Σάββατο 4 Οκτωβρίου 2014

Συνεργασία για τα αδέσποτα

Γ. Τσιμτσιρίδης-Φ. Παραστατίδης


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΦΙΛΩΝ ΖΩΩΝ Η ΕΛΠΙΔΑ


Ξεκαθάρισαν αρμοδιότητες και υποχρεώσεις μεταξύ Δήμου, Φιλοζωϊκού Συλλογου, αλλά και των πολιτών , στο θέμα των αδέσποτων κυρίως ζώων συντροφιάς και περισσότερο των σκυλιών. Το τελευταίο καιρό έχουν αυξηθεί και πάλι δημιουργώντας αρκετά προβλήματα. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα των ζώων , το Σάββατο 4 Οκτωβρίου ο Δήμος Αλμωπίας και ο Σύλλογος Φίλων Ζώων ''Η ΕΛΠΙΔΑ'' έδωσαν κοινή  συνέντευξη τύπου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλμωπίας.
Τέθηκαν επί τάπητος τα αδέσποτα, ενέργειες και προβληματισμοί. Ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιμτσιρίδης, ανέλυσε το νομικό πλαίσιο που διέπει τα δεσποζόμενα και αδέσποτα ζώα συντροφιάς. Έκανε γνωστό μεταξύ άλλων, ότι ανατέθηκαν στους δήμους αρμοδιότητες ,χωρίς τα αντίστοιχα κονδύλια και εξειδικευμένο προσωπικό, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εφαρμόσουν τον Νόμο.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, η κατασκευή ενός καταφυγίου για τα αδέσποτα, σύμφωνα με τις προδιαγραφές που τίθενται, κοστίζει περί τις 500.000,00!! ευρώ περίπου. Απέδωσε ευθύνες, τόσο στον δήμο!!, όσο και στους κατόχους σκύλων, τους κτηνοτρόφους  κλπ ιδιοκτήτες που δεν φροντίζουν  και αφήνουν τα ζώα τους σε κάθε περίπτωση,  με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα αδέσποτα στην πόλη. Πολλές φορές έκανε λόγο για συνευθύνη .
Ευθύνες απέδωσε και στην Θηροφυλακή και στην Κτηνιατρική υπηρεσία, για τους ελέγχους που πρέπει να διενεργούν και δεν τους πράττουν. Έκανε έκκληση ταυτόχρονα στους κατόχους σκύλων, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες που προβλέπει ο ισχύον Νόμος (στείρωση, τσιπάρισμα, καταγραφή κλπ) ώστε να δημιουργηθεί ένα μητρώο που να γνωρίζει ο δήμος αναλυτικά τον αριθμό των ζώων και άλλες λεπτομέρειες.
Επέρριψε ευθύνες στην  απερχόμενη δημοτική αρχή, για την μη υποβολή σχετικού φακέλου στην αρμόδια υπηρεσία, με αποτέλεσμα ο δήμος να μη δικαιούται την επιχορήγηση που  χορηγεί  φέτος η πολιτεία σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Ο πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Ζώων ''Η ΕΛΠΙΔΑ''  Φώτης Παραστατίδης, αναφέρθηκε στις διαχρονικές προσπάθειες που κάνει σε εθελοντική βάση  ο σύλλογος. Ο κόσμος τους έχει ταυτίσει ως υπεύθυνους για όλα , χωρίς αυτό να συμβαίνει στην πραγματικότητα. Όλοι σχεδόν απευθύνονται στον σύλλογο. Αρμόδιος είναι ο Δήμος και αυτοί συμβάλλουν επικουρικά. Εμφανίστηκε απαισιόδοξος όσον αφορά τον Δήμο , διότι πάντα σκοντάφτει στο οικονομικό , που είναι ένα βασικό εργαλείο στον περιορισμό και την επίλυση του προβλήματος. Δεν είναι μόνο τα αδέσποτα, αλλά και τα δεσποζόμενα ,τα οποία γεννούν πολλά και στην συνέχεια γίνονται μέρος του προβλήματος και της αύξησής  του.
Ζήτησε καλύτερη συνεργασία από όλους και κάλεσε του συμπολίτες να στηρίζουν περισσότερο τις προσπάθειες του συλλόγου, αλλά και να βοηθούν ουσιαστικά και οι ίδιοι ,ενημερώνοντας για πράξεις που αντιβαίνουν τον νόμο. 
Στην συνέντευξη παρευρέθηκαν οι επικεφαλής της ελάσσονος  αντιπολίτευσης, Γιάννης Σηφάκης και Ανδρέας Κόγιος. Ο πρώτος χαιρέτισε την προσπάθεια που γίνεται. Πρέπει όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Η πολιτεία να χρηματοδοτεί και να μην μεταβιβάζει μόνο αρμοδιότητες. Οι Δήμοι να ασχοληθούν ουσιαστικά και αποτελεσματικά με όσα μέσα διαθέτουν . Όμως και οι πολίτες οφείλουν να βοηθήσουν από την πλευρά τους τηρώντας τις απλές υποχρεώσεις που έχουν .

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΜΕ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΦΙΛΟΖΩΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
Συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη του Συλλόγου Φίλων Ζώων Αριδαίας «Η Ελπίδα» πραγματοποίησε το πρωί του Σαββάτου ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος.
Στη σύντομη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχε και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Τσιμτσιρίδης, έγινε αναφορά στις εθελοντικές δράσεις του συλλόγου, ενώ συζητήθηκαν και πρακτικά θέματα που τον αφορούν.
Ο Δήμαρχος μετά τη συνάντηση έκανε την παρακάτω δήλωση:
«Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων καλό θα είναι να ξεφύγουμε από τα καθιερωμένα “ευχολόγια” και να αναφερθούμε στην ουσία. Υποδέχτηκα στο γραφείο μου τα μέλη του Φιλοζωικού Συλλόγου της περιοχής μας και με μεγάλη ικανοποίηση διαπίστωσα ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα τελευταία χρόνια λόγω της γενικότερης οικονομικής κατάστασης, συνεχίζουν να είναι ενεργοί πολίτες και να έχουν διάθεση για προσφορά και επικούρηση του δύσκολου έργου που έχουμε αναλάβει ως Δημοτική Αρχή στον τομέα των αδέσποτων ζώων. Όπως διαβεβαίωσα τους εθελοντές του Συλλόγου, θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις που μας μεταβιβάζουν οι σχετικοί νόμοι. Σε κάθε περίπτωση, θέλουμε στο πλευρό μας κάθε εθελοντική δράση, καθώς θεωρούμε πως ο εθελοντισμός είναι ένα μεγάλο βήμα για τη μετάβαση σε μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο ευέλικτη».
Πριν τη συνάντηση πραγματοποιήθηκε κοινή συνέντευξη τύπου με τη συμμετοχή του Αντιδημάρχου Γιώργου Τσιμτσιρίδη και του Προέδρου του Φιλοζωικού Συλλόγου Φώτη Παραστατίδη, όπου αναλύθηκαν πολλά σημαντικά ζητήματα όσον αφορά στο θέμα των αδέσποτων ζώων, με τις δύο πλευρές να ελπίζουν σε μια ουσιαστική συνεργασία για το κοινό καλό του τόπου μας.

6 σχόλια:

  1. ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΚΥΛΙΑ, ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βρε απολιτιστε, αυτο βρηκες να πεις? Και ποιος σου ειπε οτι δεν ασχολουνται και με τους ανθρωπους, πως δε βοηθουν και αυτους? Τι θελεις να βγαινουν και να το λενε? Αχρηστε ανθρωπε κακέ!

      Διαγραφή
    2. ΧΑΛΑΡΩΣΕ ΧΡΥΣΗ ΜΟΥ ΠΟΥ ΝΑ ΣΕ ΛΕΓΑΝΕ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ?ΑΠΟΛΙΤΙΣΤΟΣ ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙΤΟ ΔΕΙΧΝΕΙΣ ΜΕ ΤΑ ΓΡΑΦΌΜΕΝΑ ΣΟΥ.

      Διαγραφή
    3. ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΔΗΘΕΝ ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΝ ΜΕ ΚΑΤΙ Η ΘΑ ΤΟΥΣ ΕΛΕΙΠΑΝ ΠΟΛΛΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑΣΤΗΝ ΠΑΙΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΗΛΙΚΙΑ ΕΜΠΑΙΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΕΜΑΣ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΣΤΑ ΕΔΡΑΝΑ ΤΗΣ ΕΝΑΝ ΠΟΛΙΤΗ ΠΟΥ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ ΔΙΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΤΕΛΗ ΑΦΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΝΕΡΓΟΣ ΒΑΖΟΥΝ ΟΛΟΥΣ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ ΕΙΝΑΙ.ΕΧΕΤΕ ΔΕΙ ΚΑΜΜΙΑ ΦΟΡΑ ΠΟΛΙΤΗ ΣΕ ΕΔΡΑΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΔΙΠΛΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΙΕΡΩΝΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΝΕ ΓΙΑ ΣΚΥΛΙΑ?ΠΑΝΤΟΥΣ ΡΕ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΕ ΚΑΤΩ ΣΤΟ ΥΠΟΓΕΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΑΡ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑΤΙ ΟΛΟΙ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΤΟΥΣ ΠΡΟΒΟΛΗ ΟΙ ΚΟΜΠΛΕΞΙΚΟΙ.

      Διαγραφή
  2. ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΕΤΣΙ ΑΥΤΟΠΑΡΟΥΣΙΑΖΟΝΤΑΙ.ΑΝ ΤΟΥΣ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΠΕΡΙΘΑΛΨΟΥΝ ΕΝΑ ΖΩΟ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΑΝΕ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.ΜΑΛΛΟΝ ΕΧΘΡΟΙ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΑΥΤΟΥ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ποιο ειναι το προβλημα σου ουτε και εσυ ξερεις! Αν εχεις οικονομικα προβληματα ζητα βοηθεια ή αν εχεις ψυχολογικα ζητα βοηθεια!!!! Τα ζωα επειδη δεν μπορουν να ζητησουν, βρεθηκαν καποιοι εθελοντες και βοηθουν χωρις ανταλλαγμα.Δε μας ενδιαφερει το γιατι, μας ενδιαφερει η καλη προθεση και δεν ειναι υποχρεωμενοι να περιθαλψουν ενα ζωο πραγμα που εχουν κανει παρα πολλες φορες.Σιγουρα εσυ εισαι φιλος των ζωων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)