Τρίτη 19 Αυγούστου 2014

Τα ροδάκινα δεν είναι Μερσεντές



Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Γεωργίας για τις αποζημιώσεις διαψεύδουν τις προσδοκίες των παραγωγών της Ημαθίας και της Πέλλας.


Οργή και αγανάκτηση επικρατούν στους ροδακινοπαραγωγούς της Ημαθίας και της Πέλλας, που μετά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί άμεσων αποζημιώσεων, βλέπουν τις ελπίδες τους να διαψεύδονται από τον Γερμανό υπουργό Γεωργίας, Κρίστιαν Σμιτ
Οι δηλώσεις του ήλθαν να γκρεμίσουν τις ούτως ή άλλως συγκρατημένες προσδοκίες που είχαν δημιουργήσει όλες τις προηγούμενες μέρες στους παραγωγούς τόσο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Καρασμάνης, όσο και ο ίδιος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευάγγελος Βενιζέλος.
«Δυστυχώς, οι δηλώσεις αυτές του κ. Σμιτ δεν βοηθάνε προς την κατεύθυνση της επίλυσης του προβλήματος. Μάλλον το επιτείνουν και βέβαια εμείς ανησυχούμε, αλλά μετά τα όσα έχουν ειπωθεί, αυτή που θα πρέπει να ενοχληθεί περισσότερο από τις δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Γεωργίας είναι η ίδια η κυβέρνηση», δήλωσε στην «Εφ.Συν.» ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, που σημείωσε:

«Πολύ φοβάμαι ότι πάλι θα οδηγηθούμε σε πασαλείμματα. Δεν άκουσα μέχρι στιγμής κανέναν από την κυβέρνηση να απαντάει στον κ. Σμιτ: Τι είναι αυτά που λες, ανόητε; Το εμπάργκο πλήττει τα ροδάκινα, όχι τις Μερσεντές. Διότι οι Γερμανοί έχουν περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ από τις εξαγωγές οπωροκηπευτικών στη Ρωσία, ποσό ασήμαντο για μια τέτοια οικονομία. Για μας όμως, για την Ολλανδία, την Ισπανία και τη Γαλλία τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Αυτό που μας ανησυχεί λοιπόν είναι ότι μέσα από τις δηλώσεις Σμιτ σηματοδοτείται μια πολιτική θέση και στάση της Ευρώπης, με τους Γερμανούς να τραβούν την ουρά τους… Κάτι τέτοιο πρέπει να ανησυχήσει σφόδρα την ελληνική κυβέρνηση και να αντιδράσει αν θέλει να φανεί συνεπής, διότι χωρίς την έγκριση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολύ απλά δεν θα υπάρξουν αποζημιώσεις».



Οι περισσότεροι παραγωγοί της Ημαθίας και της Βέροιας βρίσκονται σε επαφή με εμπόρους από Ουκρανία και ΠΓΔΜ για εξαγωγές κάποιων ποσοτήτων μέσω τρίτων χωρών.



Ωστόσο, ο εκτελωνισμός για τα ροδάκινα στην ΠΓΔΜ κοστίζει 31 λεπτά το κιλό, κάτι που σημαίνει απλώς περιορισμό της ζημίας, χωρίς κανένα ουσιαστικό κέρδος για τον παραγωγό.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)