Σάββατο, 31 Μαΐου 2014

ΣΥΡΙΖΑ ΠΕΛΛΑΣ καταγγέλει το νέο χαράτσι στους αγρότες για τις δηλώσεις ΟΣΔΕΓια μια ακόμα χρονιά η υποβολή από τους αγρότες των δηλώσεων ενιαίας ενίσχυσης συνεπάγεται νέο χαράτσι που έρχεται να προστεθεί στη φοροεπιδρομή του αγροτικού εισοδήματος.

Μέχρι πέρυσι η υποβολή αιτήσεων, η οποία τελεί υπό την εποπτεία ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιούνταν από τις κατά τόπους Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, κατόπιν υπογραφείσας σύμβασης της ΠΑΣΕΓΕΣ με το ΥΠΑΑΤ. Τα έξοδα της διαδικασίας κόστισαν στον κρατικό προϋπολογισμό 27.000.000 ευρώ και προβλεπόμενη τιμή για κάθε αίτηση 28,17 ευρώ. Εντούτοις, σε πολλές  περιπτώσεις σε όλη την Ελλάδα, οι ΕΑΣ εισέπρατταν παράνομα πρόσθετο χρηματικό αντίτιμο από τους αγρότες, για υπηρεσίες που ήδη είχαν πληρωθεί. Ζήτημα το οποίο είχαμε αναδείξει με παρεμβάσεις, καταγγελίες και μηνυτήριες αναφορές.
Φέτος με δεδομένη την κατάργηση από το ΥΠΑΑΤ της κρατικής χρηματοδότησης για την κάλυψη της σχετικής δαπάνης, τα έξοδα καλούνται να πληρώσουν εξ ολοκλήρου οι ίδιοι, πράγμα που σημαίνει πολλαπλάσια οικονομική επιβάρυνση με ποσά που παραμένουν άγνωστα. Επιπλέον οι αγρότες είναι αναγκασμένοι να προσφύγουν στην εταιρία «Γαία Επιχειρείν», στην οποία ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει φροντίσει να χορηγήσει πιστοποίηση με σκοπό την «υποβοήθηση των αγροτών για την υποβολή της αίτησης ενίσχυσης τους».
Η εταιρία «Γαία Επιχειρείν», σε συνεργασία με Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισµών, τη Neuropublic και την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει αναλάβει τη διαχείριση του ΟΣΔΕ για μια επταετία, υποχρεώνει τους αγρότες να υπογράψουν εν λευκώ εξουσιοδοτήσεις έχοντας πρόσβαση στους κωδικούς των δικαιούχων και στην προσωπική δήλωση του κάθε αγρότη, αφαιρώντας τη δυνατότητα να το κάνει ο ίδιος. Τα προσωπικά στοιχεία των αγροτών "αξιοποιούνται" από την εν λόγω εταιρία προς εξυπηρέτηση επιχειρησιακών συμφερόντων.
Ένα είναι σίγουρο ότι από το 2014 και μετά κανείς δε θα έχει τη δυνατότητα να συμπληρώσει δωρεάν τις δηλώσεις ΟΣΔΕ. Η παραίτηση του ΟΠΕΚΕΠΕ από τις αρμοδιότητες του και η σκανδαλώδης παραχώρηση στους φορείς διαχειρίσεις του ΟΣΔΕ, αποτελεί αρνητική εξέλιξη για τον αγροτικό τομέα, κατευθύνει την αγροτική πολιτική της χώρας στην εξυπηρέτηση μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων και στον  έλεγχο του συνόλου των γεωργικών δραστηριοτήτων.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ η λειτουργία του ΟΣΔΕ είναι και θα πρέπει να παραμείνει κρατική υπόθεση, να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής προς όφελος των αγροτών, του δημόσιου συμφέροντος και της χώρας. Δεσμευόμαστε για τη διερεύνηση του θέματος και την αναζήτηση και απόδοση ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση.

2 σχόλια:

  1. ΚΑΛΑ ΤΑ ΛΕΤΕ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ!! ΜΥΝΗΤΗΡΙΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΠΕΡΙΣΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΑΝ ΤΟ ΛΕΤΕ ΓΙΑ ΛΑΙΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ.. ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΣΤΕ ΣΤΟ ΧΑΡΑΤΣΙ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΟ ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΟΣΔΕ.. ΤΕΛΟΣ ΜΠΟΡΕΙ Κ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙ ΤΗΝ ΔΗΛΩΣΗ ΜΟΝΟΣ Ο ΠΑΡΑΓΩΓΟΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΟ ΞΕΡΕΤΕ.. ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

7-21