Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Σύγκρουση ΥΠΕΞ – ΣΥΡΙΖΑ για το ρωσικό εμπάργκο



Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση «κοντράρονται» για την πολιτική που ακολουθεί η χώρα απέναντι στη Ρωσία, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προωθεί την πρώτη δέσμη μέτρων για τα προϊόντα που πλήττονται από το εμπάργκο.
          

Σε ανοιχτή πολιτική κόντρα βρίσκονται το επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών και η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη για την πολιτική που ακολουθεί η Ελλάδα απέναντι στη Ρωσία και την κρίση στην περιοχή της Ουκρανίας.

Από την πλευρά της η κ. Βαλαβάνη υποστήριξε σε δηλώσεις της πως «από τα κείμενα συμπερασμάτων του έκτακτου Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ της 15.8.14 για τις εξελίξεις σε Γάζα, Ουκρανία, Ιράκ και Λιβύη, το οποίο μεταξύ άλλων επιβεβαίωσε και τη συνέχιση της πολιτικής αντιποίνων ενάντια στη Ρωσία, γίνεται φανερό ότι δεν υιοθετείται μία ουσιαστική πρωτοβουλία και ρεαλιστική πρόταση για τον τερματισμό της αιματοχυσίας, που έχει διαλύσει τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, οδηγήσει στον εκτοπισμό εκατοντάδων χιλιάδων και κοστίζει καθημερινά τη ζωή σε εκατοντάδες αμάχους και στα τέσσερα μέτωπα».

Ειδικότερα, η υπεύθυνη Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρώτησε την ελληνική κυβέρνηση και τον υπουργό Εξωτερικών αν θεωρούν ότι «η Ελλάδα δεν έχει άλλες επιλογές απ’ το να υποστηρίζει μέσα στα όργανα της ΕΕ το ψυχροπολεμικό κλίμα, που εξαπλώνεται με ταχύτητα φωτός στα διεθνή fora, προς βλάβη των λαών και των συμφερόντων του ελληνικού λαού» και αν «θα συνεχίσει η κυβέρνηση την πολιτική των αντιποίνων, όταν είναι φανερή η οικονομική τραγωδία που επιφυλάσσει στην ήδη κατεστραμμένη, από την κρίση και τις μνημονιακές πολιτικές, χώρα μας».

Η απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν άμεση, με την ανακοίνωση που εκδόθηκε να αναφέρει πως «η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται με κριτήρια δημαγωγικά, επικοινωνιακά, αποσπασματικά ή συγκυριακά», αλλά με «με κριτήριο τον σεβασμό της διεθνούς νομιμότητας και την προάσπιση των εθνικών της συμφερόντων, ιδίως στα μεγάλα ανοικτά θέματα που την απασχολούν».

Το υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε, πως ως προς τις συνέπειες των ρωσικών αντιμέτρων για την ελληνική αγροτική παραγωγή, «η κυβέρνηση έχει, δια του υπουργείου Εξωτερικών, ευθύς εξ αρχής τονίσει ότι θα υπάρξει κάλυψη σε κοινοτικό και συμπληρωματικά σε εθνικό επίπεδο, με τους ειδικότερους τρόπους που επεξεργάζονται τόσο τα αρμόδια όργανα της ΕΕ όσο και τα συναρμόδια υπουργεία», συμπληρώνοντας ότι ως προς την κατάσταση στην Ουκρανία και την κρίση στις σχέσεις ΕΕ και Ρωσίας, η Ελλάδα στηρίζει όλες τις πολιτικές και διπλωματικές πρωτοβουλίες αποκλιμάκωσης.

Τα μέτρα στα οποία αναφερόταν το υπουργείο Εξωτερικών, ξεκίνησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία ανακοίνωσε τη λήψη μέτρων ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να στηριχθεί μέρος των παραγωγών που πλήττονται από το εμπάργκο της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα θα περιλαμβάνουν αποζημιώσεις για φρούτα και λαχανικά που «δεν έχουν περισυλλεγεί ή περισυλλέγονται ενώ είναι ακόμη ανώριμα», κάτι που σημαίνει πως η οικονομική στήριξη δεν θα αφορά ποσότητες που έχουν ήδη περισυλλεγεί και «μπλοκαριστεί» από τις ρωσικές απαγορεύσεις εισαγωγών.


efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)