Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Ημερίδα για το Βullying και την εκμετάλλευση παιδιών



 





 Με κρίσιμα συμπεράσματα διεξήχθη φέτος το εκπαιδευτικό σεμινάριο που διοργανώθηκε από το Προξενείο των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ίδρυμα Παναγία Φιλανθρωπινή (Ορμύλια) και τα Πανεπιστήμια της Πενσυλβάνια και Εμορυ των ΗΠΑ, με θέμα « τον εκφοβισμό στο σχολείο καθώς και την ανάγκη ιατρικής φροντίδας για τα παιδιά-θύματα της εμπορίας ανθρώπων(Bullying in School and the Community)»

       Τις διαδικασίες του συνεδρίου άνοιξε ο Γενικός Πρόξενος των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Robert P. Sanders, σε αυτό συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων, σωματείων, καθηγητών, γιατρών αλλά και το ίδρυμα ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» με έδρα την Θεσσαλονίκη  όπως επίσης και, καθηγητές διεθνούς φήμης μεταξύ αυτών οι, Prof. Marilyn S. Sommers, καθηγήτρια Ιατρικής του Κέντρου Παγκόσμιας Υγείας Γυναικών και παιδιών του πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, Jordan Greenbaum,  καθηγήτρια Ιατρικής του Πανεπιστημίου Έμορι και Διευθύντρια του Κέντρου για την Ασφάλεια και την Υγεία των παιδιών, η Peggy S. Woodard, Διευθύντρια του Κέντρου Ψυχικής Υγείας της Ατλάντα.
        Για την εμπειρία των 8 χρόνων προσφοράς του ιδρύματος Φάρος του Κόσμου και του πατέρα Αθηναγόρα, στα εγκαταλελειμμένα παιδιά της Θεσνίκης έκανε λόγο ο πολιτικός επιστήμονας και νομικός, Αντώνης Ξυλουργίδης, ο οποίος επεσήμανε τους κινδύνους που αντιμετωπίζει όποιος προσπαθεί να σώσει τα παιδιά των φαναριών από τις οργανωμένες εγκληματικές ομάδες που δρουν ανεξέλεγκτα στην Ελλάδα. Όπως τόνισε «είναι τέτοια η μεταστροφή της κοινωνίας και των δεσμών της που επιβάλλεται να βρισκόμαστε δίπλα στα παιδιά μας για να προλάβουμε δυσάρεστες καταστάσεις.
 Οι δεσμοί της κοινωνίας έχουν χαλαρώσει και χάνοντας την επικοινωνία, χάνουμε τα παιδιά μας. Η προσπάθεια δεν πρέπει να σταματήσει όσο υπάρχουν παιδιά που αντιμετωπίζουν μόνα τους την βία σε όλες  τις μορφές της. Είναι αργά για δάκρυα, όταν διαμορφωθεί η επιθετική προσωπικότητα ή το παιδί μας μπει στον σκληρό κόσμο των ναρκωτικών και των εξαρτήσεων. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις παρά μόνο διάλογος, ουσιαστική σχέση και έπειτα ιατρική καθοδήγηση», τόνισε ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του. Εκ μέρους των ομιλητών τέθηκαν τα επιστημονικά δεδομένα και τα ποσοστά  των εκατοντάδων παιδιών που έχουν πέσει θύματα ψυχολογικής και σωματικής βίας.
     Παράλληλα μία δεύτερη μελέτη η οποία διεξήχθη από την Εταιρεία Ψυχοκοινωνικής Υγείας Παιδιού και Εφήβου σε 35 σχολεία της Αττικής σε μαθητές Δ', Ε' και ΣΤ' Δημοτικού, καταγράφει την έκρηξη και την έκταση του φαινομένου, καθώς φανερώνει πως 16% των μαθητών Δημοτικού έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ τα περιστατικά έχουν διπλασιαστεί σε σύγκριση με το 2010. Προκύπτει πως τα περιστατικά bullying στην χώρα μας σύμφωνα με τους ίδιους τους μαθητές εστιάζονται σε παιδιά μη ικανά να αντιδράσουν σε ποσοστό 54,2% και σε ευαίσθητα παιδιά σε ποσοστό 40,91%. Παράλληλα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως τα θύματα του σχολικού εκφοβισμού έχουν διπλασιαστεί από το 2010. Οι ειδικοί επίσης κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς το 50% των ψυχιατρικών προβλημάτων στην ενήλικη ζωή πηγάζει από την παιδική ηλικία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)