς με αγωνία τις αποφάσεις των συνδικαλιστικών οργάνων των καθηγητών και παράλληλα την αντίδραση της πολιτείας για το ενδεχόμενο της πραγματοποίησης απεργίας κατά την διάρκεια των πανελληνίων εξετάσεων.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τους καθηγητές των παιδιών μας και τους εμπιστευόμαστε.
Δεν έχουμε ερωτηματικά για τις προθέσεις τους.
Πιστεύουμε ότι η σωστή παροχή εκπαίδευσης είναι δυνατή μόνο όταν όλοι οι συντελεστές της λειτουργούν σωστά. Εκπαιδευτικοί προσηλωμένοι στο λειτούργημα τους, άρα σε περιβάλλον ασφάλειας και ηρεμίας, μαθητές προσανατολισμένοι στο στόχο τους, άρα σωστό κοινωνικό και οικογενειακό περιβάλλον, σχολικές υποδομές ικανοποιητικές, άρα σχολεία σωστά.
Τι απ’ όλα αυτά ισχύει: Κανένα!
Εκπαιδευτικοί σε καθεστώς ανασφάλειας.
Κοινωνικό περιβάλλον ασταθές. Μαθητές που μεταφέρουν στο σχολείο οικογενειακά προβλήματα και ερεθίσματα μιας κοινωνίας σε καθεστώς νευρικής κρίσης.
Σχολικά κτίρια ακατάλληλα.
Σαν γονείς το πρώτο που ζητάμε είναι η καλύτερη δυνατή εκπαίδευση των παιδιών μας. Η καλύτερη προετοιμασία τους  για να ανταπεξέλθουν στις διαρκείς εξετάσεις που θα δίνουν στη ζωή τους. Θέλουμε τα παιδιά μας να ζήσουν όλα τα στάδια της ηλικίας τους όπως ακριβώς πρέπει και να μην σταματήσουν να ονειρεύονται, να ελπίζουν, να θέτουν στόχους. Θέλουμε να πιστεύουν στη ζωή και να μεγαλώνουν με αισιοδοξία. Απαιτούμε από την πολιτεία να θέσει ως πρώτη προτεραιότητα την δημιουργία μιας δυνατής, σίγουρης και προετοιμασμένης νέας γενιάς, να επενδύσει στο μέλλον με ειλικρίνεια και με εμπιστοσύνη. Να δει επιτέλους την παιδεία σαν τον φορέα που χρειάζεται πραγματική στήριξη, με θεσμικά και κοινωνικά μέτρα, σαν επένδυση που αποδίδει και άμεσα αλλά και σαν εγγυητή της κοινωνικής και πατριωτικής συνέχειας της πατρίδας μας.
Δεν συμφωνούμε ότι το πρόβλημα λύνεται με το να γίνουν με κάθε τρόπο οι Πανελλήνιες εξετάσεις. Ούτε πιστεύουμε ότι θα λυθούν τα πραγματικά προβλήματα της παιδείας με το να αναβληθούν και να πραγματοποιηθούν κάποια άλλη στιγμή.  Πιστεύουμε ότι οι κινητοποιήσεις των καθηγητών είναι δίκαιες αλλά θα είμαστε περισσότερο σίγουροι για την επιτυχία τους αν συμμετείχαν σ’ αυτές όλοι οι εκπαιδευτικοί, όλων των βαθμίδων χωρίς σκοπιμότητες. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν δεχόμαστε το καθεστώς ομηρείας που δημιουργείται για χιλιάδες μαθητές και τις οικογένειες τους.
Είμαστε στο πλευρό των εκπαιδευτικών και στηρίζουμε την όποια απόφαση τους. Ζητάμε όμως την ειλικρίνεια των προθέσεων τους όσον αφορά τα αιτήματα τους για τον πραγματικό στόχο που δεν είναι άλλος από την αναβάθμιση της δημόσιας παιδείας  και  δεν περιορίζεται στην μερική ικανοποίηση των αιτημάτων τους που έχουν σχέση με τις ώρες εργασίας και τις αποδοχές τους.
Θέλουμε το σύνολο των εκπαιδευτικών ενωμένους και αλληλέγγυους. Η κοινωνία θα σταθεί συμπαραστάτης και συναγωνιστής στους αγώνες για καλύτερη παιδεία, για δικαιότερη κοινωνία.

   
Για το Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων του Γ.Ε. Λυκείου Αριδαίας

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΤΑΥΡΟΣ ΚΟΦΤΕΡΟΣ                                   ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΠΡΟΚΟΠΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)