Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

«Ημέρα Ανοιχτών Θυρών» από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας




Με επιτυχία και τη συμμετοχή πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Ημέρα Ανοιχτών Θυρών» από το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών-Παράρτημα Έδεσσας, χθες το απόγευμα (17-6) στον χώρο του Παρθεναγωγείου της Έδεσσας.





Η εκδήλωση περιλάμβανε πολλές διαφορετικές καλλιτεχνικές και μουσικές δραστηριότητες που οργάνωσαν οι μαθητές του σχολείου με τους καθηγητές τους και τους ειδικούς συμβούλους που συμμετέχουν επίσης στο πρόγραμμα (ψυχολογικής συμβουλευτικής και επαγγελματικού προσανατολισμού).

Στον υπαίθριο χώρο του Παρθεναγωγείου εκτέθηκαν έργα ζωγραφικής των μαθητών με πολλές διαφορετικές τεχνοτροπίες και σε θεματικές που μάλλον εμπνέουν αισιοδοξία. Η μουσική ομάδα του σχολείου παρουσίασε, επίσης, ένα ρεπερτόριο με σύγχρονα μουσικά ακούσματα και κάποιες ιδιαίτερες εκτελέσεις εμπνευσμένες από τα προσωπικά βιώματα και ενδιαφέροντα των μαθητών και των καθηγητών τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης η Διευθύντρια του Σχολείου Δρ. Σουζάνα Αντωνακούδη αναφέρθηκε στην αμφίδρομη σχέση του σχολείου με την τοπική κοινωνία και στα θετικά αποτελέσματα της εκπαίδευσης στη δημιουργία μίας καλύτερης προοπτικής για τη ζωή και το μέλλον των σπουδαστών. Επίσης, αναφέρθηκε στον διαφορετικό τρόπο μάθησης στα ΣΔΕ που στοχεύει στην βιωματική προσέγγιση της γνώσης και την ομαδοσυνεργατική μάθηση. Η κα. Μαριάννα Δουλγερίδου, υπεύθυνη του Παραρτήματος Έδεσσας, εξήγησε τη σημασία των έργων (projects) που δούλεψαν οι μαθητές κατά τη διάρκεια της χρονιάς στην προσωπική ανάπτυξη.

Προσκεκλημένος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Διευθυντής των ΙΕΚ Έδεσσας και Αριδαίας κ. Γιόρτσος Γεώργιος, ο οποίος εκτελεί και χρέη Δντή της Σχολής Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) ΕΔΕΣΣΑΣ. Ο κ. Γιόρτσος ενημέρωσε τους μαθητές του ΣΔΕ, αλλά και όλους τους παρευρισκόμενους, για τις επιλογές που ανοίγονται μετά την αποφοίτησή τους.

Συγκεκριμένα, η φοίτηση στις Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ) θα διαρκεί 3 έτη. Τα 2 πρώτα προβλέπεται φοίτηση με τα περισσότερα μαθήματα στην ειδικότητα που επιλέγουν οι σπουδαστές, ενώ το τρίτο έτος θα είναι η Τάξη Μαθητείας, κατά την οποία θα εργάζονται σε εργοδότη που θα υποδεικνύει ο ΟΑΕΔ και αποκτώντας φυσικά προνόμια πρόσληψης στο μέλλον.

Οι ΣΕΚ χορηγούν Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3 έπειτα από εξετάσεις Πιστοποίησης. Με το συγκεκριμένο πτυχίο οι απόφοιτοι μπορούν να εγγράφονται στα ΙΕΚ για αναβάθμιση των προσόντων τους.

Επίσης, ο κ. Γκόρτσος έκανε σύντομη αναφορά και στη λειτουργία των ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ και ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ στα οποία "τρέχουν" 6 ειδικότητες: Συγκεκριμένα πρόκειται για τις ειδικότητες: 
   Βοηθός Φαρμακείου (ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ)
   Κομμωτική Τέχνη (ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ)
   Φοροτεχνικός (ΙΕΚ ΕΔΕΣΣΑΣ)
   CHEF-Αρχιμάγειρας (ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)
   Λουτροθεραπευτές-SPA (ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ)
   Αισθητικοί (ΙΕΚ ΑΡΙΔΑΙΑΣ) 

Όλες οι παραπάνω ειδικότητες έχουν πολύ καλές προοπτικές επαγγελματικής αποκατάστασης, ενώ η αξία της πιστοποιημένης επαγγελματικής κατάρτισης που παρέχουν τα ΙΕΚ όπως και οι άλλες δομές επαγγελματικής κατάρτισης, αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στο πλαίσιο της αναγνώρισης και κατοχύρωσης επαγγελματικών δεξιοτήτων, προσόντων και δικαιωμάτων που προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας κκ. Ιωήλ ο οποίος συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς για το έργο τους, τους μαθητές για την προσπάθειά τους και ευχήθηκε καλή δύναμη στην εκπλήρωση των μελλοντικών τους στόχων.

Όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση, είχαν επίσης την ευκαιρία να δοκιμάσουν από τα «σπιτικά» εδέσματα που έφτιαξαν οι μαθητές και φίλοι και υποστηρικτές του σχολείου.

Tο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών είναι ένα δημόσιο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων για άτομα που δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση. Είναι από τα πρώτα αντίστοιχα σχολεία που λειτουργούν στην Ελλάδα, στα πλαίσια σχετικής πρωτοβουλίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από το 2003. Η διάρκεια σπουδών στα ΣΔΕ είναι 2 σχολικά έτη και, με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους, δίδεται στους φοιτώντες τίτλος αντίστοιχος με το απολυτήριο Γυμνασίου. Οι εγγραφές για το επόμενο σχολικό έτος 2014-2015 για το Σχολείο των Γιαννιτσών και για το Παράρτημα Έδεσσας έχουν ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν για περισσότερες πληροφορίες στο 2382081010, ΔΕ-ΠΑ 16.30 – 20.30.




     Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Γιαννιτσών, Βάρναλη 1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)