Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2013

Υποκρισία ή πραγματικότητα;




Τελικά υπάρχει ή όχι ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;









Από την μία βλέπουμε και ακούμε παράγοντες να λένε ότι ματώνουν και ξοδεύουν χρήματα για τις ομάδες που εκπροσωπούν . Δεν ξέρω ,αν στοχεύουν και που στοχεύουν να φτάσουν. Από την άλλη η ανάδειξη νέων ταλέντων και νέων ποδοσφαιριστών γίνεται με το σταγονόμετρο.
Με αφορμή την διαμαρτυρία του Ολυμπιακού Γαλατάδων για την διαιτησία με το παιχνίδι  με την Κερασιά  από την οποία έχασε , βγήκαν και άλλες ομάδες να συμπαρασταθούν και να ζητήσουν …δίκαιες διαιτησίες.
Δεν ξέρω αν στην θέση της «άσημης» Κερασιάς , ήταν μια άλλη «επώνυμη» ομάδα και κέρδιζε , θα υπήρχαν τέτοιες διαμαρτυρίες και εξαγγελίες, ακόμα  και  για αποχώρηση από το πρωτάθλημα , το οποίο δεν άρχισε καλά-καλά.
Τα τελευταία χρόνια σε γενικές γραμμές η διαιτησία τα πάει καλά στο νομό, Οι εξαιρέσεις βέβαια πάντα θα υπάρχουν . Μήπως όμως οι κακές διαιτησίες είναι και ένα άλλοθι και για τις ομάδες; Μήπως είναι δικαιολογίες για να καλυφθούν άλλες αδυναμίες ή άλλοι κακοί σχεδιασμοί;
Βλέπουμε να υπάρχει μία κινητικότητα στις ομάδες . Μεταγραφές, ακριβές , λιγότερο ακριβές και λοιπά. Σε μια εποχή που όλοι επικαλούνται την οικονομική κρίση. Πέρα από την όποια κρίση όμως , αυτή είναι η αποστολή  και το πνεύμα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου; Να ανακυκλώνει και να μετακινεί ποδοσφαιριστές από την μία ομάδα στην άλλη;
Φυσικά και αυτοί οι ποδοσφαιριστές είναι χρήσιμοι και έχουν να δώσουν πολλά στα νέα παιδιά .Πως μπορούν όμως αυτά τα νέα παιδιά να αξιοποιηθούν και να πάρουν ευκαιρίες αν όλοι θέλουν να είναι πρώτοι και να θέλουν αφρόκρεμες;
Είναι φυσικό  και στην ΕΠΣ Πέλλας,να υπάρχουν ομάδες διαφόρων ταχυτήτων . Ομάδες που έχουν βαριά φανέλα και βαριά ιστορία. Ομάδες που αγωνίστηκαν σε μεγάλες κατηγορίες . Φαντάζομαι ότι εκείνο που επιθυμούν είναι σεβασμός και όχι εύνοιες . Ούτε και να στοχοποιούνται επειδή κάποτε έγραψαν την δική τους ιστορία στο ποδόσφαιρο  και να τιμωρούνται για αυτό,  τώρα που είναι σε μικρότερες κατηγορίες. Οι μεγάλες ομάδες όμως έχουν χρέος και όταν αδικούνται  να δείχνουν ανωτερότητα και  διαφορετική στάση και να διδάσκουν ήθος. Αυτή είναι η διαφορά  με τις άλλες που θέλουν κάποια στιγμή έστω και ιστορικούς λόγους να παίξουν σε μια μεγαλύτερη κατηγορία.  

 Ο Ολυμπιακός Γαλατάδων είναι από τις ομάδες που έχει γράψει την δική του ιστορία  στο ποδοσφαιρικό στερέωμα . Τα τελευταία χρόνια έδειξε νοικοκυροσύνη και οργάνωση και είχε  ομάδα που έπαιξε καλό ποδόσφαιρο. Θεωρώ ότι η απόφασή της Διοίκησης να δηλώσει ότι αποχωρεί από το πρωτάθλημα ,λόγω της κακής διαιτησίας  ήταν μάλλον υπερβολική . Σχεδόν όλοι εμείς που εκφράζουμε δημόσια, είτε ανώνυμα είτε επώνυμα την άποψή μας , δεν έχουμε ιδία αντίληψη για την διαιτησία του συγκεκριμένου παιχνιδιού . Συνεπώς δεν γνωρίζουμε σε τι βαθμό αδικήθηκε. Δεν νομίζω όμως ότι από ένα ατυχές αποτέλεσμα το οποίο ας δεχτούμε ότι οφείλεται στην κακή διαιτησία , μπορεί να φέρνει σε τέτοιο σημείο μια ομάδα.
Κατά την άποψή μου άλλα είναι τα προβλήματα του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, πέρα από τα γνωστά και τετριμένα. Κάποια στιγμή πρέπει να ξαναγίνει ερασιτεχνικό . Να γίνει ένα φυτώριο στο οποίο θα μπορούν να φυτρώνουν και να μεγαλώνουν ποδοσφαιριστές οι οποίοι ανάλογα με την αξία τους , αλλά και την επιθυμία τους θα φτάσουν ψηλά . Ολοι οι υπόλοιποι μπορεί να μην γίνουν πανελλήνια ή διεθνή αστέρια. Κάνουν όμως κάτι που αγαπάνε και τους αρέσει .Παίζουν ποδόσφαιρο γιατί είναι το αγαπημένο τους άθλημα. Και δυστυχώς δεν θα μπορούν λόγω ηλικίας να το απολαμβάνουν εφ όρου ζωής. Για αυτό ας το απολαμβάνουν τώρα που μπορούν . Αυτή είναι και η μεγαλύτερη αξία και ανταμοιβή. 

Πέτρος Σαμάνδης
Πρώην ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής
 (ερασιτέχνες Αλμωπού και ΑΡΗΣ Λουτρακίου, φώτο 1979)
 και κατά συνθήκη επί τριανταπέντε χρόνια  και 

αθλητικογράφος.

.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)