Τρίτη 21 Απριλίου 2015

Δέσμευση Ταμειακών Διαθεσίμων των Δήμων



ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΔΕΣΣΑΣ ΔΗΜΗΤΡΗ ΓΙΑΝΝΟΥ

Η δέσμευση των Ταμειακών Διαθεσίμων των Δήμων είναι μία βόμβα μεγατόνων που είναι ικανή να τινάξει στον αέρα τα θεμέλια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης!
Αν και τις τελευταίες εβδομάδες υπήρχαν σενάρια για μία τέτοια σπασμωδική ενέργεια, κανείς δεν πίστευε ότι μία καινούργια Κυβέρνηση θα τολμούσε με λίγες αράδες σε μία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να καταρρακώσει την ήδη τραυματισμένη ανεξαρτησία του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Ανέκαθεν οι Κυβερνήσεις στην Ελλάδα, ενάντια σε κάθε ευρωπαϊκή εμπειρία και πρακτική, ήθελαν να έχουν υπό τον έλεγχό τους το θεσμό, όμως η χθεσινή Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου μας γυρίζει δεκαετίες πίσω και δείχνει, εκτός από το οικονομικό αδιέξοδο της κεντρικής κυβέρνησης, τη διάθεση για απόλυτο έλεγχο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αυτό δεν θα περάσει…
Τα τελευταία χρόνια όλοι οι Δήμοι έχουν ματώσει και έχουν περιορίσει σημαντικά τα έξοδά τους, ενώ ταυτόχρονα έχουν αναλάβει περισσότερες αρμοδιότητες. Την ίδια στιγμή που οι υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης συνεχίζουν να παράγουν ελλείμματα, οι δήμοι της χώρας δημιούργησαν πλεονάσματα.
Ο Δήμος Έδεσσας είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα, διότι από ένας υπερχρεωμένος δήμος μέσα σε λίγα χρόνια έχει φτάσει σε επίπεδο να πληρώνει άμεσα τις υποχρεώσεις του και να έχει διευθετήσει τις οφειλές του. Μία εξέλιξη που ήρθε μετά από πολύ σκληρή προσπάθεια και καθημερινό αγώνα. Πληρώσαμε ακριβά το στόχο της δημοσιονομικής εξυγίανσης, όμως τα καταφέραμε.
Σήμερα με αυτή την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο Ελληνικό Κοινοβούλιο εφαρμόζεται μία διάταξη που δείχνει ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για αυτή την προσπάθεια, γράφει στα παλιότερα των υποδημάτων της τον προγραμματισμό μας και φυσικά στέλνει στον κάλαθο των αχρήστων όλη την προσπάθεια να νοικοκυρέψουμε τα οικονομικά του Δήμου μας, αφού με τέτοιες νομοθετικές πρωτοβουλίες αποθαρρύνονται όσοι διαχειρίζονται με φειδώ και σεβασμό το δημόσιο χρήμα.
Για τέτοιες απολυταρχικού τύπου πρωτοβουλίες δεν υπάρχει το ελαφρυντικό της απειρίας. Δεν μπορώ καν να αναγνωρίσω την κατάσταση απόγνωσης για τα οικονομικά, καθώς δεν γίνεται αντιληπτό αλλού να δίνεις απλόχερα αυτά που στέρησαν με κόστος οι προηγούμενες κυβερνήσεις και ταυτόχρονα να αποστερείς από την Αυτοδιοίκηση το δικαίωμα της στοιχειώδους αυτοδιαχείρισης των οικονομικών της.
Πριν η Κυβέρνηση να αποφασίσει να δεσμεύσει τα Ταμειακά Διαθέσιμα ή όπως λέει ο λαός μας να «βάλει χέρι» στα χρήματα των πλεονασματικών πλέον δήμων, έπρεπε να φροντίσει να μηδενίσει τα ελλείμματα που δημιουργούνται από τις υπηρεσίες της κεντρικής κυβέρνησης. Διότι από τη στιγμή που παράγει ελλείμματα δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να αποστερεί από τους πλεονασματικούς Δήμους την ελάχιστη οικονομική ανεξαρτησία που είχαν, την αξιοπρέπεια του θεσμού και τη δυνατότητα στοιχειώδους έστω προγραμματισμού.
Η Κυβέρνηση πρέπει να αναγνωρίσει άμεσα το λάθος της, να αποσύρει αυτή την εγκληματική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και να αφήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση - έναν από τους λίγους θεσμούς που στέκεται ακόμη όρθιος και δίνει τη μάχη με τα προβλήματα - να επιτελέσει απερίσπαστη το έργο της.


Δημήτρης Γιάννου
Δήμαρχος Έδεσσας

2 σχόλια:

  1. ερωτας είναι η αιτία

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τέκνα της ΝΔ ορμάτε να ξεσκίσουμε την κυβέρνηση να ξα
    ναπάρουμε την κουτάλα στα χέρια μας.
    ΥΓ Βέβαια προεκλογικά ο Δημήτρης ήταν υπερκομματικός

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)