Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ «ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ»



Το πρόγραμμα κοινωνικής μέριμνας «Βοήθεια Στο Σπίτι» διανύει, μέσα από τους σκοπέλους της τελευταίας εξαιρετικά δύσκολης και κρίσιμης περιόδου, δέκα χρόνια παρουσίας στην Ελλάδα, προσφέροντας καθημερινά την αμέριστη βοήθειά του καθώς και την συμπαράστασή του στους ηλικιωμένους, σε άτομα ΑΜΕΑ, καθώς και σε κάθε πολίτη που έχει ανάγκη.

Είναι ένα πρόγραμμα πραγματικά επιτυχημένο, που αγκαλιάστηκε σε κάθε γωνιά της Ελλάδας και έγινε αλληλένδετο μέρος των τοπικών κοινωνιών, με τους εργαζομένους του πάντα δίπλα στους ηλικιωμένους, προσφέροντας στο κράτος κοινωνικής πρόνοιας. Ο εργαζόμενος στο Βοήθεια Στο Σπίτι ουσιαστικά βρίσκεται δίπλα στον ηλικιωμένο, στον ανήμπορο, στα προβλήματα υγείας του, στην μοναξιά του, στην κοινωνική απομόνωση, που δυστυχώς επιβάλλεται από την κοινωνία. Ο κάθε εργαζόμενος του «Βοήθεια Στο Σπίτι» έγινε νοσοκόμος, αδελφός, παιδί και φίλος του ηλικιωμένου. Πάντα αρωγός και δίπλα του.
Ο κάθε εργαζόμενος του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» αγκαλιάστηκε με ειλικρινή αισθήματα από τις τοπικές κοινωνίες για το κοινωνικό έργο που προσφέρει. Οι ηλικιωμένοι, χάριν του προγράμματος, απέφυγαν την ιδρυματοποίηση, παραμένοντας στον τόπο που έζησαν ολάκερη τη ζωή τους και δεν κλείστηκαν σε γηροκομεία-ιδρύματα και γενικότερα τόπους απόθεσης των υπερήλικων γονέων όλων μας. Παρέμειναν έτσι στο φυσικό περιβάλλον της κατοικίας τους, κρατώντας πληθυσμούς στον τόπο που έζησαν όλη τη ζωή τους, διατηρώντας στη δομή της τοπικής κοινωνίας τον ηλικιωμένο πατέρα, μητέρα, παππού και γιαγιά.
Οικονομικά το Κράτος εξοικονόμησε, σύμφωνα και με τη ΚΕΔΕ, πάνω από ένα δις ευρώ εξαιτίας της αποσυμφόρησης των γηροκομείων, του περιορισμού της αλόγιστης συνταγογράφησης φαρμάκων, ελαφρύνοντας τα ασφαλιστικά ταμεία για έξοδα νοσηλείας κλπ.
Οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα «Βοήθεια Στο Σπίτι» αγγίζουν σε ολόκληρη την επικράτεια τους 3500 περίπου σε 879 πανελλαδικές δομές. Οι 3500 εργαζόμενοι στο Βοήθεια Στο Σπίτι προσλήφθηκαν μέσω διαφανών διαδικασιών του ΑΣΕΠ, ωστόσο στα δέκα και πλέον χρόνια λειτουργίας του προγράμματος οι εργαζόμενοι ζουν με την αγωνία, την ανασφάλεια και την αμφιβολία για το αύριο αντικρίζοντας την αδιάφορη αντιμετώπιση του Κράτους απέναντι σε έναν θεσμό που τόσα προσέφερε και έχει ακόμα να προσφέρει στην ελληνική κοινωνία. Έναν θεσμό που πρακτικά είναι ίσως ο μοναδικός θεσμός κοινωνικής πρόνοιας που λειτουργεί και προσφέρει πραγματικό έργο.


Στόχος και απώτερος σκοπός των εργαζομένων στο πρόγραμμα είναι μέσω των κοινωνικών δομών, των κατά τόπων δημοτικών κοινωνικών υπηρεσιών, να μπορέσει να αναβαθμιστεί και να έχει την πλήρη δυνατότητα να μπορεί να έχει πρόσβαση σε κάθε σπίτι που έχει ανάγκη και να φροντίζει τον πολίτη ΔΩΡΕΑΝ.
Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, το Δήμο Αλμωπίας, με έκταση 980.86 τ.χλμ και πληθυσμό 29.354 κάτοικους, το ιδιαίτερο γεωγραφικό ανάγλυφο, αφού παρατηρούνται μεγάλες υψομετρικές διαφορές που αγγίζουν τα 1.500 μέτρα ανάμεσα στα σαράντα και πλέον χωριά, η συνεισφορά του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» είναι καθοριστικής σημασίας για τον ηλικιωμένο που βρίσκεται σε κάθε χωριό, απόμακρο ή μη από το κέντρο και τις δομές του.
Στις 31 Μαρτίου 2013 η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» σταμάτησε. Έπειτα δόθηκε παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2013. Η νέα Νομοθετική ρύθμιση προβλέπει την αντικατάσταση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» από το πρόγραμμα «Κατ’ Οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» που θα υλοποιεί το ΙΚΑ – ΕΤΑΜ με συμβάσεις που θα συνάπτει με συνεταιριστικές επιχειρήσεις και Νομικά Πρόσωπα.
Είναι επιτακτική ανάγκη, σήμερα, με τις τόσες δυσκολίες της μαστιζόμενης ελληνικής κοινωνίας, η πολιτεία και όχι ο ιδιώτης, να σταθεί πραγματικά δίπλα στον δοκιμαζόμενο ανήμπορο πολίτη και άρα να του εξασφαλίσει ένα ανθρώπινο και σταθερό όσο και εγγυημένο δίχτυ κοινωνικής προστασίας. Κάτι, που μόνο με τις υπάρχουσες ήδη δοκιμασμένες και επιτυχημένες κοινωνικές Δομές που λειτουργούν μέσα από τους Δήμους και με το υπάρχον προσωπικό μπορεί να γίνει και για αυτό θα πρέπει να γίνει με Νομοθετική ρύθμιση που θα εξασφαλίζει την απρόσκοπτη συνέχιση της εργασίας του υπάρχοντος προσωπικού, τη δημιουργία κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους και την ένταξη των εργαζομένων σε αυτές. Με τις νέες ρυθμίσεις που πρόκειται να ψηφισθούν:
1. Θα μείνει χωρίς δουλειά ένας μεγάλος αριθμός ειδικευμένου και έμπειρου προσωπικού (3.500 εργαζόμενοι πανελλαδικά).
2. Το πρόγραμμα παραδίδεται σε ιδιώτες, υπονομεύοντας κι εμπορευματοποιώντας τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
3. Οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις, όπως αναπηρία πάνω από 67%, εισόδημα κάτω των 7.715,65€ ετησίως και η συγκατοίκηση με άτομα που πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις, περιορίζει τον αριθμό των ατόμων που μπορούν να ενταχτούν στο πρόγραμμα.
4. Το κόστος του προγράμματος επιβαρύνει ολοκληρωτικά τους εργαζόμενους, όταν η χρηματοδότησή του γίνεται κατά 35.000.000,00€ ετησίως από τον λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και με το ποσοστό του 0,2% επί των συνολικών ετήσιων εσόδων από εισφορές Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.


Με το συλλογικό ψήφισμα αυτό θέλουμε όλοι να ενώσουμε τις φωνές μας και να δηλώσουμε όλοι μαζί την αντίθεση μας για την αδικαιολόγητη διακοπή χρηματοδότησης του προγράμματος  «Βοήθεια Στο Σπίτι». Μια κίνηση που θα έχει ως αποτέλεσμα πολλοί συνάνθρωποί μας να στερηθούν την ανθρωπιστική και κοινωνική προσφορά του.
Το συλλογικό ψήφισμα αυτό δεν εκπροσωπεί κανένα κίνημα, οργανισμό ή κόμμα, ούτε έχει κομματικό χαρακτήρα.

Εκφράζει συλλογική άποψη των ελλήνων πολιτών που συμφωνούν :

ότι η παροχή δωρεάν φροντίδας και ανθρωπιστικής βοήθειας προς τον άνθρωπο που έχει ανάγκη

θεωρείται αυτονόητα δημόσιο αγαθό που πρέπει να υπάρχει σε κάθε πολιτισμένη κοινωνία

και δεν νοείται να έχει ημερομηνία λήξης.

Για το λόγο αυτό, ζητάμε να συνεχιστεί η χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια Στο Σπίτι» ώστε όλες οι δομές του, σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια, να συνεχίσουν να λειτουργούν και να προσφέρουν τις υπηρεσίες του δωρεάν στο σύνολο των μέχρι σήμερα συνανθρώπων μας που έχουν πραγματικά ανάγκη την αμέριστη και αληθινή βοήθειά μας.

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αλμωπίας
Ζητά:

·         Να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι».
·         Να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις των εργαζομένων στο πρόγραμμα, με άμεση μονιμοποίησή τους.
·         Να διευρυνθεί η δυνατότητα παροχής υπηρεσιών σε όλους τους ηλικιωμένους και τα ΑμεΑ που έχουν αντικειμενικά ανάγκη στήριξης και φροντίδας.
·         Να μην στηρίζεται η φροντίδα των ηλικιωμένων και ΑμεΑ σε προγράμματα που υλοποιούνται περιστασιακά, αλλά ούτε και σε εθελοντές, ΜΚΟ, συνεταιριστικές  και άλλες επιχειρήσεις. Να απορριφθεί το μοντέλο των Κοινωνικών Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων.
·         Την παροχή υπηρεσιών στήριξης και φροντίδας ηλικιωμένων και ΑμεΑ από σταθερές δομές αποκλειστικά Δημόσιες, δωρεάν και υψηλής ποιότητας, που θα είναι κατά 100% χρηματοδοτούμενες από το κράτος και δεν θα επιβαρύνουν τους συνταξιούχους και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς τους.
·         Σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους Δήμους και ένταξη των εργαζομένων των προγραμμάτων Βοήθεια στο Σπίτι σε αυτές.
·         Οποιαδήποτε συγχρηματοδότηση προκύψει να λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο στο τέλος της οποίας θα πρέπει επιτέλους οι δομές αυτές και οι εργαζόμενοί τους να ενταχθούν μόνιμα στους Δήμους. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)