Κυριακή 9 Φεβρουαρίου 2014

Οριστικά στις 18 και 25 Μαΐου οι αυτοδιοικητικές εκλογές



Κατατέθηκε σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και ψηφίζεται την Τρίτη η τροπολογία η οποία ορίζει ότι ο πρώτος γύρος των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών θα προηγηθεί κατά μία εβδομάδα των ευρωεκλογών.

Αυτό  σημαίνει ότι οι αυτοδιοικητικές κάλπες θα στηθούν στις 18 και 25 Μαΐου, όπως είχε προαναγγείλει ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης. Όπως σημειώνεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος είναι η διασφάλιση μιας ευχερέστερης και ασφαλέστερης διενέργειας της διαδικασίας. Με την ίδια τροπολογία παρατείνεται κατά δύο ημέρες ο απαιτούμενος χρόνος για την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών από τον Άρειο Πάγο. Επίσης ορίζεται ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές απαγορεύεται η συμμετοχή ομογενών και νομίμως διαμενόντων μεταναστών στην Ελλάδα ή αλλοδαπών υπηκόων τρίτων χωρών, συμπεριλαμβανομένων και των πολιτών χωρών της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελευθέρων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ), δηλαδή Ιρλανδίας, Λιχτενστάιν, Νορβηγίας και Ελβετίας.
Όσον αφορά τους ετεροδημότες, θα μπορούν να ψηφίσουν στον τόπο διαμονής τους στις ευρωεκλογές, όπως δηλαδή ίσχυε μέχρι σήμερα. Για τις αυτοδιοικητικές πρέπει να μεταβούν στον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι και ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Τις επόμενες ημέρες θα υπάρξουν διευκρινιστικές εγκύκλιοι από το υπουργείο Εσωτερικών για τις προθεσμίες των μεταδημοτεύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)