Πέμπτη 10 Μαρτίου 2016

Προτάσεις σχετικά με Nομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου θέματα που αφορούν ιαματικό και θεραπευτικό τουρισμό και όχι μόνο .



 


 Προς το Υπουργείο Ανάπτυξης Εθνικής Οικονομίας και Τουρισμού -      Λ. Αμαλίας 12 τ.κ.10557 Αθήνα

Γραφείο Αναπληρωτή Υπουργού κ. Σταθάκη
Κύριε Υπουργέ


 Στην Ελλάδα με πρόχειρες έρευνες που έγιναν έχουμε ένα γεωθερμικό πεδίο  που αφορά τις 720 πηγές. Αυτές όλες δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι θεραπευτικές αν δεν γίνει αναγνώριση από την αρμοδια επιτροπή του Υπουργείου Τουρισμού και σε τι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα ζεστά νερά .
   Σήμερα λειτουργούν σε όλη την Ελλάδα γύρω στις 80 λουτροπόλεις όπου η ανάπτυξη δεν έγινε με προδιαγραφές των Ευρωπαϊκών λουτροπόλεων.

Και αυτό οφείλεται  1ον στην σωστή λειτουργία που δεν υπάρχει ενώ υπάρχει εσωτερικός κανονισμός του ΕΟΤ Α.Ε που ποτέ δεν εφαρμόστηκε. 2ον κανένας αναπτυξιακός νόμος δεν ξεκαθάριζε αν μπορούν οι λουτροπόλεις να έχουν την άμεση χρηματοδότηση και πως και με ποιες προδιαγραφές.

   Σε όλη την Ευρώπη αλλα και στις βαλκανικές χώρες εδώ και 100 χρόνια ο θεραπευτικός τουρισμός είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο   για την ανάπτυξη της χώρας τους  .
   Στην Ελλάδα πριν την κρίση και με το λουτρικό επίδομα που υπήρχε οι λούσεις ξεπερνούσαν τα 3.000.000 εκ.

Σήμερα έχουμε μεγάλη πτώση και πολλές λουτροπόλεις μετά δυσκολίας επιβιώνουν.
 Ένα 60% των ελληνικών λουτροπόλεων λειτουργούν όλο τον χρόνο  και αυτό για τον θεραπευτικό μας τουρισμό είναι μια μεγάλη επιτυχία.

Παλαιοτέρα στις λουτροπόλεις και μάλιστα  για 3 μήνες τις επισκέπτονταν  μόνο άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, ενώ σήμερα οι περισσότερες επισκέψεις γίνονται από νέους ανθρώπους .

   Προτάσεις δικές μας εδώ και 10 χρόνια, είναι τα συγκροτήματα των λουτρών, να τα έχουν ιδιώτες η και δήμοι που θα μπορούν  δίχως πολλά κέρδη να έχουν εγκαταστάσεις σαν και αυτές που έχουν οι αναπτυγμένες λουτροπολεις .

Αυτό σημαίνει  καλές λουτρικές εγκαταστάσεις, Ιατρικό προσωπικό , παραϊατρικό προσωπικό, λουτρονόμες  από σχολές, διοίκηση με προσόντα πάνω στο αντικείμενο.
Παράλληλα  πάρκα με αθλητικές εγκαταστάσεις,  ανάλογες πισινές ευρωπαϊκών προδιαγραφών.


Επίσης προβολή τοπικών προϊόντων της κάθε λουτρόπολης   εκδηλώσεις σε καθημερινή βαση για να μην νιώθει ο λουόμενος ότι μετά το μπάνιο του δεν θα  βρίσκεται σε ένα χώρο εξορίας.
Αυτές τις εγκαταστάσεις τις προσφέρουν όλες οι λουτροπόλεις σε όλο τον κόσμο αν θέλουμε να έχουμε και εμείς  ανταγωνιστικό θεραπευτικό τουρισμό

Γύρω από κάθε λουτρόπολη θα πρέπει ο ιδιωτικός τομέας   να αναπτύξει κάθε είδους επαγγέλματα όπως Π.Χ. ξενοδοχεία τεσσάρων  η και  πέντε  αστέρων Ρεστοράν κλπ  με κόστος για όλο τον κόσμο και όχι για μερικούς  λουόμενους, κάτι που σήμερα συμβαίνει  στην Αιδηψό με τα λουτρά sila, αλλά και σε άλλες λουτροπόλεις όπως Καμένα βούρλα, Κυλλήνη  κλπ .


Τέλος  θέλουμε να τονίσουμε αλλα και να προτείνουμε ότι όλες οι κυβερνήσεις  ψάχνουν επενδύσεις  ενώ οι ελληνικές λουτροπόλεις είναι ένα μέρος αυτών των επενδύσεων  και αν αναπτυχθούν, θα είναι ότι  καλύτερο και για την  Χώρα μας .

  Ελπίζουμε κύριε Υπουργέ ότι το νέο νομοσχέδιο θα προβλέπει εκτός από την ανάπτυξη των ελληνικών λουτροπόλεων, και την προϋπόθεση για δημιουργία  θερμοκηπίων και  Θέρμανση χώρων κλπ

    Με εκτίμηση                                  ο Γενικός Γραμματέας

Για το Δ.Σ. του Συλλόγου

    Ο πρόεδρος                                          Πλαγάκος Γεώργιος

Αναστασιάδης Ανέστης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)