Τετάρτη 12 Μαρτίου 2014

Πρωτοβάθμια περίθαλψη και Ιαματικός Τουρισμός «πρόσφατος νόμος του Υπουργείου υγειάς»





Του  Ανέστη  Αναστασιάδη
                        Θεσσαλονίκη 6.3.2014

1. Το Υπουργείο Υγείας στο πρόσφατο Νομοσχέδιο για την πρωτοβάθμια περίθαλψη συμπεριέλαβε επιτέλους, μετά και από αγώνες πολλών φορέων και κυρίως του Πανελληνίου Συλλόγου Ιαματικών Πηγών και Λουτροπόλεων Ελλάδας, και τον Ιαματικό  θεραπευτικό  Τουρισμό (υδροθεραπεία).

2. Ένα σημαντικό θέμα σε αυτόν τον νόμο είναι ότι υπάρχουν αρκετές νομικίστικες επιφυλάξεις και αυτό τονίστηκε και στην βουλή. Ένα δεύτερο είναι αν τα οικονομικά των ασφαλιστικών οργανισμών μπορέσουν να σηκώσουν και αυτό το βάρος όταν   εφαρμοστεί αυτός ο νόμος.

3. Το πρόβλημα σε αυτήν την περίπτωση δεν είναι ο Νόμος αλλά η δυσκολία εφαρμογής. Ποιές λουτροπόλεις θα ενταχθούν σε αυτό το σύστημα, μιας και ο Νόμος μας ενημερώνει ότι την απόφαση αυτή την παίρνουν οι δυο υπουργοί , Υγείας και Τουρισμού και εφόσον υπάρχει αναγνώριση της  Ιαματικής Πηγής,
(άρθρο 22 του νόμος Πετραλιά του 2006.)

4. Πριν 7 μήνες το Υπουργείο Τουρισμού μας ενημέρωσε πως  η αρμόδια επιτροπή που σήμερα έχει έδρα το Υπουργείο  σχετικά με την αναγνώριση των ιαματικών πηγών, ότι αναγνωριστήκαν 23 ιαματικές πηγές  λουτροπόλεις και μάλιστα τις ονομάτισαν.

4.Η κα Υπουργός Τουρισμού  αναφέρθηκε επανειλημμένα ότι αναγνωρίσθηκαν 21 ιαματικές πηγές. Γνωρίζουμε ότι η επιτροπή που με το νέο νόμο έχει έδρα το υπουργείο, γνωμοδότησε για την αναγνώριση των 21 πηγών. Γιατί δεν βγαίνουν τα ΦΕΚ;

Αυτή όμως η είδηση, που χαροποίησε πολλές λουτροπόλεις, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν βλέπουμε να υλοποιείται και κανένας  δεν μας λέει για ποιο λόγο.
Γι αυτό σoβαρό το θέμα ο Σύλλογός μας θα κάνει έρευνα να διαπιστώσει την αιτία καθυστέρησης
Άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι αυτό της αναγνώρισης, που αν δεν υλοποιηθεί, το όλο θέμα της πρωτοβάθμιας περίθαλψης  θα είναι ένα απλό γράμμα του νόμου.


5. Ένα άλλο θέμα που θα βάλει φρένο στην ανάπτυξη των Ελληνικών λουτροπόλεων είναι το λουτρικό επίδομα. Το επίδομα αυτό μέχρι σήμερα το έδινε το ΙΚΑ και οι άλλοι ασφαλιστικοί οργανισμοί. Το ερώτημα είναι αν στην καλοκαιρινή λουτρική περίοδο θα υπάρχει έστω κατά-ελάχιστον λουτρικό επίδομα, και αν δεν υπάρχει το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις λουτροπόλεις που σήμερα οικονομικά φυτοζωούν; Δικιά μας θέση και ίσως πρόταση είναι η εξής:

1ον Το μεγάλο ερώτημα είναι θα μπορεί να εφαρμοστεί ο νέος Νόμος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη  σχετικά με τον ιαματικό θεραπευτικό τουρισμό και πότε;

2ον Οι αναγνωρίσεις, (αν δεν υπάρχει επιστημονικό πρόβλημα)  και αυτή είναι η πρόταση μας θα πρέπει να δημοσιευτούν στην εφημερίδα της κυβέρνησης για να μιλάμε πλέον για εφαρμογή του νέου νόμου εφόσον πλέον υπάρχει και αναγνώριση.

Και αν γίνει αυτό, τότε θα μπορούν οι δυο Υπουργοί Τουρισμού και Υγείας να αποφασίσουν ποιες λουτροπόλεις θα ενταχθούν στην πρωτοβάθμια περίθαλψη. Το άλλο ερώτημα είναι πως θα επιλέγονται από τα ασφαλιστικά ταμεία οι πολίτες που έχουν ανάγκη ιαματικής περίθαλψης.
Θέλουμε με αυτήν μας την παρέμβαση να τονίσουμε ότι η λουτρική περίοδος διαρκεί για πολλές λουτροπόλεις όλο τον χρόνο άρα τα ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει να στέλνουν κόσμο  όλη την χρονιά για να εφαρμοστεί σωστά ο νόμος.
Θέλουμε επίσης να θυμίσουμε ότι τις Ελληνικές Λουτροπόλεις από το 2013 θα τις επισκέπτονται και όλοι οι ευρωπαίοι πολίτες και άρα οι λουτροπόλεις πάνω σε αυτό το θέμα νομικά και λειτουργικά θα πρέπει να είναι έτοιμες.

Και για να μην ψηφίζουμε μόνο νόμους, αλλά και να εφαρμόζονται, στο εξής τον λόγο έχουν 1ΟΝ η αρμόδια επιτροπή αναγνώρισης και 2ΟΝ οι δυο Υπουργοί που στο νομοσχέδιο έβαλαν την δική τους υπογραφή..


Υ.Γ.
Ο Ανέστης Αναστασάδης  είναι πρόεδρος του πανελληνίου συλλόγου ιαματικών πηγών και λουτροπόλεων Ελλάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)