Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2016

Πάνω από 110.000 πρόσφυγες σε Ελλάδα – Ιταλία…



Πάνω από 110.000 πρόσφυγες έφτασαν σε Ελλάδα και Ιταλία σε δύο μήνες

…μέσα σε δύο μήνες…


Περισσότεροι από 110.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν ήδη φτάσει φέτος στην Ελλάδα και την Ιταλία, διευκρινίζει...
σε ανακοίνωσή του ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ - IOM).

Συνολικά τουλάχιστον 102.547 έχουν περάσει από την Ελλάδα και 7.507 από την Ιταλία, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε ο ΔΟΜ στη δημοσιότητα στη Γενεύη.

"Φτάσαμε τον αριθμό αυτόν σε δύο μήνες", ενώ το 2015 το όριο των 100.000 ξεπεράστηκε στις αρχές του καλοκαιριού, υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του ΔΟΜ Ιτάγι Βιρίρι. Πέρυσι συνολικά περισσότερο από ένα εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες διέσχισαν την Μεσόγειο.

"Περισσότεροι από 410 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν επίσης χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια της ίδιας περιόδου, με τη διαδρομή της ανατολικής Μεσογείου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας να εξακολουθεί να είναι αυτή με τον μεγαλύτερο φόρο αίματος, με 321 θανάτους", σύμφωνα με τον ΔΟΜ. (Σε 3.700 υπολογίζονται αυτοί που χάθηκαν το 2015).

Ο ΔΟΜ υπογραμμίζει επίσης ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που φτάνουν στην Ιταλία είναι συχνά σε "πολύ κακή κατάσταση, καθώς έχουν υποστεί βία από διακινητές στη Λιβύη" και προσθέτει ότι γυναίκες έχουν πέσει θύματα τράφικινγκ.

Η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που φτάνουν στην Ευρώπη είναι πρόσφυγες, ανακοίνωσε παράλληλα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR). Το 44% αυτών που εισήλθαν στην Ελλάδα φέτος είναι Σύροι, το 29% Αφγανοί, το 17% Ιρακινοί, το 4% Ιρανοί και το 3% Πακιστανοί. Το υπόλοιπο ποσοστό αφορά ανθρώπους από άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων το Μαρόκο και η Σομαλία.

Οι μετανάστες που φτάνουν στις ιταλικές ακτές προέρχονται στην πλειονότητά τους από την Αφρική (Νιγηρία, Γκάμπια, Γουινέα, Σενεγάλη, Μαρόκο κλπ), σύμφωνα με την UNHCR.

Η Αρμοστεία δημοσίευσε εξάλλου σήμερα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που έκανε μεταξύ 400 Σύρων και Αφγανών που έφτασαν στα ελληνικά νησιά κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων εβδομάδων του Ιανουαρίου. Σύμφωνα με τη σφυγμομέτρηση αυτή, το 94% των Σύρων δηλώνει ότι έφυγε για να γλιτώσει από τη σύγκρουση και τη βία στη χώρα του. Το ίδιο απάντησε το 71% των Αφγανών που ρωτήθηκε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)