Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Νέα σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και δημιουργία Ομάδων Παραγωγών στην Π.Ε. Πέλλας




Νέα σύσκεψη για την καλύτερη οργάνωση και τη δημιουργία νέων Ομάδων Παραγωγών στην Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα συσκέψεων του Διοικητηρίου.
Την σύσκεψη συντόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης, ενώ παραβρέθηκαν επίσης ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Τρύφων Τσαντάκης, στελέχη της Διεύθυνσης και εκπρόσωποι των συλλογικών οργάνων των παραγωγών.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι όροι και οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία ισχυρών Ομάδων Παραγωγών που θα επιτρέψει την οργανωμένη προώθηση και διακίνηση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων της Πέλλας. Όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Θεόδωρος Θεοδωρίδης «οι υπηρεσίες της Π.Ε. Πέλλας είναι στη διάθεση των αγροτών για την επίσπευση της διαδικασίας αναγνώρισης των Ομάδων Παραγωγών». Η δημιουργία των Ομάδων δημιουργεί ένα καθεστώς διαφάνειας και καλύτερης διαχείρισης οικονομικών ενισχύσεων λόγω έκτακτων γεγονότων, εφαρμογής κανονισμών της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και οργανωμένης προώθησης των προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκε επίσης το νομικό-θεσμικό πλαίσιο για οργανωμένους χώρους συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων. Υπάρχει πληροφορία ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αναλάβει σχετική νομοθετική πρωτοβουλία. Όπως υπογράμμισε ο Διευθυντής Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τρύφων Τσαντάκης «Η δημιουργία οργανωμένων και νόμιμων χώρων συγκέντρωσης αγροτικών προϊόντων έχει πολλά πλεονεκτήματα καθώς εξασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητα σε όλο τον κύκλο παραγωγής και διακίνησης των προϊόντων, η ασφάλεια του καταναλωτή και τα δικαιώματα του παραγωγού (ιδίως με τη δημιουργία θεωρημένου μητρώου παραγωγών)».  

Εν τωμεταξύ, ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας Θεόδωρος Θεοδωρίδης που ανέλαβε την πρωτοβουλία συντονισμού της συνεργασίας, απέστειλε επιστολή για το θέμα στον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Παναγιώτη Λαφαζάνη και στον Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελο Αποστόλου. Ακολουθεί το κείμενο της επιστολής:

«Κύριε Υπουργέ,
Σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν στις 17 και 20 Απριλίου 2015 στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, στην Έδεσσα, με την παρουσία διοικήσεων οργανώσεων παραγωγών, συνεταιρισμών και υπηρεσιακών παραγόντων, κρίθηκε αναγκαίο να σας ενημερώσουμε σχετικά με:
1. Την προσπάθεια που καταβάλλεται από τους συνεταιρισμούς και τις υπηρεσίες της Π.Ε Πέλλας για την τάχιστη αναγνώριση νέων οργανώσεων παραγωγών. Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών θα πρέπει να συμμετάσχουν ενεργά σε όλες τις προσπάθειες διάθεσης των προϊόντων και τις ενισχύσεις για τα μέλη τους, ακόμα και αν δεν υλοποιούν επιχειρησιακό πρόγραμμα.
2. Την αναγκαιότητα της συμμετοχής στην ομάδα εργασίας για τον προγραμματισμό της διαχείρισης του ροδάκινου εσοδείας 2015 και υπηρεσιακών παραγόντων των Περιφερειακών Ενοτήτων Πέλλας και Ημαθίας.
Παρακαλούμε για την συνεργασία και τη συνδρομή των υπηρεσιών του Υπουργείου με σκοπό την αποτελεσματική, από κοινού αντιμετώπιση, των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο κλάδος των εξαγώγιμων οπωροκηπευτικών  στην περιοχή μας.
Παραμένουμε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε βοήθεια κρίνετε απαραίτητο ότι χρειάζεται σχετικά το θέμα».
                                                                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)