Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ανυποχώρητοι οι αγρότες, εξετάζουν και αιφνίδιο «μπλακ άουτ»






Σήμερα Κυριακή 31 Ιανουαρίου έγιναν διακοπές κυκλοφορίας από τους αγρότες των μπλόκων της Πέλλας και Χαλκηδόνας ως εξής:

Μπλόκο Γιαννιτσών (Σερβική Γέφυρα) 12:00 - 18:00
Μπλόκο Μελισσίου: 18:00 - 21:00
Μπλόκο Γυψοχωρίου: 17:00 - 17:30
Μπλόκο Αλυσίδας: 12:00 - 14:00 & 17:30-20:00
Μπλόκο Μαυροβουνίου: 17:30 - 20:00
Μπλόκο Μεσημερίου: 17:30 - 20:00
Μπλόκο Αψάλου: 16:30 - 18:30
Μπλόκο Χαλκηδόνας: 12:00 - 14:00 & 19:00 - 21:00

Δεν αποκλείουν οι αγρότες το αιφνίδιο «μπλακ άουτ» οδών στο πλαίσιο της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεών τους, ενώ σήμερα διατηρείται το πρόγραμμα αποκλεισμών των προηγούμενων ημερών στα μπλόκα της κεντρικής και δυτική Μακεδονίας. Κλιμάκωση αποφάσισαν οι αγρότες στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις και οι αγρότες στα Χανιά και την Ήπειρο.
Για σήμερα, σε πολλές περιοχές στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία διατηρείται το πρόγραμμα των προηγούμενων ημερών σε ό,τι αφορά στους αποκλεισμούς των δρόμων και κομβικών σημείων όπου οι αγρότες έχουν στήσει τα μπλόκα τους. Κάποιοι προβαίνουν σε πολύωρες κινητοποιήσεις, ενώ άλλοι αποφάσισαν να δώσουν «ρεπό», για επίσκεψη του αγροτικού κόσμου στα μπλόκα.
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που συνεχίζουν τις δράσεις ενημέρωσης του κοινού για τις θέσεις τους, μοιράζοντας ενημερωτικά φυλλάδια και προϊόντα, ενώ άλλοι γνωρίζοντας κινήσεις μελών της κυβέρνησης, διοργανώνουν μετάβαση στα συγκεκριμένα σημεία και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Κοινή θέση είναι ότι, τουλάχιστον μέχρι την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου, δεν πρόκειται κανείς να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα και όποιος το επιχειρήσει «θα αποτελεί κόκκινο πανί στον χώρο».
Η εικόνα στα μπλόκα της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας
Το μπλόκο στο τελωνείο του Προμαχώνα στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, που έχει «απαγορεύσει» από την Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2016 την είσοδο σε νταλίκες και φορτηγά, δίνοντας ελευθέρας στα λεωφορεία και τα Ι.Χ. οχήματα, από νωρίς το βάδυ, θα συνεχίσει με το ίδιο ρυθμό μέχρι και αύριο, όπως μας επισήμανε στο ΑΜΠΕ ο αγροτοσυνδικαλιστής Βισαλτίας, Στέργιος Λίτος.
Στα διόδια των Μαλγάρων, όπου υπερβαίνουν τα 800 τα τρακτέρ που βρίσκονται παρατεταγμένα, το «μπλοκάρισμα» αποφασίστηκε για τις 16.00-20.00.
Υπό κατάληψη εξακολουθεί να βρίσκεται από τις 20 Ιανουαρίου η Εγνατία οδός στον κόμβο των Κερδυλλίων, με το μπλόκο να αριθμεί περισσότερα από 800 τρακτέρ, ενώ κλείνουν και οι παρακαμπτήριοι δρόμοι συμβολικά και όχι για περισσότερο από μία ώρα κάθε φορά.
Σε τρία ανέρχονται πλέον τα μπλόκα που έχουν στηθεί στον νομό Δράμας. Στη διασταύρωση Κοκκινογείων Προσοτσάνης Δράμας, στο δρόμο προς το τελωνείο της Εξοχής, στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βουλγαρία, περισσότερα από 600 τρακτέρ καταλαμβάνουν συμβολικά το οδόστρωμα. Το δεύτερο μπλόκο είναι αυτό που έχει «κατασκηνώσει» στο τελωνείο Εξοχής και το τρίτο είναι αυτό πηγαίνοντας για Καβάλα, στα Μάρμαρα του Σκαρή. Και στα τρία μπλόκα συνεχίζεται το κλείσιμο 12.00-14.00 το μεσημέρι και 19.00-21.00 το βράδυ.
Στον νομό του Κιλκίς, έχουν στηθεί δύο μπλόκα στα τελωνεία των Ευζώνων στα σύνορα της Ελλάδας με τα Σκόπια και στην Δοϊράνη, σύνορα Ελλάδας με την ΠΓΔΜ θα γίνουν αποκλεισμοί 12-14.00 και ενδέχεται να γίνει και κινητοποίηση το βράδυ 19.00-21.00. Και στα δύο μπλόκα συνολικά συμμετέχουν περισσότερα από 800 τρακτέρ.
Στον νομό Πέλλας, η απόφαση που ελήφθη σε επίπεδο Νομού αφορά στα εξής: το μπλόκο στη γέφυρα Σερβικιά στα Γιαννιτσά θα κλείνει 11.00-12.00 το πρωί όπως και αυτά σε Έδεσσα, αυτό στο Αμύνταιο θα κλείνει 10.00-12.00 το πρωί και αυτά σε Μελίσσι, Μαυροβούνι και Αλυσίδα 'Αρνισσας θα κλείνουν 17.30-20.00 το βράδυ.
Στον νομό Πιερίας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Γιάννη Δημαλή, δεν πρόκειται σήμερα να γίνει αποκλεισμός. Υπενθυμίζεται ότι στο Νομό Πιερίας έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 700 τρακτέρ στο Αιγίνιο και στην Κατερίνη.
Στον κόμβο τη Κουλούρας στην Ημαθία -μπλόκο της Πρωτοβουλίας Αγροτών- δυναμικότητας 400 τρακτέρ, οι συμμετέχοντες συμπλέουν με τη στάση στα άλλα μπλόκα και κλείνουν καθημερινά συμβολικά μία ώρα το οδόστρωμα 12.00-13.00.
Στο μπλόκο που βρίσκεται πιο μπροστά, στον κόμβο Νησελίου επί της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης-Βέροιας, δεν θα γίνει κανένας αποκλεισμός σήμερα και το βράδυ στο πλαίσιο γενικής συνέλευσης θα καθοριστεί η στάση τους για αύριο. Στο συγκεκριμένο μπλόκο η δύναμη έχει ενισχυθεί και υπερβαίνει τα 750 τρακτέρ, ενώ συμμετέχουν απλοί πολίτες, αλλά και κτηνοτρόφοι και άλλες επαγγελματικές ομάδες της ευρύτερης περιοχής, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Παναγιώτη Μεσαλά.
Στον νομό Θεσσαλονίκης έχουν στηθεί μπλόκα, συνολικής δυναμικότητας άνω των 600 τρακτέρ στο Δερβένι (12-14.00 κλείνει), στην αερογέφυρα Θέρμης, στα «πράσινα φανάρια» (τη διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία») και ένα μπλόκο επί της διασταύρωσης στον κρατικό αερολιμένα, το οποίο και προχωρά σε συμβολικό αποκλεισμό μιας ώρας από τις 19.30.
Από το μπλόκο στα πράσινα φανάρια, δύναμη κατευθύνεται στη Νέα Ραιδεστό, όπου σύμφωνα με πληροφορίες τους, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας θα ενημερώσει τους ενδιαφερόμενους για το νομοσχέδιο για τους συνεταιρισμούς.
Το μπλόκο της Χαλκηδόνας, σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή, Θόδωρο Νέλλα, θα κλείσει 12.00-14.00 και 18.00-21.00 «και από αύριο βλέπουμε τι θα γίνει».
Στον νομό Χαλκιδικής, έχουν στηθεί τρία μπλόκα στον κόμβο Γοματίου στην Ιερισσό, στα Νέα Μουδανιά και στη Νέα Καλλικράτεια, δυναμικότητας άνω των 600 συνολικά και συμμετέχουν περισσότεροι από 80 μελισσοκόμοι, των οποίων το ένα όχημα ισούται με τρία τρακτέρ. Στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν θα γίνει καμία κινητοποίηση, ενώ σύμφωνα με τον αγροτοσυνδικαλιστή Γιώργο Τσακίρογλου, την Κυριακή το βράδυ θα ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι από Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου.
Στο χορό των κινητοποιήσεων εισήλθαν ακόμα πιο δυναμικά οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στη Δυτική Μακεδονία, με τον συντονιστή των μπλόκων, Δημήτρη Μόσχο, να αναφέρει στο ΑΜΠΕ ότι «σήμερα Κυριακή, θα κινηθούμε στα διόδια του Πολύμυλου Κοζάνης, δίνοντας ελευθέρας κατά τις ώρες 14.00-17.00».
Το πρόγραμμα κλεισίματος στα μπλόκα της Δυτικής Μακεδονίας, που θα ισχύσει και από αύριο είναι:
  • τελωνείο Κρυσταλλοπηγής στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και Νίκης με τα Σκόπια 10.00-12.00 το πρωί και 18.30-20.30 το βράδυ και 12.00-14.00 και 19.00-21.00 αντίστοιχα,
  • Αντιγόνου Αμύνταιο, Γρεβενά πρώτη έξοδος προς την Εγνατία οδό προς τα Ιωάννινα και
  • Νεάπολης Τσοτυλίου 12.00-14.00 το μεσημέρι και 17.30-20.30,
  • στο 'Αργος Ορεστικού κάθετα στην Εγνατία στο δρόμο προς Καστοριά 12.00-13.30 και 16.30-18.30 και
  • Αγία Κυριακή και Δεσκάτη ελεύθερα, ενώ
  • στα διόδια Πολυμύλου Κοζάνης σήμερα θα γίνει αποκλεισμός 12.00-12.30.
Κλιμάκωση αγροτών στην Αιτωλοακαρνανία
Κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους αποφάσισαν κατά την διάρκεια συνέλευσης οι αγρότες που βρίσκονται στο μπλόκο του Κεφαλόβρυσου, στην Αιτωλοακαρνανία.
Ειδικότερα, αποφάσισαν να προχωρήσουν σε καταλήψεις, πορείες διαμαρτυρίας και πολύωρους αποκλεισμούς του κόμβου Κεφαλοβρύσου, αλλά και των παρακαμπτηρίων οδών.
Αύριο στις 11:00 το πρωί οι αγρότες θα κάνουν πορεία διαμαρτυρίας, η οποία θα καταλήξει στην ΔΟΥ Αγρινίου και θα ακολουθήσει κατάληψη της οικονομικής υπηρεσίας.
Την Τρίτη και την Τετάρτη, εν όψει και της πανελλαδικής απεργίας της 4ης Φεβρουαρίου, οι αγρότες θα προχωρήσουν σε πολύωρο αποκλεισμό της εθνικής οδού Αντιρρίου - Ιωαννίνων στον κόμβο του Κεφαλόβρυσου, καθώς και των παρακαμπτηρίων οδών.
Επίσης, αγρότες της Αιτωλοακαρνανίας έχουν προγραμματίσει να κλείσουν μέχρι τις 15:00 μετά το μεσημέρι την περιμετρική της Ναυπάκτου, ενώ από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι και τις 9:00 το βράδυ θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου - Ιωαννίνων, στο ύψος της γέφυρας του ποταμού Ευήνου.
Ακόμη, από τις 5:00 το απόγευμα μέχρι τις 10:00 το βράδυ, οι αγρότες θα κλείσουν την εθνική οδό Αντιρρίου -Ιωαννίνων, στο ύψος του κόμβου του Κεφαλόβρυσου.
Συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις οι αγρότες στα Χανιά
Την εθνική οδό Χανίων - Ρεθύμνης στο ύψος της διασταύρωσης «Μεγάλα Χωράφια» απέκλεισαν για μισή ώρα το μεσημέρι, αγρότες και κτηνοτρόφοι μέλη της Ενωτικής Πρωτοβουλίας που συνεχίζουν για πέμπτη ημέρα τις κινητοποιήσεις τους.
Οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ενωτικής Πρωτοβουλίας δηλώνουν αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο στα «Μεγάλα Χωράφια» ενώ αύριο Δευτέρα αγροτικές κινητοποιήσεις θα γίνουν και από αγρότες μέλη από τους συλλόγους Πλατανιά, Βουκολιών Σελίνου και Κισάμου οι οποίοι ανακοίνωσαν πώς προχωρήσουν σε αποκλεισμό του κτηρίου της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων στην πλατεία «Δικαστηρίων»
Οι αγρότες στις 11.00 θα συγκεντρωθούν στον κόμβο «Κλαδισού» από όπου με μηχανοκίνητη πορεία θα καταλήξουν στο σημείο της κινητοποίησης.
Οι ίδιοι αγρότες θα δώσουν το «παρών» και στο παγκρήτιο συλλαλητήριο έξω από τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου.
Αποκλεισμοί δρόμων και στην Ήπειρο
Σε τετράωρο αποκλεισμό του δρόμου στην παλιά γέφυρα της Άρτας έως τις 19.00 προχωρούν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι του Νομού.
Στο δεύτερο μπλόκο στην εθνική οδό Άρτας -Ιωαννίνων, οι αποκλεισμοί του δρόμου με τα τρακτέρ, εξακολουθούν να είναι δίωροι, δηλαδή από τις 12 το μεσημέρι έως τις 2 και 7 από τις το απόγευμα έως τις 9 το βράδυ.
Οι αγρότες της Θεσπρωτίας, θα κλείσουν με τα τρακτέρ την είσοδο του Λιμένα εξωτερικού στην Ηγουμενίτσα από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ. Παράλληλα, διοργανώνουν την ίδια ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας και καλούν φορείς, οργανώσεις και πολίτες να συμμετέχουν.
Στο μπλόκο των αγροτών της Πρέβεζας στο κόμβο του Λούρου κάνουν δίωρους αποκλεισμούς από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 2 και από τις 7 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ. Απόψε θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή για κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.
Καθημερινά, από τις 7 το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ τα τρακτέρ κλείνουν τον δρόμο, στο μπλόκο των κτηνοτρόφων στην εθνική οδό Ιωαννίνων - Κακαβιάς.
Κλειστό επ' αόριστον από αύριο το τελωνείο των Κήπων
Σε αποκλεισμό επ’ αόριστον του τελωνείου των Κήπων προχωρούν από αύριο Δευτέρα στις 11.00 το πρωί οι αγρότες του νοτίου Έβρου.
Σήμερα Κυριακή το τελωνείο των Κήπων παρέμεινε αποκλεισμένο από τις 12.00 έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι ενώ είναι προγραμματισμένο να ξανακλείσει από τις 18.00 το απόγευμα έως τις 21.00 το βράδυ.
Παράλληλα, κλειστός παρέμεινε την Κυριακή ο κόμβος Καστανέων-Ριζίων (γέφυρα) και αποκλεισμένο το τελωνείο του Ορμενίου από τις 12.00 έως τις 14.00 μετά το μεσημέρι, αποκλεισμός που θα επαναληφθεί από τις 17.00 έως τις 21.00 το βράδυ. Απροσπέλαστος τις ίδιες ώρες είναι και ο νότιος κόμβος του Διδυμοτείχου, στην έξοδο προς Ψαθάδες.
 Για σκλήρυνση της στάσης των αγροτών του βορείου Έβρου, με επ’ αόριστον αποκλεισμό τελωνείων και τμημάτων του οδικού δικτύου κάνουν λόγο εκπρόσωποι των αγροτών του νομού.
Παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου
Στο μεταξύ, παραμένουν στα μπλόκα οι αγρότες της Πελοποννήσου και δηλώνουν αποφασισμένοι από αύριο Δευτέρα να σκληρύνουν ακόμα περισσότερο την στάση τους.
Σήμερα Κυριακή στις 12.00 το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση αγροτών, εμπόρων και όλων σχεδόν των επαγγελματικών τάξεων της νότιας Λακωνίας στους Μολάους, ενάντια στο ασφαλιστικό.
Για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα οι αγρότες κρατούν κλειστή την νέα εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου στα διόδια Ισθμού, ενώ κλείνουν και την παλαιά εθνική οδό στο Καλαμάκι, τις ώρες 11.00 με 11.30, 16.00 με 16.30 και 20.00 με 20.30.
Από χθες Σάββατο στον Ισθμό, οι αγρότες ελέγχουν όλα τα αγροτικά και φορτηγά αυτοκίνητα που ανεβαίνουν στην Αττική και δεν επιτρέπουν να περάσουν αγροτικά προϊόντα, ούτε έμποροι λαϊκών αγορών.
Στην Αρκαδία οι αγρότες έχουν ανακοινώσει ότι θα κλείσουν τον αυτοκινητόδρομο Τριπόλεως - Κορίνθου στα διόδια Νεστάνης από τις 17.00 το απόγευμα ως τις 22.00 το βράδυ με την κυκλοφορία να εκτρέπεται από τον Αχλαδόκαμπο.
Οι αγρότες της Αργολίδας παραμένουν στα δύο μπλόκα και το βράδυ ετοιμάζονται από το μπλόκο Κουτσοποδίου να κλείσουν την εθνική οδό Μυκηνών - 'Αργους, ενώ το μπλόκο της Δαλαμανάρας έχει καλέσει το απόγευμα να πάνε και να διαμαρτυρηθούν άλλες επαγγελματικές τάξεις που διαφωνούν με το ασφαλιστικό και να οργανωθούν ενόψει της γενικής απεργίας της Πέμπτης 4 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)