Τετάρτη 2 Ιουλίου 2014

Ιορδάνης Τζαμτζής: « Σύσταση και Λειτουργία Δημοπρατηρίων – Δημοπρατήριο Σκύδρας»




Τη σύσταση και λειτουργία Δημοπρατηρίου στη Σκύδρα ζητά ο Βουλευτής Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής με ερώτηση που κατέθεσε προς τον
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο.
Ο κ. Τζαμτζής στην ερώτηση που κατέθεσε στον αρμόδιο Υπουργό αναφέρεται στη διαδρομή που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια ώστε να πετύχει να γίνει αποδεκτή η πρόταση του για τα Δημοπρατήρια και να συμπεριληφθεί τελικά με τροπολογία στους θεσμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων από τον προκάτοχο του κ. Τσαυτάρη Αθανάσιο.
Με την ερώτηση του ο κ. Τζαμτζής ζητά την ενεργοποίηση του θεσμού ώστε να συσταθεί και να λειτουργήσει Δημοπρατήριο στη Σκύδρα καθώς η Σκύδρα διαθέτει όλα τα προαπαιτούμενα, αναφέροντας τα εξής:
«Κύριε Υπουργέ,

 Ο πρώην Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Τσαυτάρης Αθανάσιος, μετά από πολλές συναντήσεις και συζητήσεις, αποδέχθηκε την πρόταση μου για τα Δημοπρατήρια και με τροπολογία που έφερε στη Βουλή τα έχει συμπεριλάβει στους θεσμούς του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
 Ταυτόχρονα, μετά από ενημέρωση και παρέμβαση του Πρωθυπουργού, έχω συζητήσει το θέμα των Δημοπρατηρίων και του Ηλεκτρονικού Εμπορίου με τον πρώην Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Κωστή Χατζηδάκη ώστε να χρηματοδοτηθούν μέσα από το ΕΣΠΑ με πιθανή λειτουργία, 1 Δημοπρατήριο ανά Περιφέρεια.
  Μάλιστα η πρόταση μου, χρόνια τώρα, είναι να υλοποιηθεί το Δημοπρατήριο στη Σκύδρα, διαδικασία η οποία ξεκίνησε το 2009 και σταμάτησε.

Κύριε Υπουργέ,
 από το 1992 αγωνίζομαι για την λειτουργία Δημοπρατηρίων στην προώθηση των αγροτικών προϊόντων.
 Για την ενημέρωση τόσο του Πρωθυπουργού όσο και του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερα σε σχετικά έγγραφα:

Για το «Ηλεκτρονικό Εμπόριο –Δημοπρατήρια» ανέφερα στον Πρωθυπουργό:

«Κύριε Πρόεδρε
Επειδή οι Πρόεδροι και τα Διοικητικά Συμβούλια των συνεταιρισμών και Ο.Π. ήθελαν αυτοί να πωλούν, ώστε κάτω από το τραπέζι να  τα «παίρνουν» εις βάρος των αγροτών , γι’ αυτό ποτέ δεν θέλησαν να προχωρήσουν τα Δημοπρατήρια και γενικά το Ηλεκτρονικό Εμπόριο μέσα στους συνεταιρισμούς.  Εξαίρεση η Κρήτη.
Στον φορέα λειτουργίας του Δημοπρατηρίου, μπορούν να συμμετέχουν ο Δήμος, η Περιφέρεια, Ο.Π. και  Ιδιώτες.
Με το Δημοπρατήριο χτυπιέται το καρτέλ των μεσαζόντων,  ο παραγωγός διεκδικεί τιμή με την καλύτερη δουλειά του και την ποιότητα του προϊόντος του,  με την πάροδο του χρόνου καθίσταται το προϊόν του επώνυμο, διότι ξέρει ο αγοραστής έμπορος ότι π.χ. ο Τζαμτζής παράγει ποιότητα 3 Α ,άρα πρέπει να πληρώσει  για να αποκτήσει  το προϊόν του.
Η πώληση μένει έξω από τις παρεμβάσεις των μελών του Δ.Σ. και ο καλός παραγωγός αμείβεται.
Σ’ ένα  Δημοπρατήριο μπορούν να συμμετέχουν πολλές Ο.Π.
Π.χ. στο Greenery στην Χάγη Ολλανδίας, που είναι το μεγαλύτερο Δημοπρατήριο της Ευρώπης και το επισκέφτηκα, συμμετείχαν  15  Ο.Π. και πωλούσαν όλα τα φρούτα και οπωροκηπευτικά,  λουλούδια,  μέχρι διακοσμητικά χρωματιστά μικρά κολοκυθάκια.
Ακόμη το Δημοπρατήριο μπορεί να συνδεθεί ηλεκτρονικά με μεγάλες αγορές της Ευρώπης και να δέχεται παραγγελίες.
Κύριε Πρόεδρε
Τα Δημοπρατήρια έχουν γίνει πράξη στην Ευρώπη από το 1980-1990.
Είμαστε πολύ πίσω. Πρέπει να σπάσουμε αυγά. Το σύστημα υπερχρεωμένων  συνεταιρισμών που έχουμε, πρέπει να ξηλωθεί και ένα νέο συνεταιριστικό κίνημα να αναγεννηθεί από τις στάχτες του. Θα έχουμε την συμπαράσταση και την επιδοκιμασία των αγροτών.»

Για το Δημοπρατήριο Σκύδρας τόνιζα στον κ. Τσαυτάρη:

«Το 1992 με την ιδιότητα του Δημάρχου Σκύδρας και του Αγρότη, (είχα και έχω ροδάκινα), επισκέφτηκα το Δημοπρατήριο Greenery στην Χάγη της Ολλανδίας, που ήταν και είναι το μεγαλύτερο ίσως Δημοπρατήριο στη Ευρώπη.
Τo Greenery ήταν δημιούργημα 15 ομάδων παραγωγών οι οποίες δημιούργησαν έναν φορέα και λειτουργούσαν  το Δημοπρατήριο. Διοίκηση ασκούσαν όχι το Δ.Σ των συνεταιριστών αλλά εξειδικευμένοι λίγοι υπάλληλοι, που λογοδοτούσαν κάθε μήνα για την πορεία του Δημοπρατηρίου στο Δ.Σ. του φορέα των Ομάδων Παραγωγών.
Προχώρησα και εκπονήθηκε από ειδικούς στην Περιφερειακή Ανάπτυξη, μελέτη σκοπιμότητας για την δημιουργία Δημοπρατηρίου στην Σκύδρα που είναι το Φρουτοπαραγωγικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Νομών Πέλλας και Ημαθίας.
 Από την Σκύδρα ξεκινούσαν τα τρένα για την αγορά του Μονάχου. Ήταν η έδρα της Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ), και έχουν την έδρα τους και τις εγκαταστάσεις τους 5 κονσερβοβιομηχανίες (κομπόστα), 2 βιομηχανίες κατάψυξης, είναι έδρα πολλών ομάδων παραγωγών αλλά και ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές φρούτων στην Ευρώπη και την Ασία καθώς και την εσωτερική αγορά.
Η μελέτη σκοπιμότητας και χωροθέτησης έγινε και υποδείκνυε ως τον καταλληλότερο χώρο  τον χώρο των κρατικών ψυγείων,  όπου πέρα από τον στεγασμένο, δίπλα υπήρχε χώρος 50 στρεμμάτων ιδιόκτητος. Τότε τα κρατικά ψυγεία ανήκαν κατά 51% στην ΓΕΣΠΟΒ και κατά 49% στην ΕΓΣ Έδεσσας.
Σαν Βουλευτής συνέχισα να παλεύω για το Δημοπρατήριο στην Σκύδρα.
Επί Υπουργίας κ. Αλέκου Κοντού (ΝΔ) στο Αγροτικής Ανάπτυξης, έγιναν με πρωτοβουλία μου, συναντήσεις με τις Ενώσεις  , τους Συνεταιρισμούς και τις Ομάδες Παραγωγών, στην Σκύδρα με θέμα την δημιουργία Φορέα Λειτουργίας του Δημοπρατηρίου, διότι ο κ. Κοντός μου ξεκαθάρισε ‘’ Φέρτε μου τον φορέα και το χρηματοδοτώ αμέσως’’.
Πάλι κάποια   συνεταιριστικά στελέχη ‘’αρνήθηκαν’’ την συμμετοχή τους, διότι όπως είπε κάποιος…  ‘’δεν θα πουλάω εγώ αλλά το Δημοπρατήριο; Δεν γίνεται..’’
…Ο Νομάρχης  Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης, το 2009 πήρε την πρωτοβουλία και υπέβαλε την πρόταση για Δημοπρατήριο στην Σκύδρα και αυτή προεγκρίθηκε.
Όριζε ως χώρο Δημοπρατηρίου το παλιό ‘’Γυμνάσιο του Δάγλα’’ δίπλα στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Σκύδρας, στην διασταύρωση Σεβαστειανών.
Τελευταία, το έργο απεντάχθηκε,  διότι δεν «έτρεξε το έργο» και εδώ οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής είναι μεγάλες.
Σήμερα που μελετάτε ξανά το θέμα της χωροθέτησης του Δημοπρατηρίου, έρχομαι να σας επισημάνω ότι αυτό πρέπει να γίνει στην Πέλλα, στην Σκύδρα.
Υπάρχουν  αντικειμενικοί λόγοι που συνηγορούν σ αυτό:
 α) Η ύπαρξη μελετών και προεργασίας διότι είχε ήδη προεγκριθεί το Δημοπρατήριο για την Σκύδρα,        
 β) Η Σκύδρα είναι το κέντρο της παραγωγής  νωπών και τυποποιημένων φρούτων και λαχανικών και
γ) Η Σκύδρα χωροταξικά βρίσκεται στο μέσον των νομών Πέλλας και Ημαθίας.»


Κύριε  Υπουργέ

Ζητώ για τους παραπάνω αντικειμενικούς λόγους
α) να στηρίξετε την σύσταση και λειτουργία δημοπρατηρίων στην χώρα μας και
β)να στηρίξετε την δημιουργία του Δημοπρατηρίου στην Σκύδρα, στην Πέλλα.
Το Δημοπρατήριο στην Σκύδρα  έχει μακρά ιστορία. Εκεί είναι ο φυσικός, ο εμπορικός, ο χωροταξικά και  οικονομικά σωστός, ο αντικειμενικά δικός του  χώρος.»



Ερωτάσθε κ. Υπουργέ

Α) Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την σύσταση και λειτουργία Δημοπρατηρίων και εφαρμογών ηλεκτρονικού εμπορίου στην χώρα μας;

Β)  Τι προτίθεσθε να πράξετε σχετικά με την λειτουργία Δημοπρατηρίου στην Σκύδρα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)