Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

ENΔΕΧΟΜΕΝΟ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΥΦΙΣΤΑΜΕΝΟΥ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΓΔΜ...




Το ενδεχόμενο να απευθυνθεί στον ΟΗΕ με αίτημα την αλλαγή του υφιστάμενου διαπραγματευτικού πλαισίου για την αναζήτηση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι...


«Καλώ να αλλάξει η μορφή των συνομιλιών για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας: οι πρωθυπουργοί των δύο χωρών (σ.σ. ΠΓΔΜ και Ελλάδας) να τεθούν επικεφαλής (διαπραγματευτικών ομάδων) και να προσπαθήσουμε από κοινού να καταλήξουμε σε κάποια αποδεκτή και για τις δυο πλευρές λύση», ανέφερε. Πρόσθεσε επίσης ότι «τον τελευταίο λόγο θα τον έχουν πάντοτε οι πολίτες σε δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί».
«Με στόχο την επίσπευση της διαδικασίας των συνομιλιών και με έκκληση προς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές για μεγαλύτερη αφοσίωση σε αυτό το ζήτημα, σκέφτομαι να απευθυνθώ στον ΟΗΕ προτείνοντας την αλλαγή της μορφής των συνομιλιών, ακολουθώντας το παράδειγμα και της Σερβίας και του Κοσόβου. Σε αυτές τις συνομιλίες (που προτείνω), εκτός από τον διαμεσολαβητή (Νίμιτς), θα συμμετέχουμε όλοι εμείς άμεσα, με τις δικές μας ομάδες και ειδικούς από τη χώρα μας» ανέφερε ο κ. Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση στην κωμόπολη Κρούσεβο.
Ο κ. Γκρούεφσκι διατύπωσε ανάλογη πρόταση για αλλαγή του διαπραγματευτικού πλαισίου αναφορικά με το θέμα του ονόματος και στην πρόσφατη επιστολή του προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αντώνη Σαμαρά.
Στη σημερινή ομιλία του, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ επανέλαβε τους γνωστούς ισχυρισμούς του ότι η Ελλάδα εμποδίζει την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική προοπτική της χώρας του και ότι δεν επιθυμεί την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο ζήτημα της ονομασίας.
Υποστήριξε, δε, ότι «εξαιτίας της στάσης της Ελλάδας, οι συνομιλίες για το θέμα της ονομασίας έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)