Πέμπτη 6 Αυγούστου 2015

«Τα ‘‘Μερκούρεια’’, εστία πολιτισμού…»




● Διθυραμβικά σχόλια κορυφαίων στελεχών των Κρατικών και Δημοτικών
Θεάτρων για το μεγάλο θεσμό που καταξίωσε ο δήμος Νεάπολης-Συκεών










«Σημείο αναφοράς για όλους τους Βορειοελλαδίτες», που «αποτελούν έναν καταξιωμένο θεσμό που στηρίζουν τα ΔΗΠΕΘΕ», μια «αξιόλογη εστία πολιτισμού» και «πολύτιμο έργο στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» χαρακτηρίζουν τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» κορυφαία στελέχη των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων, τα οποία συμμετέχουν και φέτος στη μεγάλη γιορτή του θεάτρου και του πολιτισμού του δήμου Νεάπολης-Συκεών.
Ο επιτυχημένος θεσμός, που με συνέπεια διοργανώνεται για 21η χρονιά και έχει καταξιωθεί πανελληνίως στη συνείδηση των πρωταγωνιστών και του θεατρόφιλου κοινού, ανοίγει αυλαία την Τετάρτη 19 Αυγούστου. Για δέκα συνεχείς ημέρες, έως και το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου, στο Ανοικτό Θέατρο Συκεών «Μάνος Κατράκης» θα συναντηθούν και φέτος τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. από όλη την Ελλάδα, όπως επίσης παρόντα θα είναι το Κρατικό Θέατρο Βόρειας Ελλάδας και το Δημοτικό Θέατρο Νεάπολης-Συκεών. Συνολικά συμμετέχουν οκτώ θεατρικά σχήματα, που θα παρουσιάσουν συνολικά δέκα παραστάσεις, προσφέροντας την ευκαιρία σε όλους να απολαύσουν έργα μεγάλων συγγραφέων.
«Για μια ακόμη χρονιά το ΚΘΒΕ δίνει ενεργό παρόν στα ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ, μια αυθεντική θεατρική διοργάνωση της οποίας η πολύχρονη πορεία αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους του βορειοελλαδίτες», αναφέρει στο μήνυμά του ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΚΘΒΕ Γιάννης Βούρος. «Η ετήσια θερινή συνάντηση μας με το δήμο Νεάπολης-Συκεών σφραγίζει την άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο φορέων και αποδεικνύει την αμέριστη εκτίμησή μας σε έναν από τους σημαντικότερους πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης. Ίσως τώρα περισσότερο από ποτέ, ο πολιτισμός μας είναι μια διαδικασία αλληλεπιδράσεων και ανατροφοδοτήσεων που αναγάγει τον συμμετοχικό ρόλο του ως ιδιαίτερης σημασίας. Ένα δημόσιο αγαθό το οποίο, με βαθιά αίσθηση της συλλογικής ευθύνης απέναντι στην τοπική κοινωνία, οφείλουμε να περιθάλψουμε και να ενισχύσουμε», προσθέτει εκφράζοντας τις «θερμότερες ευχές για επιτυχία, συνέχεια και μακροημέρευση του θεσμού».
Να σημειωθεί ότι το ΚΘΒΕ παρουσιάζει το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο γάμος».
 
«Πολύτιμο έργο…»
«Ο δήμος Νεάπολης-Συκεών με τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’  συνεχίζει το επί δεκαετίες πολύτιμο έργο του στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και του πολιτισμού. Ελπίζουμε η προσφορά του αυτή να συνεχιστεί στο μέλλον ευχόμενοι κάθε επιτυχία στον δήμαρχο, στους δημότες και τη Δημοτική Επιχείρηση Νεάπολης-Συκεών για τις φετινές εκδηλώσεις», αναφέρει η Αλεξάνδρα Βακαλοπούλου, πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, που ανεβάζει το έργο «Ναπολεοντία» του Ανδρέα Στάικου.
Από την πλευρά του, ο Κώστας Τσιάνος, καλλιτεχνικός διευθυντής του Θεσσαλικού Θεάτρου, που ανεβάζει το έργο «Κάποτε στη Σμύρνη», κάνει λόγο για εστία πολιτισμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Και πάλι σε δυσκολότατους καιρούς, ο δήμος Νεάπολης-Συκεών εξακολουθεί να συντηρεί μια αξιόλογη εστία πολιτισμού, ‘‘Τα ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’. Δίνει την ευκαιρία στους δημότες του να χαρούν κάθε καλοκαίρι αξιόλογες πολιτισμικές εκδηλώσεις. Η  ‘‘Μεγάλη’’ Μελίνα είναι σίγουρο πως θα χαίρεται και θα δακρύζει που κάποιοι, κάπου, συνεχίζουν να αγαπούν ό,τι εκείνη αγάπησε περισσότερο: Την Ελλάδα και τον πολιτισμό της».
 «Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών κατορθώνει -με συνέπεια χρόνια τώρα-, μέσα από τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’ την ανάσταση του οράματος της Μελίνας, με τη σάρκα, τη δράση, τη μυρωδιά και τη φωνή -κυρίως- των πνευματικών της τέκνων. Σε πείσμα των δύσκολων καιρών που πέρασαν και που έφθειραν το θεσμό των ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ., αλλά ενδεχομένως και εκείνων που έπονται, τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’ ενισχύουν την απαραίτητη παρουσία και προσφορά των δημοσίων θεάτρων της χώρας, αποδεικνύοντας ότι η σωστή οργάνωση και η αξιακή τοποθέτηση του πολιτισμού στο βάθρο που του πρέπει, είναι εφικτή, είναι αναγκαία -και πιότερο όλων- είναι πολύτιμη», υπογραμμίζει στο μήνυμά του ο Γιάννης Ζαφείρης, καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βορείου Αιγαίου που παρουσιάζει το έργο «Βγερού Γλυκά Φανού» του Γ.Χατζόπουλου.

«Από τις σημαντικότερες συναντήσεις…»
Ως «μια από τις σημαντικότερες θεατρικές πανελλαδικά συναντήσεις» χαρακτηρίζει τα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» η καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης Ελένη Δημοπούλου, που συμμετέχει με το έργο του Μοριβώ «Το νησί των σκλάβων». Είπε συγκεκριμένα: «21 χρόνια ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’. 21 χρόνια με τους θιάσους να έρχονται ο ένας μετά τον άλλον στις Συκιές, τους συγγραφείς να πλανώνται με το λόγο τους στο χώρο, τους ηθοποιούς να γεφυρώνουν την απόσταση και με τους θεατές να απολαμβάνουν καλοκαιρινές θεατρικές βραδιές γεμάτες φώτα, ήχους, φωνές, χρώματα. Και βέβαια, 21 χρόνια μόχθου, συνέπειας, χαράς και δημιουργικότητας όσων πασχίζουν -και το καταφέρνουν- να είναι τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’ μια από τις σημαντικότερες θεατρικές πανελλαδικά συναντήσεις».
«Οι συνθήκες κάθε εποχής ορίζουν την εξέλιξη του πολιτισμού και της επιστήμης. Για να  αρθεί κάθε θεσμός στο ύψος της κοινωνικής και πολιτισμικής του αποστολής και να καρπίσει, χρειάζεται εύφορο περιβάλλον που έχει να κάνει  κυρίως  με τη δημοκρατική, κοινωνική, οικονομική  και πολιτική οργάνωση του κράτους, τις  τέχνες και τα γράμματα, την ελευθερία του λόγου, την καλλιέργεια του διαλόγου. Στην παρούσα περίοδο της παρατεταμένης κρίσης, που αντανακλάται πάνω  και στη λειτουργία των  φορέων πολιτισμού, τo ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Βέροιας σε συνεργασία με την 5ηΕΠΟΧΗ ΤΕΧΝΗΣ, περισσότερο από άλλοτε, επιλέγει, κοινές πρωτοβουλίες,  ενώνοντας τις  θεατρικές του προτάσεις  με τον καταξιωμένο θεσμό, του δήμου Νεάπολης-Συκεών, τα 21α ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’, με το κλασικό έργο ‘‘Αντιγόνη’’ του Σοφοκλή», αναφέρει ο Νίκος Μαυροκεφαλίδης, πρόεδρος  Δ.Σ. του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. δήμου Βέροιας.
Την ιδιαίτερη χαρά του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης σημειώνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος του δ.σ., και δήμαρχος Λαμιέων, Νικόλαος Σταυρογιάννης, εκφράζοντας τις ευχές του για επιτυχία «στο πολύχρονο και σημαντικό έργο» του δήμου Νεάπολης-Συκεών. Μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης με ιδιαίτερη χαρά συμμετέχει και φέτος στα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’, στο Φεστιβάλ που διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και αποτελεί την ετήσια συνάντηση των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας. Τα ‘‘ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ’’ αποτελούν ένα θεσμό που τιμά το δήμο Νεάπολης-Συκεών ο οποίος επιμένει, παρ’ όλες τις δυσχέρειες της εποχής, να στηρίζει τα ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ακόμη και σήμερα». Το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ρούμελης συμμετέχει στα «ΜΕΡΚΟΥΡΕΙΑ» με το έργο του Αντ. Δωριάδη «Το θαύμα».


INFO:
-ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ: Τετάρτη 19-Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου
-ΧΩΡΟΣ: Ανοικτό Θέατρο Συκεών «ΜΑΝΟΣ ΚΑΤΡΑΚΗΣ» - Καρόλου Κουν 13, Συκιές
-Έναρξη Παραστάσεων: 9 μ.μ.
-ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: Κοινωφελής Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών – Τηλ.: 313.329540
-Πληροφορίες: 2313.313125, -6, 7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)