Τρίτη 31 Μαρτίου 2015

Επιστολή του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεγαπλατάνου



 

Με επιστολή προς τον ΕΛΓΑ, τους και τους βουλευτές του νομού,ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μεγαπλατάνου αναφέρεται στα προβλήματα συγκομιδής του σπαραγγιού. Στην επιστολή του αναφέρει:

Αξιότιμοι Κύριοι,

  Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί σπαραγγιού του συνεταιρισμού μας  ,που βλέπουν το εισόδημά τους  να χάνεται, από τις  συνεχείς βροχοπτώσεις και τις  χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν και δεν επέτρεψαν την έναρξη της  συγκομιδής του. Για να καταλάβετε το μέγεθος της ζημιάς ,πρέπει να σημειώσουμε ότι την περσινή χρονιά είχαμε συγκομίσει 80 τόνους σπαράγγια έως το τέλος Μαρτίου, ενώ τη φετινή χρονιά έχουμε συγκομίσει μόλις 6 τόνους (στοιχεία Α.Σ.Μεγαπλατάνου).
Σημειώνουμε μόνο την παραπάνω περίοδο , γιατί είναι αυτή που οι τιμές των σπαραγγιών είναι ικανοποιητικές. Από τον Απρίλιο και μετά οι τιμές είναι πολύ χαμηλές , τέτοιες που δεν καλύπτουν το υψηλό κόστος καλλιέργειας .Το ελληνικό σπαράγγι πωλείται σε αγορές του εξωτερικού ,κυρίως Γερμανίας και Ολλανδίας   και η πρωιμότητά του είναι  που το κάνει ανταγωνιστικό έναντι του σπαραγγιού άλλων χωρών.
  Η παραγωγή του συγκεκριμένου προϊόντος είναι ιδιαίτερα δαπανηρή , τόσο όσο αφορά την εγκατάσταση της καλλιέργειας ,όσο και την καλλιέργειά της (κόστος λίπανσης ,φυτοπροστασίας ,εδαφοκάλυψης ,εργατικά κ.α.).Να σημειωθεί ότι οι παραγωγοί μας εφαρμόζουν διπλή κάλυψη ,με τούνελ, προκειμένου  ο κύριος όγκος της παραγωγής να συγκομίζεται το μήνα Μάρτιο.
  Μπορείτε  να αντιληφθείτε την οικονομική κατάσταση των παραγωγών που ενώ έχουν κάνει όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες  ,να μην συγκομίζουν ώστε να μπορέσουν να καλύψουν τα έξοδά τους.
Θεωρώντας ότι οι υποχρεωτικές εισφορές ΕΛΓΑ, σε ότι αφορά προϊόντα όπως το σπαράγγι δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους παραγωγούς ( δεν αποζημιώνονται ), θα θέλαμε να  εισηγηθείτε την επέκταση των αιτιών ασφαλιστικής κάλυψης για τους παραπάνω λόγους, που ουσιαστικά δεν επιτρέπουν ικανοποιητικές αποδόσεις,  έτσι ώστε  να μη δημιουργείται η εντύπωση  ότι το μέτρο της εισφοράς  υπέρ ΕΛΓΑ,  έχει μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα για την καλλιέργεια του σπαραγγιού.
  Ελπίζοντας στην άμεση κινητοποίησή σας  στο πρόβλημά μας
  Με εκτίμηση


                                                                        Για τον Α.Σ.Μεγαπλατάνου
                                                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

                                                                           ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)