Παρασκευή 22 Ιουλίου 2016

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης το Μόναχο από πυροβολισμούς – 6 οι νεκροί




Ένοπλοι άνοιξαν πυρ σήμερα σε ένα εμπορικό κέντρο στο Μόναχο, τη μεγαλούπολη της νότιας Γερμανίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 6 άτομα και να τραυματιστούν ακόμα περισσότερα, όπως ανακοίνωσε η αστυνομία. Δεν είναι ως τώρα σαφές ποιος ευθύνεται για την επίθεση.


Για «οξεία τρομοκρατική κατάσταση» κάνει λόγο η αστυνομία του Μονάχου. Το Μόναχο έχει κηρυχθεί σε κατάσταση «έκτακτης ανάγκης», ενώ οι πολίτες καλούνται να παραμείνουν στα σπίτια τους και να χρησιμοποιούν το σύστημα προειδοποίησης «Κatwarn» μέσω των smartphones, ενώ τέθηκε σε ισχύ κατάσταση συναγερμού για «πιθανό μεγάλο αριθμό τραυματιών» στα νοσοκομεία της περιοχής, ο οποίος προβλέπει και ανάκληση των αδειών των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού.

«Για την ασφάλειά σας αποφεύγετε πλατείες και δρόμους. Ο/Οι δράστες έχουν διαφύγει. Διακόπηκε η κυκλοφορία του μετρό και των λεωφορείων. Ανοίξτε το ραδιόφωνα και την τηλεόραση», έγραφε το σύστημα προειδοποίησης.

Η κυκλοφορία με το μετρό, τα λεωφορεία και τα τραμ έχει διακοπεί πλήρως σε ολόκληρη την πόλη του Μονάχου. Τα τρένα με προορισμό το Μόναχο σταματούν έξω από την πόλη. Γύρω στις 9 ώρα Ελλάδος εκκενώθηκε και ο σιδηροδρομικός σταθμός του Μονάχου.  Οι κάτοικοι κλήθηκαν να παραμείνουν στα σπίτια τους και να αποφεύγουν τους δημόσιους χώρους. Προειδοποίηση συστήνει στους οδηγούς που κατευθύνονται προς την πόλη, να αποφύγουν την είσοδο.

Συνεργάτες της Καγκελαρίου Άγγελας Μέρκελ έχουν συγκεντρωθεί στην Καγκελαρία, από όπου παρακολουθούν τις εξελίξεις στο Μόναχο και βρίσκονται σε συνεχή επαφή με όλες τις αρμόδιες αρχές, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa). Σύμφωνα με την ίδια πηγή, όλα τα μέλη της κυβέρνησης τα οποία έχουν κάποια σχετική αρμοδιότητα βρίσκονται σε εγρήγορση, ενώ η Καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ δεν βρίσκεται στην Καγκελαρία. Ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ, ο οποίος επέστρεψε εκτάκτως από τις διακοπές του λόγω της επίθεσης στο τρένο του Βίρτσμπουργκ τη Δευτέρα το βράδυ, βρισκόταν απόψε σε πτήση προς τις ΗΠΑ.




Διαδικασία σύλληψης βρίσκεται πιθανόν σε εξέλιξη στην περιοχή του εμπορικού κέντρου «Olympia», σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το περιοδικό Focus. Σύμφωνα με τις ίδιες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο δράστης έφερε σακίδιο με εκρηκτικά.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik μετέδωσε επικαλούμενο γερμανικά ΜΜΕ ότι ο ένας από τους δράστες φέρεται να αυτοκτόνησε, όμως αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημη πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Bild.

«Είμαι Γερμανός!» ακούγεται να φωνάζει ένας εκ των υπόπτων σε βίντεο που κυκλοφόρησε, ενώ, αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο RTL ότι ένας εκ των δραστών χρησιμοποίησε υβριστική έκφραση για τους ξένους, «παλιοξένοι» – σε ελεύθερη απόδοση – και ότι φορούσε στρατιωτικού τύπου αρβύλες.

Στο μεταξύ στο Μόναχο έχουν μεταβεί ειδικές δυνάμεις από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ πάνω από την πόλη πετούν πολλά ελικόπτερα της Αστυνομίας, σε κάποια από τα οποία επιβαίνουν ελεύθεροι σκοπευτές.

Το ZDF μετέδωσε ότι δύο νεκροί κείτονται μπροστά στα Mcdonalds του εμπορικού κέντρου Olympia, το οποίο βρίσκεται κοντά στο Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου. Ο δήμος του Μονάχου μιλά για κατάσταση αμόκ του/των δραστών.

Την ίδια ώρα οι αρχές του γειτονικού κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας έθεσαν την αστυνομία της σε κατάσταση ύψιστης ετοιμότητας, ειδικά για την προστασία μαζικών εκδηλώσεων, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται απλά για «αντίδραση στα γεγονότα του Μονάχου».

Σύμφωνα με την Die Welt, η οποία επικαλείται αστυνομικές πηγές, ένας έως 3 δράστες παραμένουν ασύλληπτοι.


Ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοάχιμ Χέρμαν συγκάλεσαν έκτακτη «συνάντηση (για τη διαχείριση της) κρίσης» της τοπικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, υπάρχουν ακόμη 25 άτομα τα οποία είναι ακόμη εγκλωβισμένα μέσα στο εμπορικό κέντρο, και τα οποία δεν έχει καταφέρει να απεγκλωβίσει η αστυνομία.

Σημειώνεται ότι αυτή την ώρα πραγματοποιείται ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των δραστών.

Συγκεκριμένα, η Αστυνομία της Βαυαρίας, με ανάρτησή της στο Twitter, μετέδωσε τα εξής:
«Στις 17:50 αυτόπτες μάρτυρες ειδοποίησαν την Αστυνομία για πυροβολισμούς στον κεντρικό δρόμο κοντά στο εμπορικό κέντρο «Olympia» και κατόπιν για συνέχεια των πυροβολισμών στο ίδιο το εμπορικό κέντρο.
Μάρτυρες αναφέρθηκαν σε τρία άτομα με όπλα. Για τον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών δεν υπάρχουν ασφαλή στοιχεία.
Η Αστυνομία επιχειρεί με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις της και με την υποστήριξη ειδικών μονάδων αλλά και μονάδων της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας. Μέχρι τώρα δεν έχει καταστεί εφικτό να συλληφθούν οι δράστες, η έρευνα για τους οποίους διεξάγεται εντατικά. Λόγω της ακόμη ασαφούς κατάστασης, παρακαλούμε όλους όσοι βρίσκονται στην πόλη να παραμείνουν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο στα πλησιέστερα κτίρια. Η λειτουργία των μαζικών μέσων συγκοινωνίας έχει για την ώρα διακοπεί».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)