Πέμπτη 28 Μαΐου 2015

ΜΟΝΑΔΙΚΑ ΑΝΕΚΔΟΤΑ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΑ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ




    Ως εξαιρετικής ποιότητας και επιστημονικής τεκμηρίωσης κρίνεται η  εισήγηση του καθηγητή της Φιλοσοφικής σχολής του Α.Π.Θ. κ. Μουρέλου Ιωάννη, ο οποίος παρουσίασε ''Την Θεσσαλονίκη την περίοδο του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μέσα από τα κινηματογραφικά αρχεία της Γαλλικής Στρατιάς της Ανατολής".

    Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ανέκδοτο κινηματογραφικό υλικό, που δεν κυκλοφορεί στο εμπόριο, προερχόμενο από τα Γαλλικά στρατιωτικά αρχεία το οποίο έχει υποστεί ψηφιακή επεξεργασία, γιαυτό και έχει εξαιρετική ποιότητα, απαθανατίσθηκαν σκηνές ενός πολυεθνικού συμμαχικού εκστρατευτικού σώματος στον βορειοελλαδικό χώρο την περίοδο 1914-1918.
   Συγκεκριμένα παρουσιάσθηκαν στιγμιότυπα από την άφιξη του συμμαχικού στρατού το φθινόπωρο του 1915 στη Θεσσαλονίκη που θεωρείται την περίοδο εκείνη κλασικό παράδειγμα περιφερειακής στρατηγικής στο πλαίσιο ενός γενικευμένου πολέμου. Σκηνές από την άφιξη στη Θεσσαλονίκη του Ελ. Βενιζέλου τον Οκτώβριο του 1916, πρωθυπουργού προσωρινής κυβέρνησης εν μέσω εθνικού διχασμού, την πυρκαϊά της Θεσ/νίκης τον Αύγουστο του 1917, σκηνές από τα μετόπισθεν όπως παρελάσεις συμμάχων, πρώτες κινηματογραφικές λήψεις από αέρος της Θεσσαλονίκης και γύρω περιοχής, αλλά και στιγμιότυπα από την πρώτη γραμμή, όπως κατασκευή χαρακωμάτων και γεφυρών, ανεφοδιασμό προκεχωρημένων φυλακίων, περιπολίες κατά μήκος του Αξιού και η συμμαχική αντεπίθεση του Σεπτεμβρίου του 1918 εντός του Σερβικού εδάφους. Ενδιαφέρουσες ήταν οι σκηνές από περιπολία στη λίμνη των Γιαννιτσών, που παρέπεμπε σε περιγραφές του έργου της Π. Δέλτα "Τα μυστικά του Βάλτου", στιγμιότυπα από την καθημερινή ζωή στην Έδεσσα και την Βέροια αλλά και από την Καστοριά.
     Η εκδήλωση αυτή τελευταία για την περίοδο 2014-2015, θα μπορούσε να θεωρηθεί και ως επετειακή, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την διεξαγωγή των στρατιωτικών επιχειρήσεων στον βορειοελλαδικό χώρο (1915).
     Η Ιστορική Λαογραφική Εταιρεία Γιαννιτσών "Ο ΦΙΛΙΠΠΟΣ", με την ευκαιρία της λήξης της περιόδου του Α.Λ.Π, εκφράζει τις ευχαριστίες της στο Δήμο Πέλλας και ειδικά στη ΔΗΚΕΠΑ και στους υπαλλήλους της, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό, για την αμέριστή συμπαράσταση και βοήθεια, στα μέσα μαζικής επικοινωνίας για την προβολή των εκδηλώσεων, στο "Κτήμα Λίγα" και την "Πέλλα Τηλεόραση" για τις χορηγίες τους και σ' όλους τους φίλους του Α.Λ.Π. Γιαννιτσών, που αγκάλιασαν αυτόν τον θεσμό 19 χρόνων συνεχούς λειτουργίας του.

  Ευχές για ένα ευχάριστο καλοκαίρι. Ραντεβού τον Οκτώβριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)