Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Συγχαρητήρια του δημάρχου Πέλλας για την ανακάλυψη του αγάλματος Σιληνού στην Πέλλα




Ο δήμαρχος Πέλλας Γρηγόρης Στάμκος συγχαίρει τον καθηγητή κλασικής αρχαιολογίας Ιωάννη Ακαμάτη και την ανασκαφική του ομάδα  για τη νέα σημαντική ανακάλυψη. Το μαρμάρινο άγαλμα Σιληνού που βρέθηκε στη βόρεια στοά της Αγοράς στην Πέλλα,
επιβεβαιώνει τη σπουδαιότητα του αρχαίου οικοδομήματος αλλά και της επιστημονικής έρευνας που πραγματοποιείται  από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
«Λίγες ημέρες μετά το άνοιγμα του πολυθάλαμου τάφου προς το κοινό, μια νέα επιστημονική ανακάλυψη  έρχεται να υπενθυμίσει ότι αυτός ο τόπος είναι σπουδαίος και αστείρευτος αρχαιοτήτων. Θα ήθελα να συγχαρώ από καρδιάς τον καθηγητή  Ιωάννη Ακαμάτη, ο οποίος με αφοσίωση εδώ και δεκαετίες, διδάσκει, ανασκάπτει και μελετά την Πέλλα. Για άλλη μια φορά γίνεται αντιληπτό ότι η ουσιαστική ανάπτυξη αυτού του τόπου διέρχεται μέσα από τις αρχαιότητες της Πέλλας δήλωσε ο Δήμαρχος Γρηγόρης Στάμκος».

 -----------

"...εν τούτοισι και ο Σιληνός τοίσι κήποισι ήλω, ως λέγεται υπό Μακεδόνων. υπέρ δέ των κήπων όρος κείται Βέρμιον ούνομα, άβατον υπό χειμώνος. ενθεύτεν δέ ορμώμενοι, ως ταύτην έσχον, κατεστρέφοντο και την άλλην Μακεδονίην"

Το απόσπασμα από το 8ο βιβλίο των Ιστοριών του Ηροδότου, περιγράφει το αδιάβατο, τον χειμώνα, Βέρμιο, πάνω από τους κήπους του Φρύγα βασιλιά Μίδα, όπου πιάστηκε με παγίδα ο Σιληνός, θεότητα του κρασιού, που θεωρείται μάλιστα ότι ανέθρεψε τον Διόνυσο.

Ο Σιληνός, έχει ύψος περίπου 175 εκ. Δεν θα μπορούσε να πει κανείς, πως πρόκειται για άνδρα ιδιαίτερης ομορφιάς. Χαρακτηριστική είναι η μακριά γενειάδα του. Η εικόνα αυτή, τουλάχιστον, προκύπτει από το μαρμάρινο άγαλμα, που βρέθηκε στην πανεπιστημιακή ανασκαφή του ΑΠΘ, στην αγορά της Πέλλας και σύμφωνα με τον διευθυντή της Ανασκαφής, καθηγητή του του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ Ιωάννη Μ. Ακαμάτη, "θα είναι ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα εκθέματα του νέου μουσείου της Πέλλας".

"Κατά την έρευνα πεδίου στη βόρεια στοά της Αγοράς της Πέλλας, στο στρώμα καταστροφής του χώρου 10, εντοπίστηκε μαρμάρινο άγαλμα φυσικού μεγέθους σε πολλά τμήματα, που συγκολλούνται. Απεικονίζεται όρθια ανδρική γενειοφόρος μορφή. Φορά δορά και φέρει ενδρομίδες. Διατηρούνται σποραδικά υπολείμματα χρωμάτων. Η μορφή με πιθανότητα ανήκει στον κόσμο του Διονύσου (Σιληνός)" αναφέρεται στην ανακοίνωση, για την ανακάλυψη της ανασκαφής.

"Συνολικά, το άγαλμα είναι σε καλή κατάσταση, το κεφάλι φαίνεται πως κολλάει στον κορμό, απλώς θα πάρει κάποιο χρόνο η διαδικασία, ενώ λείπουν τα χέρια. Η μπροστινή όψη έχει αρκετά ιζήματα κολλημένα, θα πρέπει να γίνει η συντήρηση και να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί στην κάτω πλευρά, στην όψη, υπάρχει χρώμα που σώζεται" εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο καθηγητής Ακαμάτης, προσθέτοντας, ότι η ανασκαφή συνεχίζεται, άρα δεν αποκλείεται να βρεθούν κομμάτια που λείπουν.

Χρονολογικά, σύμφωνα με τον κ. Ακαμάτη, το άγαλμα ανήκει μετα βεβαιότητος στην ελληνιστική περίοδο και μένει να μελετηθεί και να προσδιοριστεί πιο συγκεκριμένα, σε ποια φάση της περιόδου κατασκευάστηκε. Ο χώρος, στον οποίο βρέθηκε το άγαλμα, φαίνεται να είχε λατρευτικό χαρακτήρα, αφού από χρόνια έχει εντοπιστεί ημικυκλική κατασκευή με παροχές μικρών μολύβδινων σωλήνων όπου, με μηχανικό τρόπο από δύο δεξαμενές στο πίσω μέρος, παροχετεύονταν μικρή ποσότητα υγρού. Η θέση είχε χαρακτηριστεί ως λατρευτικός χώρος.

"Η αγορά της Πέλλας είναι το μεγαλύτερο οικοδόμημα, σε μέγεθος, στην οικουμένη, καθώς εκτείνεται σε 72.000 τ.μ. και καταλαμβάνει το κέντρο του απόλυτα ορθοτομημένου ρυμοτομικού σχεδίου της πρωτεύουσας των Μακεδόνων Βασιλέων" σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι η ανακάλυψη του αγάλματος έγινε "στη βόρεια πτέρυγα του στωικού οικοδομήματος, με κιονοστοιχία γύρω στα 207 μέτρα της βόρειας πτέρυγας της αγοράς". Το άγαλμα έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια συντήρησης του αρχαιολογικού χώρου της Πέλλας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)