Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Κινητοποίηση δασεργατών της Αλμωπίας



Μεγάλη κινητοποίηση υλοτόμων της Αλμωπίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Δασαρχείο της Αριδαίας, με αντικείμενο την κατανομή των συστάδων  σύμφωνα με το ΠΔ 126/86 ( με τον τρόπο που γίνεται η κατανομή ανελλιπώς από το 1987) και όχι σύμφωνα με το άρθρο 134 του Ν.Δ. 86/69.

Παρόντες ήταν οι βουλευτές του  ΣΥΡΙΖΑ   Θεοδώρα Τζάκρη και Γιάννης Σηφάκης ,ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δημήτρης Μπίνος, οι Αντιδήμαρχοι Γιάνης Κετικίδης, Χρήστος Μπάτσης και οπρόεδρος της ΔΗΚΕΑ Αλμωπίας Χρήστος Γεωργίου
Ο βουλευτής Γιάννης Σηφάκης εξέφρασε την συμπαράσταση του στα δίκαια αιτήματα τους για την κατανομή των συστάδων, όπως ζητούσαν .

  Στην παρέμβαση του, αλλά και μιλώντας λίγο αργότερα στο ΡΑΔΙΟ ΑΛΜΩΠΊΑ 97,1 FM , τόνισε ότι στις συνθήκες φτωχοποίησης των πολιτών και φυσικά των δασεργατών με τις πολιτικές λιτότητας των προηγούμενων κυβερνήσεων δεν είναι δυνατόν το 30%-40% των δασικών συνεταιρισμών να μην μπορέσει να πάρει συστάδες λόγω μη δυνατότητας εξασφάλισης φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας. Ακόμη δεν είναι δυνατόν να είναι 10% ακριβότερα τα μισθώματα, 10% λιγότερα τα ένσημα και τριπλάσια η εγγυητική. Να συνεχίσει να εφαρμόζεται το ΠΔ 126/86 με  παράταση των προθεσμιών του.
Ο Δασάρχης Νίκος Μέντης δήλωσε ότι συμφωνεί με τα αιτήματα ,αλλά όπως ανέφερε ανέφερε η αρμοδιότητα της απόφασης είναι του Υπουργείου. Κανονίστηκε συνάντηση του κ. Φραγκισκάκη, Περιφερειακού Διευθυντή Δασών, του Α. Σαμαρά Δντή Δασών Πέλλας, του Δασάρχη μαζί με τους βουλευτές και τον Δήμαρχο Αλμωπία;ς και τους ενδιαφερόμενους δασικούς συνεταιρισμούς την επόμενη Παρασκευή 13.02.15 για να έχουν προηγηθεί ενέργειες και να υπάρξει ενημέρωση.
Στην συνάντηση παρευρέθη και η βουλευτής Θ.Τζάκρη, που επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον κ. Φραγκισκάκη, και ο Δήμαρχος Αλμωπίας Δ.Μπίνος.
Από τους δασεργάτες τέθηκαν επίσης θέματα συντήρησης δασικής οδοποιίας, επιστροφή τμήματος ανταποδοτικών από το κράτος και τον Δήμο κλπ. για έργα στο δάσος και στα ορεινά χωριά κλπ.

Η επιστολή των εκπροσώπων των Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας


Οι εκπρόσωποι Δασικών Συνεταιρισμών Αλμωπίας κατόπιν προβλημάτων που προέκυψαν κατά την κατανομή των συστάδων υλοτομίας του 2015 σύμφωνα με το Π.Δ. 126/86 προτείνουν τα εξής: Για το λόγο της καθυστέρησης έκδοσης της διαχειριστικής μελέτης για το 2015 ενώ υπήρχε το προβλεπόμενο κονδύλιο, δίχως καμιά ευθύνη των δασικών συνεταιρισμών, ήταν αδύνατο μέχρι σήμερα να γίνει κατανομή των συστάδων στους δασικούς συνεταιρισμούς, αντί αυτού θα μπορούσε να υπάρξει επίλυση του προβλήματος σύμφωνα με τη πρόταση του Αναπληρωτή Προϊστάμενου της Δ/νσης Δασών Π.Ε. Πέλλας κ. Σαμαρά Αθανασίου (Δασολόγου με Β’ βαθμό) σύμφωνα με την οποία «… Όσον αφόρα τα στοιχεία του προς υλοτομία ξυλώδους όγκου μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενδεικτικά ( κατ΄ ανώτατο όριο) τα στοιχεία της μελέτης που έχει λήξει».
 Σήμερα, όπως έχουν πληροφορηθεί, είναι έτοιμη η διαχειριστική μελέτη. Ζητούμε να δοθεί ΧΡΟΝΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΣΗ στις προβλεπόμενες βάση του Π.Δ. 126/86 ημερομηνίες για τις αναθέσεις των συστάδων από την Δ/νση Δασών Πέλλας στους Δασικούς Συνεταιρισμούς Αλμωπίας.
Επίσης να σημειώσουμε ότι διαφωνούμε ριζικά με την κατανομή των συστάδων σύμφωνα με τις διαδικασίες του άρθρου 134 του Ν.Δ. 86/69.

ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΣΥΝΕΤΑΙΡΣΜΩΝ ΑΛΜΩΠΙΑΣ
1. ΝΑΝΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
2. ΣΙΝΑΠΗΣ ΑΓΓΕΛΟΣ
3. ΤΟΥΡΛΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
4. ΜΗΝΟΥ ΧΡΗΣΤΟΣ


























3 σχόλια:

  1. κ. Σηφάκη, αγαπητέ Γιάννη, νομίζω έχετε υποπέσει σε κάποιο σφάλμα. Τα δύο συστήματα εκμετάλλευσης των δασών είναι ευνοϊκά και χαριστικά για τους υλοτόμους. Αυτό γιατί δίνουν την δημόσια περιουσία που είναι τα ξύλα από τ6ο δάσος να τα καρπώνονται και να τα εμπορεύονται οι υλοτόμοι. Απλά ο νόμος επιβάλει σε έναν δασικό συνεταιρισμό για να πάρει χαριστικά δάσος προς εκμετάλλευση, να μην χρωστάει χωρίς ρύθμιση στην εφορία και στο ΙΚΑ. Εσείς αυτό το κατακρίνατε και το θεωρήσατε μειονέκτημα, παρόλο που ορίζεται έτσι στον νόμο. Είμαι σίγουρος οτι έγινε από τον αυθορμητισμό σας χωρίς να γνωρίζετε περί τίνος πρόκειται.
    Ένας δασικός υπάλληλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο Σηφακης υπερασπίστηκε τους υλοτομους σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες για να συνεχιστει και φέτος ο τρόπος διαχείρισης όπως ήταν απο το 1987. Ο νόμος που συζητούσε το Δασαρχειο ειναι χουντικος. Οι άνθρωποι πρέπει να δουλεψουν. Σίγουρα χρειάζονται νέοι νόμοι που να αφορούν την διαχείριση του φυσικού πλούτου, αλλα όχι να τιμωρηθούν οι υλοτομοι μόνο της Αλμωπιας

      Διαγραφή
  2. Πως είναι εκπρόσωποι των δασικών συνεταιρισμών Αλμωπίας οι 4; Ορίστηκαν; ψηφίστηκαν; χρίστηκαν; Αυτοί είναι μόνο πρόεδροι των δασικών συνεταιρισμών τους και οι δύο αν ψηφίζαμε θα έπαιρναν μόνο την δική τους ψήφο. Μπορεί να μην ξέρουμε να γράφουμε αλλά έχουμε ξυπνήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)