Παρασκευή 5 Ιουνίου 2015

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΑΓΡΟΤΩΝ στη ΝΑΟΥΣΑ ΕΝΑΝΤΙΑ στο ΕΜΠΑΡΓΚΟ και τη ΦΟΡΟΛΗΣΤΕΙΑ




     Στην οργάνωση ανοικτής αγροτικής συγκέντρωσης στην Πλατεία της Νάουσας προχώρησε ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» ενάντια στο εμπάργκο και τη φοροληστεία.

Πριν τη συγκέντρωση προηγήθηκαν περιοδείες στην πόλη και τα χωριά της Νάουσας με το κάλεσμα του συλλόγου, ενώ έγινε συζήτηση με τους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι εξέφρασαν την αγωνία τους για το μέλλον της παραγωγής τους και την αγανάκτησή τους για τα φορολογικά μετρά της κυβέρνησης.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμό απεύθυνε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στα Διαλογητήρια μεταποίησης αγροτικών προϊόντων Διάκογλου Γιάννης τονίζοντας την αναγκαιότητα της λαϊκής συμμαχίας αγροτών - εργαζομένων ενάντια στις αντιαγροτικές πολιτικές της ΕΕ και της κυβέρνησης, που διώχνουν τους αγρότες από τα χωράφια τους και οδηγούν εργάτες της μεταποίησης στην ανεργία. Επίσης χαιρετισμό απεύθυνε από τα αγωνιστικά αγροτικά μπλόκα της Πέλλας ο Γιάννης Σουμελίδης επισημαίνοντας την ανάγκη αγωνιστικού συντονισμού των αγροτών στον αγώνα για την επιβίωση.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου «Μαρίνος Αντύπας» Τσιουλάκος Τάκης αναφέρθηκε στο τι προηγήθηκε του ρώσικου εμπάργκο στα αγροτικά μας προϊόντα: τα συμφέροντα και οι ανταγωνισμοί των καπιταλιστικών κολοσσών ΕΕ και ΗΠΑ για αγορές και ενέργεια, τους οδήγησαν στην ωμή επέμβαση στην Ουκρανία με τη συμμετοχή και φιλοναζιστικών δυνάμεων, την οποία αναγνώρισε πρώτη- πρώτη η χώρα μας. Η καπιταλιστική Ρωσία νιώθοντας στο υπογάστριο της ΕΕ και ΗΠΑ αντέδρασε παρεμβαίνοντας και αυτή και έτσι φτάσαμε στα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία και τα αντίμετρα της Ρωσία στα αγροτικά προϊόντα της ΕΕ. Βαδίζουμε, είπε, για δεύτερη χρονιά με το εμπάργκο, με την υπογραφή πλέον της αριστερής κυβέρνησης στα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία, αφού διαμαρτυρήθηκαν για τη διαδικασία, έβαλαν  φαρδιά πλατιά και τη δική τους υπογραφή στα μέτρα αυτά σε βάρος του εξαγώγιμου ροδάκινου και άλλων φρούτων. Οι συνέπειες από το εμπάργκο εκτιμούνται στα 60 εκ. ευρώ σε μια σειρά δυναμικά προϊόντα της περιοχής, ροδάκινα, μήλα, ακτινίδια κλπ. Και ποιες ήταν οι αποζημιώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της κυβέρνησης; Τα προεκλογικά ψίχουλα δύο μέρες πριν τις εκλογές, για να κλέψουν τη ψήφο μας. έτσι αποτίμησαν τη χαμένη για μια ακόμα χρονιά σοδειά μας και το αναμενόμενο για τη διαβίωση των οικογενειών μας εισόδημα, τόνισε. Κατήγγειλε τη σημερινή κυβέρνηση, που εφαρμόζει τις φορολογικές διατάξεις που ψήφισε η προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, κάνοντας τη φορολογική μας αφαίμαξη εξοντωτική.
Κεντρικός ομιλητής στην συγκέντρωση ήταν ο Ρίζος Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής γραμματείας της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης ( ΠΑΣΥ ) & πρόεδρος Ομοσπ.Αγρ.Συλλόγων Λάρισας, που στάθηκε στις συνέπειες της νέας ΚΑΠ 2014-2020 που οδηγεί μαζί με τη φορομπηχτική πολιτική της κυβέρνησης στην χρεωκοπία την φτωχομεσαία αγροτιά. «Καταλαβαίνουμε, είπε, πλέον καθαρά πως η εφαρμογή της ΚΑΠ διογκώνει καθημερινά τα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζει συνολικά η φτωχομεσαία αγροτικά ανεξάρτητα από τι παράγει. Με την αναθεώρηση της ΚΑΠ 2014-2020 έρχονται τα χειρότερα για μας (μειώσεις των επιδοτήσεων μέχρι και 55%, κάθετη μείωση των κονδυλίων για τον αγροτικό τομέα, ξεκαθάρισμα των μικρομεσαίων αγροτών με εργαλείο το μητρώο αγροτών και αφαίρεση επιδοτήσεων για 273 μικροκαλλιεργητές,…). Με λίγα λόγια οι επιδοτήσεις που τόσα χρόνια προπαγάνδιζαν ως «μάνα εξ ουρανού», αποδεικνύεται στην πράξη πως έγινε ο νεκροθάφτης της φτωχομεσαίας αγροτιάς και αποτέλεσαν το «τυρί στη φάκα» των φτωχομεσαίων αγροτών και σήμερα αναθεωρούνται « μη ενεργοί» ή «μη κατά κύριο επάγγελμα αγρότες».
     Καταγγέλλουμε τη σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που εφαρμόζει τις φορολογικές διατάξεις για την αγροτιά που ψήφισε η προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ. Οι ρυθμίσεις αυτές είναι άδικες και κυριολεκτικά θα κάνουν τη φορολογική μας αφαίμαξη εξοντωτική.
     Έτσι μας φορολογεί για πρώτη φορά 13% από το πρώτο ευρώ καθαρού αγροτικού εισοδήματος, μας επιβάλλει να πληρώσουμε φέτος ένα επιπλέον 27,5% στο φόρο ως προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος, (σύνολο 20,15%). Δεν έχουμε κανένα αφορολόγητο ποσό ούτε έκπτωση φόρου. Την ίδια στιγμή ισχύουν τα τεκμήρια διαβίωσης, (κύρια κατοικία, ΙΧ αυτοκίνητο κλπ) με τα οποία προσδιορίζεται φορολογητέο εισόδημα ακόμη και όταν έχουμε ζημιές. Η φορομπηχτική αυτή πολιτική μας οδηγεί μαζί με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, στη χρεωκοπία.
     Ο ΣΥΡΙΖΑ σαν αντιπολίτευση δήλωνε αντίθετος σε αυτά τα φορολογικά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης και είχε υποσχεθεί εκτός των άλλων και κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, κλπ. Σήμερα σαν κυβέρνηση, δηλώνει αποφασισμένη να τα εφαρμόσει γιατί είναι έσοδα του προϋπολογισμού του 2015, που πρέπει να είναι ισοσκελισμένος και να έχει πρωτογενές πλεόνασμα για να πληρωθούν οι δανειστές και να ενισχυθούν οι μονοπωλιακοί όμιλοι.
       Στο όνομα της κρίσης οι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεχόμαστε και θα συνεχίσουμε να δεχόμαστε συνεχή αντιαγροτικά μέτρα ( εξευτελιστικές τιμές στο Ροδάκινο & όλα τα αγροτοκτηνοτροφικά μας προϊόντα , συνεχείς αυξήσεις εφοδίων , ασφάλιστρα-χαράτσια στον ΟΓΑ με αδυναμία πληρωμής για πάνω από το 50% των συναδέλφων μας, που είμαστε ανασφάλιστοι, ασφάλιστρα-χαράτσια στον  ΕΛΓΑ, που βέβαια «πετσοκόβει» τις ήδη μικρές και άδικες αποζημιώσεις του, άγρια φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, χαράτσια για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ μέσο του «Γαία - Επιχειρείν», πανάκριβες συνταγογραφήσεις & πιστοποιήσεις για ψεκασμούς, μείωση των βοσκήσιμων εκτάσεων & απώλεια των επιδοτήσεων για τους φτωχομεσαίους κτηνοτρόφους, πανάκριβες ζωοτροφές, πανάκριβη αδειοδότηση σταυλικών εγκαταστάσεων, κτηνίατρος-εκτροφής, κλπ. ) .
Κάλεσε, τέλος,  ο Ρίζος Μαρούδας τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν μέσα από τους ταξικούς αγροτικού συλλόγους όπως ο «Μαρίνος Αντύπας», να μην ανεχτούν να είναι θύματα ενός νέου κυβερνητικού συνδικαλισμού εκτρέφοντας νέους «αγροτοπατέρες» στην περιοχή και σε όλη τη χώρα.
Από τους συγκεντρωμένους εκδόθηκε το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΑΓΡΟΤΟ-ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ-ΝΑΟΥΣΑ 28/5/2015
      Εμείς οι αγροτο-κτηνοτρόφοι της περιοχής της Νάουσας, που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Πέμπτη 28 Μάη 2015 στην Κεντρ.Πλατεία της Νάουσας ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Αγρ.Συλλόγου Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» και μετά τις ομιλίες ενάντια στη συνέχιση του εμπάργκο στις εξαγωγές των αγροτοκτηνοτροφικών μας προϊόντων στη Ρωσία & τη νέα φοροεπιδρομή της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο πενιχρό εισόδημά μας, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες αντιαγροτικές πολιτικές της ΚΑΠ της ΕΕ, 
με τη σημερινή κινητοποίησή μας διεκδικούμε :
         Να διαχωρίσει η ελληνική κυβέρνηση της θέση της από τα μέτρα της ΕΕ ενάντια στη Ρωσία διασφαλίζοντας τις εξαγωγές των αγροτο-κτηνοτροφικών μας προϊόντων και την προστασία του εισοδήματος των φτωχομεσαίων αγροτών.
         Οικογενειακό αφορολόγητο όριο στα 30.000 ευρώ προσαυξημένο με 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, (ενιαίο για έσοδα και επιδοτήσεις) καθώς και την κατάργηση των βιβλίων για τους αγρότες που έχουν τζίρο έως 40.000 ευρώ. Φορολόγηση των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων στο 45%.
         Για το 2014 με τροποποίηση του νόμου, να καθορισθεί έκπτωση φόρου μέχρι 2.500€ (ποσό που αντιστοιχεί στις 20.000 ευρώ αφορολόγητο), από το συνολικό ποσό του φόρου που αναλογεί στον κάθε αγροτοκτηνοτρόφο. Να μην φορολογούνται οι ενισχύσεις και οι αποζημιώσεις που λαμβάνουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι.
         Κατάργηση της φορολόγησης με βάση τα τεκμήρια διαβίωσης. Να μην ισχύσει η προκαταβολή 27.5% επί του φόρου. Να καταργηθεί ο ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τα κάθε είδους χαράτσια, όπως ο ΕΝΦΙΑ.
         Άμεσες & δίκαιες αποζημιώσεις για τους πληγέντες αγροτο-κτηνοτρόφους από πλημμύρες-παγετό-χαλάζι-καταρροϊκό πυρετό, κλπ. σε όλες τις παραγωγές, χωρίς τις γνωστές καθυστερήσεις και τις πέρα για πέρα άδικες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ .
         Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση του φόρου στο πετρέλαιο, επιστροφή για φέτος του ΦΠΑ στο σύνολο της είσπραξης του προϊόντος (εμπορική τιμή και επιδότηση), επιδότηση των μέσων παραγωγής. Καμιά αύξηση στη τιμή του πετρελαίου θέρμανσης & στα τιμολόγια της ΔΕΗ. Κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και στα αγροτικά εφόδια . Καμιά αύξηση στο αγροτικό ρεύμα και τα αγροτικά εφόδια .
         Να παρέχεται στους αγρότες δωρεάν και δημόσια Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια με άμεση κατάργηση της εισφοράς για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και κατάργηση της συμμετοχής του 25% στα φάρμακα. 
       Το επόμενο διάστημα με συσκέψεις, περιοδείες, εξορμήσεις θα συνεχίσουμε την προσπά-θεια ενημέρωσης & οργάνωσης της πάλης των μικρομεσαίων αγροτο-κτηνοτρόφων του Δήμου Νάουσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)