Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2015

Συνεχίζει να εκπέμπει τα μηνύματά της η Βαλκανική Πλατεία » …



● Με τις καλύτερες εντυπώσεις ολοκληρώθηκε στο δήμο Νεάπολης-Συκεών
ο μεγάλος κύκλος των εκδηλώσεων της «Βαλκανικής Πλατείας 2015»  











Τα φώτα της «Βαλκανικής Πλατείαςς 2015» έσβησαν… Τα μηνύματα, όμως, που αναδείχθηκαν και εκπέμφθηκαν κατά την επταήμερη λειτουργία της -μέσα από τις τέχνες, τα γράμματα, τον πολιτισμό και την παράδοση- υπηρετώντας με συνέπεια και προσήλωση το μεγάλο και σταθερό στόχο που είναι η σφυρηλάτηση των σχέσεων φιλίας, συνεργασίας, αλληλοκατανόησης, αλληλεγγύης και αρμονικής συνύπαρξης των λαών των βαλκανικών χωρών, θα παραμείνουν ζωντανά για όλη τη διάρκεια του χρόνου έως και το επόμενο ραντεβού...
Και η «Βαλκανική Πλατεία 2015», που διοργάνωσε και φέτος ο δήμος Νεάπολης-Συκεών ήταν πράγματι από τις πλέον επιτυχημένες διοργανώσεις, γεγονός που ομολογούν τόσο οι δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες, όσο και οι πρωταγωνιστές των εκδηλώσεων είτε των κεντρικών καλλιτεχνικών σχημάτων είτε όσοι συμμετείχαν με ειδικά περίπτερα στους εκθεσιακούς χώρους. Εκτιμάται ότι συνολικά περισσότεροι από 30.000 επισκέπτες συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις δεκάδες υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις, οι οποίες μετέφεραν –η καθεμιά από τι δική της αφετηρία- το δικό τους σύνθημα-πρόσκληση.
Η δήλωση-ευχή του Βασίλη Λέκκα «να λιγοστεύουν αυτού του είδους οι πλατείες», δείχνοντας τον χώρο-σύμβολο των Συμμαχικών Κοιμητήριων που μαρτυρούν τις ολέθριες συνέπειες των πολέμων, και όπου με μια μαγική και μυσταγωγική συναυλία άνοιξε τον κύκλο των εκδηλώσεων, συνάντησε τη φωνή του Mark Marczyk των Lemon Bucket Orkestra (βιολί, τραγούδι) όταν έκανε λόγο για τη «δύναμη της μουσικής και του τραγουδιού που μπορεί και ενώνει τους λαούς σε μια κοινή γιορτή».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και μάγεψαν το κοινό, μικρούς και μεγάλους, οι Koza Mostra, οι LOCOMONDO, οι Light in Babylon (Κωνσταντινούπολη), οι Δυσanatolia (Ελλάδα) και η Irini Qirjako (Αλβανία) μεταφέροντας και διαχέοντας ήχους και ρυθμούς των Βαλκανίων. Με μεγάλη δυναμική και η συναυλία του Θανάση Παπακωνσταντίνου που ανέδειξε τον πλούτο που παράγεται από το πάντρεμα της παράδοσης με το σύγχρονο στοχασμό και τον ρεαλισμό.
Ο καμβάς της επικοινωνίας ολοκληρώθηκε χθες βράδυ στη Λαϊκή Βραδιά μέσα από λαϊκά μουσικά και ποιητικά αριστουργήματα Ελλήνων δημιουργών, που ερμήνευσαν ο Βασίλης Καρακότας, η Μαρία Κουβακλή και ο Χρήστος Στόικος, υπό τους ήχους της Ορχήστρας Ποικίλης Μουσικής Νεάπολης-Συκεών και τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Βασίλη Μπουλούση, με τον τιμώμενο καλλιτέχνη Λευτέρη Μυτηλιναίο να δηλώσει συγκινημένος ότι έμεινε «πάρα πολύ ευχαριστημένος» που «τραγούδησα και βρέθηκα σε μια τέτοια εκδήλωση που όμοιές της πρέπει να γίνονται συχνά».
Αισιοδοξία και ελπίδα…
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα οι επισκέπτες είδαν το περίπτερο της Σερβίας δίπλα στο αντίστοιχο της Αλβανίας και να γεύονται στην Πλατεία Γευσιγνωσίας παραδοσιακές γεύσεις των βαλκανικών χωρών, που ακόμα και αυτές έχουν να μεταδώσουν πολλά κοινά…
Άκουσαν συγγραφείς να μιλούν για την κοινή μοίρα των λαών, έγιναν αποδέκτες συναισθημάτων και μηνυμάτων από Βαλκάνιους καλλιτέχνες της φωτογραφίες και της χαρακτικής, σε εκθέσεις που θα συνεχισθούν έως τις 25 και 15 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα.
Οι εκατοντάδες γονείς με τα μικρά παιδιά τους, στο πλαίσιο της Παιδικής Σκηνής που εξελισσόταν παράλληλα, γνώρισαν τους πολιτισμούς και τις παραδόσεις των βαλκανικών χωρών μέσα από διαδραστικά εργαστήρια και παιχνίδια, ζωγράφισαν «τα λάβαρα των δικαιωμάτων» τους, συνομίλησαν με τον Καραγκιόζη και ήρωες των παιδικών παραμυθιών, μυήθηκαν στην τέχνη του θεάτρου και της ζογκλερικής…
Όλα αυτά έφεραν τον δήμαρχο Σίμο Δανιηλίδη, κατά την ολοκλήρωση των εκδηλώσεων, να κάνει λόγο για έναν πολύ θετικό απολογισμό της φετινής διοργάνωσης, τονίζοντας τα ισχυρά μηνύματα που αναδείχθηκαν για μια ακόμη φορά από τα όρια του δήμου Νεάπολης-Συκεών. «Όλοι μαζί στείλαμε και πάλι ηχηρό μήνυμα πολιτισμού, μήνυμα παιδείας, μήνυμα συναδέλφωσης, αγάπης, συνεργασίας και αλληλεγγύης των λαών της Βαλκανικής, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχουμε οι πολίτες των βαλκανικών χωρών. Και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με κάθε τρόπο και κάθε ευκαιρία», τόνισε, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο δράμα των προσφύγων από τις εμπόλεμες χώρες «τους οποίους οφείλουμε να στηρίξουμε».
Ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών εξήρε και τη συμμετοχή των πολιτών στις εκδηλώσεις, και ειδικότερα των νέων, που αγκάλιασαν τον θεσμό με θέρμη, γεγονός που «μας δίνει δύναμη ώστε να συνεχίσουμε δυναμικότερα», όπως ανέφερε. «Από το δήμο μας στέλνουμε και το μήνυμα της αισιοδοξίας και της ελπίδας για όλη τη χώρα μας. Η ελπίδα δεν έχει πεθάνει, όσο και αν κάποιοι που μας την υποσχέθηκαν μας έχουν απογοητεύσει τραγικά. Η ελπίδα της νέας γενιάς δεν πρόκειται να πεθάνει. Θα αγωνίζεται κάθε μέρα και περισσότερο για να κατακτήσει ένα καλύτερο μέλλον, και εμείς θα είμαστε δίπλα σ’ αυτόν τον αγώνα της…», πρόσθεσε ανανεώνοντας το μεγάλο ραντεβού στη «Βαλκανική Πλατεία 2016»...    
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)