Τρίτη 26 Μαΐου 2015

Γιάννης Σηφάκης: Σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών από την κυβέρνηση



 Ψηφίστηκε η τροπολογία στη Βουλή

 Με τον μνημονιακό νόμο φορολογίας εισοδήματος Ν.4172/2013 που ψήφισε η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ οι αγροτικές επιδοτήσεις καθώς και οι πάσης φύσεως αποζημιώσεις ( πχ ΕΛΓΑ) προσμετρούνται στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα και φορολογούνται με συντελεστή 13%από το πρώτο ευρώ. Για παράδειγμα, παραγωγός που έλαβε για το 2014 επιδοτήσεις ύψους 12.000 ευρώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία θα φορολογηθεί για αυτές με 1560 ευρώ. Επίσης, αν υποθέσουμε ότι ο ίδιος παραγωγός έλαβε και από τον ΕΛΓΑ αποζημίωση ( λόγω φυσικών καταστροφών) ύψους 10.000,00 € θα κληθεί να πληρώσει επιπλέον φόρο 1300 ευρώ. Δηλαδή ο παραγωγός του παραδείγματος μόνο για επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ θα πληρώσει φόρο 2860 ευρώ.
Αντίθετα με την τροπολογία του Υπουργείου Οικονομικών που ψηφίστηκε στη Βουλή  στο φορολογητέο αγροτικό εισόδημα δεν υπολογίζονται το σύνολο των αποζημιώσεων και ακόμη το τμήμα των επιδοτήσεων ως 12.000 ευρώ. Δηλαδή οι επιδοτήσεις ως 12.000 ευρώ είναι αφορολόγητες και το 100% των αποζημιώσεων είναι αφορολόγητο.  Οπότε ο παραγωγός του παραδείγματος δεν θα πληρώσει καθόλου φόρο για τις επιδοτήσεις και την αποζημίωση του ΕΛΓΑ.
Επισημαίνεται ότι, με την τροπολογία που ψηφίστηκε, η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων αγροτών εξαιρείται από την φορολόγηση των επιδοτήσεων που λαμβάνουν αφού με τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ το 95% των αγροτών λαμβάνουν επιδοτήσεις κάτω από 12.000 ευρώ.
Επιπλέον με την τροπολογία μειώθηκε η προκαταβολή του φόρου που θα πληρώσουν οι αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 στο μισό. Δηλαδή από 55% σε 27%.
Αναμένεται με την κατάθεση του φορολογικού νομοσχεδίου ο καθορισμός του αφορολόγητου ορίου. 

2 σχόλια:

  1. ενημερωμένος αγρότης28 Μαΐου 2015 στις 7:37 π.μ.

    Κύριε Σηφάκη υπάρχουν αγρότες ενημερωμένοι. Για ποιες σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις μιλάτε; Απεναντίας κάνετε άγρια φορολόγηση εκμεταλλευόμενοι τη δημιουργική ασάφεια του νόμου. Ωστόσο όμως υπήρχε δέσμευση του πρώην πρωθυπουργού ότι δεν υπάρχει περίπτωση να φορολογηθούν επιδοτήσεις και αποζημιώσεις. Απλά εκμεταλλευτήκατε το γεγονός της ασάφειας του νόμου, της γενικής σύγχυσης αλλά και της φοβίας που υπάρχει, και αντί να φέρετε το αφορολόγητο του εισοδήματος των 12.000 ευρώ για το 2015 όπως το είχατε υποσχεθεί, το πάτε στις καλένδες και φέρατε το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ των επιδοτήσεων εισπράττοντας από αυτή την ιστορία πάνω από 200 εκατομμύρια ευρώ.
    Αν γινόταν αυτό από τη Ν.Δ. χιλιάδες τρακτέρ θα βρισκόταν στο δρόμο. Θα έπεφτε η Κυβέρνηση. Τώρα όλοι κάνουν μόκο, και εσύ σπέκουλα,

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθείτε ότι είστε βουλευτής και δεν είστε δημοσιογράφος για να κάνετε αγροτικό ρεπορτάζ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)