Δευτέρα 3 Νοεμβρίου 2014

Ένταξη του Αρχαιολογικού χώρου και του Μουσείου της Πέλλαςι στο πρόγραμμα του διευρυμένου ωραρίου







Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Πολιτισμού κατέθεσε η βουλευτής κ. Θ. Τζάκρη με την οποία τον ρωτά εάν προτίθεται την επόμενη θερινή περίοδο που θα ξεκινήσει χωρίς απρόοπτα τον Απρίλιο του 2015 να εντάξει στο πρόγραμμα του διευρυμένου ωραρίου 8 π.μ. - 8 μ.μ. τον
Αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Πέλλας,  δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τους επισκεφθεί για πρώτη φορά,  συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και ανάδειξη του σπουδαίου αυτού μνημειακού χώρου της περιφέρειας, αυξάνοντας την επισκεψιμότητά του και συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
Όπως αναφέρει η κ. Τζάκρη στην ερώτησή της, το περασμένο καλοκαίρι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε 33 επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία το εθνικό πιλοτικό σχέδιο που επέτρεπε την λειτουργία τους με διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. - 8 μ.μ., τα θετικά αποτελέσματα του οποίου  φάνηκαν από τον πρώτο κιόλας μήνα, εφόσον από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός από την αύξηση του τουρισμού, συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας χώρων και μουσείων.
Επιπλέον η κ. Τζάκρη ρωτά τον Υπουργό πόσοι φύλακες θα προσληφθούν για την χειμερινή περίοδο που άρχισε και επίσημα από 1/11 μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Πέλλας.-

----------
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης της κ. Τζάκρη έχει ως εξής:

Κύριε Υπουργέ,

    Το περασμένο καλοκαίρι εφαρμόστηκε για πρώτη φορά σε 33 επιλεγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία το εθνικό πιλοτικό σχέδιο που επέτρεπε την λειτουργία τους με διευρυμένο ωράριο 8 π.μ. με 8 μ.μ., το οποίο στόχευε στην άνοδο του πολιτιστικού τουρισμού δίνοντας τέλος στο φαινόμενο των δυσαρεστημένων τουριστών που έβρισκαν κλειστές πόρτες στους χώρους αυτούς τα απογεύματα, αλλά και των χαμένων εσόδων του κράτους από τον τουρισμό, ειδικά σε δύσκολους καιρούς.
    Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου τα θετικά αποτελέσματα φάνηκαν από τον πρώτο κιόλας μήνα, εφόσον από τα στοιχεία διαπιστώνει κανείς ότι το συγκεκριμένο μέτρο, εκτός από την αύξηση του τουρισμού, συνέβαλε στην αύξηση της επισκεψιμότητας χώρων και μουσείων. Η καλύτερη απόδειξη γι’ αυτό είναι τα στοιχεία του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και Απαλλοτριώσεων, σύμφωνα με τα οποία από τον περασμένο Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο σε 38 χώρους σημειώνεται αύξηση των επισκεπτών κατά 23,55%, με 8.947.790 επισκέπτες τους πρώτους εννέα μήνες του 2014 έναντι των 7.242.322 του 2013, με αύξηση στις εισπράξεις κατά 16,73% που υπολογίζεται στα 5.672.952 ευρώ.
    Σύμφωνα μάλιστα με τις δηλώσεις του ιδίου του Υπουργού κ. Τασούλα, «ό,τι καινούριο επιτυγχάνεται πρέπει όχι μόνο να συνεχίζεται αλλά και να διευρύνεται» και «την Άνοιξη του 2015 το ωράριο 8 π.μ. με 8 μ.μ. θα επεκταθεί σε δύσκολες περιοχές της περιφέρειας, όπως  η Ανατολική Μακεδονία- Θράκη, η Ήπειρος κ.λπ.».
    Το Αρχαιολογικό Μουσείο της Πέλλας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο μουσείο της Βορείου Ελλάδας και ο αρχαιολογικός χώρος της Πέλλας ένας από τους μεγαλύτερους αρχαιολογικούς χώρους και δεδομένου ότι, όπως δηλώνει το Υπουργείο, η επόμενη θερινή περίοδος μπορεί να ξεκινήσει χωρίς απρόοπτα τον Απρίλιο, εφόσον εξασφαλίστηκε πρόσθετη χρηματοδότηση 10 εκ. ευρώ από τα Υπουργεία Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, η ένταξή τους στο διευρυμένο ωράριο του Υπουργείου Πολιτισμού θα δώσει την ευκαιρία στο κοινό να τους επισκεφθεί για πρώτη φορά,  όπως παραδέχονται οι ίδιοι οι επισκέπτες,  συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και ανάδειξη του σπουδαίου αυτού  μνημειακού χώρου της περιφέρειας, αυξάνοντας την επισκεψιμότητά του και συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους.
    Επιπλέον για την χειμερινή περίοδο που άρχισε και επίσημα (1/11) θα εξασφαλιστούν από το πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ 700 άτομα που υπολογίζεται να αναλάβουν εργασία τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο ως φυλακτικό προσωπικό.  

Για τους λόγους αυτούς, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

Προτίθεσθε την επόμενη θερινή περίοδο που θα ξεκινήσει χωρίς απρόοπτα τον Απρίλιο του 2015 να εντάξετε στο πρόγραμμα του διευρυμένου ωραρίου 8 π.μ. με 8 μ.μ. τον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Πέλλας, δίνοντας την ευκαιρία στο κοινό να τους επισκεφθεί για πρώτη φορά, συμβάλλοντας έτσι στην προβολή και ανάδειξη του σπουδαίου αυτού  μνημειακού χώρου της περιφέρειας, αυξάνοντας την επισκεψιμότητά του και συμβάλλοντας στην αύξηση των εσόδων του κράτους;
Πόσοι φύλακες θα προσληφθούν για την χειμερινή περίοδο που άρχισε και επίσημα την 1/11 μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ στον αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Πέλλας;-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)