Τρίτη 15 Ιουλίου 2014

Επίσκεψη αποστολής από το Βιετνάμ στην Έδεσσα






Ο ΧΟ ΤΣΙ ΜΙΝΧ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ

Αποστολή από το Βιετνάμ επισκέφθηκε την Έδεσσα μετά την αποκάλυψη άγνωστων δεδομένων από την ζωή του Χο Τσι Μινχ, του μεγάλου ηγέτη και ιδρυτή του Βιετνάμ, στην νεαρή του ηλικία. Σκοπός της επίσκεψης η επιβεβαίωση του γεγονότος ότι ο Χο Τσι Μινχ ήταν στρατιώτης του Γαλλικού Στρατού κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου στα τότε Βοδενά (Έδεσσα). 
Την βιετναμέζικη αποστολή υπό τον πρέσβη του Βιετνάμ στην Ελλάδα κ. Μπιν Βου, την κ. Νγκουεν Τι Ντου, Διευθύντρια του Εθνικού Μουσείου του Χο Τσι Μινχ στο Ανόι, πρωτεύουσα της χώρας, καθώς και στελέχη από το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού της χώρας υποδέχθηκαν στο Δημαρχείο της Έδεσσας ο αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Χρήστος Βερικούκης και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Έδεσσας κ. Αναστάσιος Δίου. Η αποστολή ήρθε να συλλέξει περισσότερα δεδομένα ύστερα από παλαιότερη συνάντηση του πρέσβη με τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Γιάννου στην Έδεσσα το 2012 αξιοποιώντας την πληροφόρηση εκ μέρους του Εδεσσαίου κ. Τρύφωνα Σιβένα ότι ο Χο Τσι Μινχ δια στόματος του δημοσιογράφου και συγγραφέα Σόλωνα Γρηγοριάδη ήταν στρατιώτης στην Έδεσσα.
Η αποστολή ξεναγήθηκε από τον υπεύθυνο τουρισμού κ. Ευάγγελο Κυριακού σε ειδική περιήγηση υπό τον τίτλο «Έδεσσα-Μακεδονία-Ελλάδα, στα βήματα του Χο Τσι Μινχ» με βασικό σημείο το δέντρο της Ινδοκίνας Ginkgo Biloba που φυτεύτηκε την περίοδο του Α’ Παγκοσμίου πολέμου στον αυλόγυρου του παλιού νοσοκομείου και σημερινού ΚΑΠΗ του Δήμου Έδεσσας όπου η πρόεδρος κ. Μαρούλα Κατσάρα Βλάχου με τα μέλη του έκαναν θερμή υποδοχή. Επισκέψεις έγιναν επίσης στην Λαογραφική Εταιρεία Ν. Πέλλας, στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Έδεσσας όπου υπήρξε η σαφής δέσμευση για περαιτέρω διερεύνηση του μοναδικού αυτού γεγονότος σε συνδυασμό με την ανάδειξη των θεμάτων του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ακόμη η αποστολή επισκέφθηκε την Σιάτιστα, την Θεσσαλονίκη και την Βέροια προς αναζήτηση επιπλέον πληροφοριών.
«Ήδη έχει αποκαλυφθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός βιετναμέζων στρατιωτών βρίσκονται σήμερα αναπαύονται στα στρατιωτικά συμμαχικά νεκροταφεία οι οποίοι πολέμησαν με την Αγγλική, Σερβική, Γαλλική & Ρωσική συμμαχία κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οποιαδήποτε λοιπόν πληροφορία ή φωτογραφία της εποχής θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη στην έρευνα» δήλωσε η Διευθύντρια του Μουσείου Χο Τσι Μινχ.
Το Βιετνάμ είναι μια από τις ανερχόμενες οικονομίες στην Ν.Α. Ασία με πληθυσμό 88.000.000 και έκταση τριπλάσια από αυτή της Ελλάδας. Η ανάπτυξη που είχε παρά την παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση ήταν 7% ΑΕΠ. Παρά την βιομηχανική του ανάπτυξη λόγω της κλιματικής και γεωγραφικής ζώνης υπάρχει έλλειψη φρούτων και λαχανικών για τα οποία υπάρχει ιδιαίτερη ζήτηση. Σύμφωνα με τον πρέσβη του Βιετνάμ η τεκμηρίωση ότι ο Χο Τσι Μινχ ήταν στρατιώτης στην Έδεσσα, κάτι που είναι έως σήμερα εντελώς άγνωστο, καθώς και τα μοναδικά προϊόντα της περιοχής θα μπορούσαν να προσελκύσουν πολλούς Ασιάτες επισκέπτες και επιχειρηματίες.







Γρ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)